Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Otvoreni Balkan: Razmišljamo da pozovemo zemlje EU u Inicijativu

© Sputnik / Lola ĐorđevićSamit Otvoreni Bačkan, učesnici i gosti
Samit Otvoreni Bačkan, učesnici i gosti  - Sputnik Srbija, 1920, 02.09.2022
Pratite nas
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić otvorajući danas samit inicijative „Otvoreni Balkan" u Beogradu poručio je kako po njegovoj oceni od uspeha ovog projekta zavisi koliko će zemalja koje su članice ove inicijative uspeti da osiguraju svoju dobru ekonomsku budućnost , ali istovremeno i da on učvrsti mir i stabilnost u regionu.
„Za nas je ovo od izuzetnog značaja jer od trenutka kada smo osnovali ovu inicijativu čini mi se da nikada nije bilo više pažnje i energije usmerene na uspeh samog projekta. Čini mi se da od uspeha ovog projekta zavisi koliko ćemo uspeti da osiguramo dobru ekonomsku budućnost naših zemalja, ali istovremeno da učvrstimo mir i stabinot u regionu“, rekao je on.
Pozvao je sve političke aktere, vlast i opoziciju u sve tri zemlje da razumeju značaj projekata i pomognu da se uradi nešto veliko za budućnost.
„Kada ovo budemo uradili u potpunosti će svima biti jasno kakvi su rezultati incijative", istakao je on.
Vučić je podsetio da je ovo prvi samit „Otvorenog Balkana“ od otvaranja pristupnih pregovora Severne Makedonije i Albanije sa EU.
„Verujem da su, koliko smo mogli i Srbija i svi ostali, pomogli ostvarenju tog cilja. Nadamo se da će incijativa dalje doprinositi ekonomskom jačanju i povezivanju, ali i pružiti mogućnost koja je od velikog značaja da govorimo u regionu jednim glasom i kada se radi o ključnim pitanjima od interesa za zemlje i ceo region“, objasnio je on.
Ocenio je da dosadašnji progres nije bio mali, ali i dodao da ne može reći da su zadovoljni i tempom, jer, kaže, čini mu se da je moglo brže.
„Uspostavljanje zelenog koridora za prevoz namirnica na graničnim prelazima doveo je do rasta trgovine u ovom sektoru za 17 odsto, a otvaranje namenskih voznih traka skratilo je dosadašnje višesatno čekanje na 10 do 15-tak minuta, što nemerljivo olakšava poslovanje kompanijama“, rekao je on.
Naglasio je da će nadležni organi nastaviti sa naporima da se smanji čekanje robe i putnika na graničnim prelazima, a Srbija će nastaviti da radi na modernizaciji infrastrukture na prelazu Preševo, gde će biti dodate dalje dve trake.
Izrazio je nadu i da će još uspešnije teći primena usaglašenih dokumenata, kao što su fitosanitarni sertifikati.
„Dokumenta koja danas potpisujemo su rezultat naše opredljejenosti da saradnja dostigne još veći nivo“, podvukao je on.
Zahvalio se posebno premijeru Crne Gore, predsedavajućem Savetu ministara BiH, ali i šefovima diplomatije Mađarske i Turske, što su došli u Beograd na Samit i poručio:
„Vi niste naši gosti, mi smo čini nam se toliko vezani i potrebni jedni drugima što pokazuje i učestalost naših susreta, da verujem da ćemo bez obzira što neki nisu formalno deo Otvorenog Balkana i što neki neće biti, da će moći da razvijamo dalju moguću saradnju“.

Ozbiljno ćemo razmisliti da pozovemo i zemlje iz EU u OB

Premijer Albanije Edi Rama izjavio je danas u Beogradu da će lideri zemalja članica ozbiljno razmisliti da pozovu da u regionalnu inicijativu i druge bitne zemlje i iz EU važne za taj region, kao što su Grčka, Italija, Turska i Mađarska.
"Inicijativa OB ne treba više da traži opravadanje za svoje postojanje, niti mi više treba da objašnjavamo, ona sada dovoljno govori za sebe i oni koji imaju viziju za budućnost i žele to da vide i čuju nas, to će razumeti", istakao je Rama.
Kaže da su na ovaj sastanak bili pozvani predstavnici Italije i Grčke, ali da su bili sprečeni da prisustvuju i najavio da će svakako biti pozvani na sledeći samit u Tirani.
"Premijer iz jedne evropske zemlje me pozvao i pitao zašto nas niste pozvali i rekao sam da ću razgovarati sa svojim kolegama o tome i da će verovatno biti pozvani, kao i da mi je veoma drago što postoji interesovanje za inicijativu OB", istakao je Rama.
Istakao je da članice OB žele da izvuku maksimum iz te inicijative i da zato pozivaju i druge zemlje da se priključe.
"Ozbiljno ćemo razmisliti da uputimo pozive i drugim partnerima i zemljama EU i niko ne treba da bude ljubomoran na nas", rekao je Rama i dodao da danas na samitu u Beogradu prisustvuju ministari spoljnih poslova Turske i zemlje EU - Mađarske, kao i da je tu i ambasador SAD u Beogradu Kristofer Hil.

Napravljen ključni korak u ključno vreme

Inicijativom "Otvoreni Balkan" Severna Makedonija, Albanija i Srbija napravile su ključni korak u ključno vreme, ocenio je danas premijer Severne Makedonije Dimitar Kovačevski na samitu koji se održava u Beogradu u okviru inicijative "Otvoreni Balkan".
Kovačevski je na početku obraćanja citirao Henrija Forda, koji je rekao: "To što smo se okupili je početak, da ostanemo zajedno je napredak, a zajednički rad je uspeh".
"To je Henri Ford rekao i to danas možemo da potvrdimo. Naše okupljanje, to što smo ostali zajedno i što radimo zajedno jeste pokretač koji nas gura kroz izazove predstojeće zime zbog koje je zabrinut ceo svet", rekao je Kovačevski.
Istakao je da je danas jasno da su inicijativom "Otvoreni Balkan" Severna Makedonija, Albanija i Srbija napravile ključni korak u ključno vreme.
"Okupili smo se kako bismo promovisali regionalnu saradnju na putu ka Evropskoj uniji. Zajedno smo se posvetili tome da olakšamo slobodno kretanje ljudi, roba, usluga. Izgradili smo komšijske odnose i poverenje između prijateljskih zemalja", rekao je Kovačevski i dodao:
"Dok neki drugi razmatraju da li ovo može da nas skrene sa evropskog puta mi, naprotiv, verujemo da smo uradili ono što je neophodno za naše građane i naše zemlje na evropski način, promovišući regionalnu saradnju, kao što to čine i zemlje u Evropi".

Mađarska i BiH spremne da se pridruže saradnji zemalja OB

Ministar spoljnih poslova Mađarske Peter Sijarto poručio je danas na samitu zemalja Otvorenog Balkana da je Mađarska spremna da se pridruži saradnji zemalja članica te regionalne inicijative. Predsedavajući Saveta ministara Bosne i Hercegovine Zoran Tegeltija takođe je rekao da pristupanje BiH Inicijativi sasvim izvesno.
"Mađarska je spremna da se pridruži ovoj uskoj i bliskoj saradnji zemalja OB, kada je reč o integrisanim energetskim tržistima, bilo da je reč o gasu, struji i razmeni energije. Spremni smo da se pridružimo i bliskoj saradnji kada je reč o obezbeđivanju bezbenosti hrane, kao i kada je reč o privlačenju investicija u ovom regionu", rekao je Sijarto.
Kazao je da je to možda u ovom trenutku ambiciozna ponuda.
"Ali, misilim da bismo do samita u Budimpešti svi bili spremni da to tada i učinimo, ako ovo nije previše ambiciozna", poručio je Sijarto.
Istakao je da Mađarska veoma podržava inicijativu OB i da su te zemlje napravile neophodne korake za integraciju u EU, kao i da je sada konačno trenutak da Brisel deluje.
Tegeltija je ocenio danas da je proces Otvorenog Balkana nezaustavljiv jer nikome nije ništa loše doneo, pe je tako i pristupanje BiH tom procesu sasvim izvesno.
Tegeltija je, govoreći na Samitu u okviru Inicijative Otvoreni Balkan u Beogradu, kazao da sada samo dva čoveka koče pristupanje BiH Otvorenom Balkanu i istakao da će i to proći i poručio da je privreda BiH partner privredama u regionu, bez obzira što BiH još nije deo Otvorenog Balkana.
Zahvalio je predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću, premijeru Albanije Ediju Rame i premijeru Severne Makedonije Dimitru Kovačevskom što za BiH drže otvorena vrata za Otvoreni Balkan, što ne postavljaju političke uslove, nemaju želju da menjaju Ustav BiH kao neki drugi, ali imaju želju da BiH bude deo Otvorenog Balkana.
"Najveći broj građana BiH i poslovne zajednice je jasno opredeljen ka ovom procesu i nadam se da kada budemo sumirali rezultate za 2022. godinu da ćemo u međusobnim trgovinama imati bolje rezultate nego u 2021.", kazao je Tegeltija.
Otvoreni Balkan - Sputnik Srbija, 1920, 01.09.2022
SRBIJA
Otvoreni Balkan se otvara i za Mađarsku i Tursku
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala