- Sputnik Srbija, 1920
SPORT
Vesti i analize sa najzanimljivijih i najbitnijih sportskih događaja širom Srbije i celog sveta.

Kako će izgledati „nova“ Zvezda?

© Foto: FK Crvena zvezdaBarak Bahar
Barak Bahar - Sputnik Srbija, 1920, 25.06.2023
Pratite nas
Izraelski stručnjak Barak Bahar prionuo je na posao i već nekoliko dana na pomoćnim terenima podno Marakane pripremao fudbalere Crvene zvezde za naporno uigravanje koje sledi na Zlatiboru od ovog vikenda.
Kao mnogi treneri, i Bahar je perfekcionista koji ima jasne ideje kako treba da izgleda igra njegovog tima. Na igračima Crvene zvezde je da se što pre prilagode kako bi bili u prilici da se okušaju u Ligi šampiona sa najboljim fudbalerima Evrope.
Šta Bahar očekuje od svojih novih pulena? Odgovor na ovo pitanje možda možemo da potražimo u analizi na Tviter nalogu i načinu na koji je igrao njegov Makabi iz Haife, koji je baš preko Crvene zvezde uspeo da se domogne grupne faze Lige šampiona prošle sezone.
© Sputnik / Lola ĐorđevićZvezda Makabi
Zvezda Makabi - Sputnik Srbija, 1920, 25.06.2023

Presing

Možda i najvažnija stvar u igri svake ekipe Baraka Bahara. Makabi je u fazi odbrane, većinu vremena igrao čovek na čoveka (kao Marselo Bijelsa svojevremeno u Lidsu), a kao rezultat toga, često i sa velikim brojem igrača su se nalazili na protivničkoj polovini, napadajući ga u njegovom samom započinjanju napada.
Taj presing ima za cilj da se što pre povrati posed posle ispucavanja lopte od golmana ili defanzivca na protivničku stranu terena ili odmah da se napadne gol ukoliko je lopta osvojena u protivničkoj trećini.
Posebno se vrebaju šanse prilikom vraćanja lopte unazad protivničkim štoperima gde je akcenat na sprintu ka golmanu kada dobije loptu.
Marko Stamenić Zvezda - Sputnik Srbija, 1920, 23.06.2023
SPORT
Srpski sin se vratio korenima: „Ponosan sam“

Napad u dubinu

Baharove ekipe često napadaju dubinu koristeći najčešće dva fudbalera: klasičnu „devetku“ - napadača velike fizičke snage koji je gotovo uvek prisutan u ovakvim situacijama i „desetku“ - plejmejkera, koji nekada ima ulogu onog koji proigrava, a nekada onoga koji se kreće bez lopte.
Tom prilikom dolazi do vertikalnih rotacija. Napadač nekada „navlači“ defanzivce i brzo se oslobađa lopte, a u određenim siutacijama drži loptu duže u posedu kako bi igrač iza njega, ukoliko je udaljen, stigao u završnicu.

Popunjavanje kaznenog prostora

Ono na čemu Barak Bahar često insistira jeste i popunjavanje kaznenog prostora. Najčešće se teži rasporedu igrača u obliku trougla. U horizontalnoj liniji gotovo uvek su dvojica najisturenijih napadača, a iza njih onaj koji treba da dejstvuje (šutira na gol protivnika).
Primarni zadatak prednjeg tandema jeste pravljenje „bloka“ trećem igraču, odnosno čuvanje protivničkih defanzivaca bez lopte. Do ovakvih situacija najčešće je dolazilo posle centaršuteva sa leve strane, ali videćemo kako će to izgledati u Zvezdi i sa koje strane će srpski šampion češće napadati.
Žan Filip Kraso  - Sputnik Srbija, 1920, 20.06.2023
SPORT
Zvezda dovela napadača – da li će joj se konačno posrećiti?

Ofanzivni prekid

Kada je Bahar promovisan na klupi Crvene zvezde, dosta se pričalo i o treneru koji je specijalista za prekide. O tome je i sam Izraelac govorio na prvoj konferenciji rekavši da manjak golova iz te oblasti vidi kao manu ekipe.
Sam raspored igrača i glavna meta prekida, sve se to može promeniti, međutim za prekide kod Bahara, ili veliku većinu njih, zajedničko je da se težilo što bržem izvođenju kako bi se protivnik uhvatio nespreman.
Tu se ubrajaju i situacije kada jedan igrač drži loptu u rukama, a potom je iznenada spusti drugom koji je izvođač. Pored toga često je primećeno i okupiranje prve stative radi izolacije na drugoj, gde prenosilac te prve lopte bude najčešće visoki igrač - napadač ili štoper.

Defanzivni prekid

U defanzivi kod prekida Baharove ekipe se brane sa svim igračima unutar kaznenog prostora, zonski, sa akcentom na opeterećenju peterca. Četiri, pet ili šest igrača u horizontalnoj liniji (zavisno od situacije) oko penala može da pređe u čovek na čoveka.
Da bi se, recimo, razbila ova struktura, protivnik je često vršio veliki broj rotacija, „overloud“ (što više igrača na jednom mestu) i spuštanje ofanzivnih fudbalera sa ciljem izvlačenja defanzivaca radi stvaranja prostora iza njih, ali i zbunjivanja protivnika prilikom preuzimanja igrača.

Golman koji igra nogom

Odluka da se Milan Borjan „skloni“ sa gola u sebi sadrži sigurno i problem koji je Bahar imao svojevremeno u Makabiju, a to je loša igra nogom golmana. Taj problem posebno dolazi na naplatu u mečevima Lige šampiona, gde se stalno igra pod pritiskom i visokim intezitetom.
Zato je Izraelac inisitrao na dolasku potpuno drugačijeg profila čuvara mreže, pre svega mlađeg koji će aktivnije učestvovati u utakmici, neretko biti i treći bek.
Omri Glazer, golman - Sputnik Srbija, 1920, 22.06.2023
SPORT
Zvezda predstavila novog prvog golmana: „Ne gledajte me kao Borjana“

Zvezda 2023/24.

Izraelac forsira 4-3-3 napadačku formaciju i jasno je da će se potezi u prelaznom roku vući u smeru dovođenja bržih fudbalera koji treba da učine igru Zvezde atraktivnijom i privlačnijom za publiku.
Za sada su na Marakanu zvanično stigli izraelski golman Omri Glazer, vezista Edmund Ado i napadač Žan-Filip Kraso. Pre njih, ugovore kao slobodni igrači potpisali su Marko Stamenić (Kopenhagen) i Piter Olajinka (Slavija Prag).
U Zvezdi se nadaju i povratku Miloša Degeneka iz SAD, koga trener Bahar vidi kao važnog šrafa u svojoj novoj formaciji na desnom beku, a nadaju se i dovođenju novog levog beka koji bi osvežio kombinaciju Rodić - Azarov, koja kao da se uspavala.
© Foto: Skrinšot/https://www.buildlineup.com/Zvezda 2023/24
Zvezda 2023/24 - Sputnik Srbija, 1920, 24.06.2023
Zvezda 2023/24
Trio na sredini terena činiće dva klasična vezna, jedan defanzivni i jedan regularni, dok će ispred njih dejstvovati Mirko Ivanić i možda dobiti ulogu plejmejkera kakvu je u Makabiju imao recimo iskusni Holanđanin Tjaron Šeri.
Napad će biti potpuno internacionalni, s obzirom na to da je novi trener uoči priprema nagovestio da Aleksandar Katai neće više biti u prvom planu, posebno u Ligi šampiona gde se traži brzina. Bukariju, Olajinki i Krasou trebalo bi da se pridruži i krilni napadač Emanuel Late Lat iz švajcarskog Sent Galena koji će dodatno pojačati konkurenciju u napadu tima.
Ako sve ovo Barak Bahar bude uspeo da ukomponuje i uigra, na Marakani se od jeseni može očekivati atraktivan fudbal i nešto novo što prethodnici Izraelca nisu imali.
Sergej Milinković-Savić - Sputnik Srbija, 1920, 24.06.2023
SPORT
Na meti Arapa je i Sergej – menadžer potvrdio i otkrio planove
Nemanja Gudelj, Sevilja - Roma, finale Lige Evrope - Sputnik Srbija, 1920, 24.06.2023
SPORT
Viđen je u Istanbulu, ali je Nemanja ostao veran „seviljskom berberinu“
Sadio Mane - Sputnik Srbija, 1920, 24.06.2023
SPORT
Minhen „progutao“ još jednu veliku zvezdu
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala