Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Partnerstvo umesto članstva: „Otvoreni Balkan“ otvara vrata i za zemlje EU

Pratite nas
Inicijativa "Otvoreni Balkan" nije zamena za Evropsku uniju, ali postoji cilj da se države Balkana što više povežu, kako bi se politički vezale za EU, ne kroz politiku proširenja od koje nema ništa, već kroz politiku partnerstva, smatra analitičar dr Dejan Vuk Stanković.
Održavanje samita "Otvorenog Balkana" u Beogradu naišlo je na veliku pažnju ne samo u regionu, već i šire, a mogućnost da će lideri zemalja članica te inicijative, kako je rekao albanski premijer Edi Rama, „ozbiljno razmisliti da pozovu u regionalnu inicijativu i druge bitne zemlje, pa i iz EU", kao što su Grčka, Italija, Mađarska ali i Turska, mnogima je znak da bi "Otvoreni Balkan" mogao da pređe granice država osnivača Srbije, Albanije i Severne Makedonije.

"Otvoreni Balkan" nije zamena za EU

Sama činjenica da su Mađari već izrazili želju da se priključe ovom projektu i da su prisustvovali samitu za politikologa dr Dejana Vuka Stankovića nije iznenađenje.
„Mađarska je učestvovala i u Višegradskoj grupi i na neki svoj način učestvovaće i u inicijativi "Otvoreni Balkan" sa ciljem da unapredi svoj nacionalni interes. To važi i za druge članice EU koje su pomenute poput Italije i Grčke, ali i Turske koja nije deo EU. Ali sigurno je da one neće imati istu vrstu povezivanja kao što je to slučaj sa Srbijom, Albanijom i Severnom Makedonijom i očigledno Crnom Gorom sa premijerom Dritanom Abazovićem,“ ističe Stanković.
Dakle, jezgro će ostati isto, smatra Stanković, a saradnja sa drugim zemljama će zavisiti od obostranih potreba.
Samit Otvoreni Bačkan, učesnici i gosti  - Sputnik Srbija, 1920, 02.09.2022
SRBIJA
Otvoreni Balkan: Razmišljamo da pozovemo zemlje EU u Inicijativu
„Što se tiče Evropske unije, "Otvoreni Balkan" nije zamena za nju i mislim da je pre svega u osnovi više američki projekat koji treba da stabilizuje region i da ga približi posredno a ne direktno zapadnom svetu,“ dodaje on.

Nova priključenja samo ako ima interesa

Naš sagovornik podseća da Sjedinjene Države i otvoreno podržavaju ovu inicijativu, jer je njihov cilj, kako ističe, da se države Balkana što više povežu, kako bi se politički vezale za EU, ali ne kroz politiku proširenja od koje nema ništa, već kroz politiku partnerstva.
„Ono bi bilo takvo da svakoj zemlji učesnici "Otvorenog Balkana" donese neku ekonomsku korist pošto EU neće u skorije vreme da prima nove članice", kaže Stanković, uz napomenu da je pitanje da li je ekonomska saradnja moguća bez političkog slaganja.
Kako primećuje, postoji veliki jaz i neslaganja između Albanije i Srbije po pitanju KiM, a nije mali ni problem između naroda koji čine BiH, čiji su predstavnici takođe bili na ovom skupu a koja se pojavljuje kao potencijalni član.
Drugim rečima, dodaje on, svi ekonomski projekti su mogući samo ako ima političke saradnje - u suprotnom sve ovo deluje kao nešto što ima samo lep sadržaj i dobru nameru.
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić - Sputnik Srbija, 1920, 02.09.2022
SRBIJA
Vučić: Srbija je na evropskom putu, ali ne treba zbog toga da sebi „seče nogu“
Stanković takođe smatra da se Rama uzalud obratio EU tražeći od nje da se ne ponaša prema ovom regionu po pitanju energetike kao što se ponašala u vreme pandemije korona virusa

EU ima previše svojih problema

„Evropska unija se neće ponašati kao dobri Samarićanin ni prema kome pa ni prema balkanskim narodima jer ima svoj problem zbog sukoba Rusije i Ukrajine i zbog toga što će ostati bez ruskog gasa. Imaju dakle previše svojih problema da bi bili darežljivi prema nama i projektu „Otvoreni Balkan““, uveren je on.
Premijer Albanije Edi Rama izjavio je i da inicijativa "Otvoreni Balkan" ne treba više da traži opravdanje za svoje postojanje, niti više treba da njeni inicijatori objašnjavaju šta ona znači, jer sada dovoljno govori sama za sebe i oni koji imaju viziju za budućnost i žele to da vide i čuju, to će razumeti.
On je napomenuo i da su na ovaj sastanak bili pozvani predstavnici Italije i Grčke, ali da su bili sprečeni da prisustvuju i najavio da će svakako biti pozvani na sledeći samit u Tirani.
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da posle samita da je Srbija na evropskom putu, ali da ne treba da zbog toga "seče nogu" i odrekne se prijateljstva i saradnje sa državama kao što su Turska ili Mađarska.
Samitu su, pored lidera Srbije, Albanije i Severne Makedonije, prisustvovali i premijer Crne Gore Dritan Abazović, predsedavajući Saveta ministar BiH Zoran Tegeltija, kao i ministri spoljnih poslova Mađarske i Turske Peter Sijarto i Mevlut Čavušoglu.
Otvoreni Balkan - Sputnik Srbija, 1920, 02.09.2022
SRBIJA
„Došlo vreme da sarađujemo“: Glavne poruke sa samita Otvoreni Balkan /video/
Otvoreni Balkan - Sputnik Srbija, 1920, 01.09.2022
SRBIJA
Otvoreni Balkan se otvara i za Mađarsku i Tursku
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala