- Sputnik Srbija, 1920
SPORT
Vesti i analize sa najzanimljivijih i najbitnijih sportskih događaja širom Srbije i celog sveta.

Minhen „progutao“ još jednu veliku zvezdu

© AFP 2023 / OLI SCARFFSadio Mane
Sadio Mane - Sputnik Srbija, 1920, 24.06.2023
Pratite nas
Poznati sajt Transfermarkt objavio je prošle nedelje nove cene fudbalera u Bundesligi i nijedan igrač nije pretrpeo takav pad vrednosti kao napadač Bajerna Sadio Mane koji je pojeftinio za čak 35 miliona evra.
Uz nekadašnju zvezdu Liverpula, slično je prošao samo još njegov saigrač iz Minhena Leon Gorecka, koji je zbog loših partija izgubio 20 miliona evra na vrednosti.
Maneova nova vrednost oslikava činjenicu da je 31-godišnji napadač doživeo enormni pad od čak 35 miliona evra od trenutka kada je odlučio da pređe iz Liverpula u redove nemačkog velikana za oko 32 miliona evra.
Njegova vrednost nalazi se na najnižoj tački još od početka 2016. godine kada je pokušavao da se probije kao mlad i talentovan napadač u redovima Sautemptona.
Zašto je reprezentativac Senegala tako drastično propao kao žeton u Minhenu?
Tokom svoje premijerne sezone u Bundesligi, Mane je zabeležio sedam golova i pet asistencija na 25 nastupa u prvenstvu. I dok se nekima to ne čini kao dobar skor, njegove brojke su opale zbog povreda koje su ga dosta puta selile na klupu.
Na primer, sjajni napadač je propustio minimum osam mečeva zbog povreda i suspenzija, a sa klupe je osam puta startovao kao rezerva na 34 utakmice Bajerna u Bundesligi.
Kada to svedemo na prosek po utakmici, ispostvlja se da je Maneov doprinos 0,75 golova i asistencija na svakih 90 minuta. Iznenađujuće, ne samo što je to bolje od njegovog učinka za Liverpul prethodne sezone u Premijer ligi (0,64), već je bolje i od prethodne četiri od ukupno pet sezona u dresu engleskog kluba.
Dakle, ako Sadio Mane daje i kreira više golova u Nemačkoj nego što je to činio u Engleskoj, zašto je njegova sezona u Bundesligi onda proglašena za katastrofalnu?
Većina Maneovih problema je stvar percepcije javnosti. Problematičan ugao predstavlja činjenica da su ga javnost i navijači Bajerna videli kao direktnu zamenu za Roberta Levandovskog, koji je prošlog leta otišao u Barselonu. I kao što bi većina navijača Liverpula rekla, Mane je sve, osim tradicionalne „devetke“.
Tako dolazimo do činjenice da kada god je želeo da pokaže kvalitet na levom krilu, Mane bi naleteo na Tomasa Milera, Liroja Sanea ili Džamala Musijalu koji svi vole tu poziciju i koji su ga nadmašili u borbi za mesto u timu. Kada se vratio na teren krajem februara posle povrede probali su ga i u samom špicu napada, ali je ubrzo izgubio i tu bitku sa Erikom Maksimom Čupo Motingom.
Jednostavno, Mane je prešao u klub koji trenutno nema mesta za njega u startnih 11 i potrebno je strpljenje dok trener ne uvidi kako može da iskoristi njegove kvalitete u sadašnjem sistemu.
Čini se zato da je Mane „zaglavljen“ trenutno u Bajernu, pitajući se da li će mu Tomas Tuhel pronaći mesto u timu sledeće sezone ili će po otvaranju letnje pijace biti prodat prvom klubu koji ponudi neko obeštećenje.
Žoze Murinjo - Sputnik Srbija, 1920, 23.06.2023
SPORT
Murinjova reakcija posle drakonske kazne: „Gospodine Boban, podnosim ostavku“
Marko Stamenić Zvezda - Sputnik Srbija, 1920, 23.06.2023
SPORT
Srpski sin se vratio korenima: „Ponosan sam“
Selektor reprezentacije Srbije  Mladen Krstajić - Sputnik Srbija, 1920, 23.06.2023
SPORT
„Spaček“ je slab alibi za potres u Sarajevu – da li je vreme za „najvećeg Bugarina“ među Srbima?
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala