Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Otvoreni Balkan se otvara i za Mađarsku i Tursku

© Sputnik / Lola ĐorđevićOtvoreni Balkan
Otvoreni Balkan - Sputnik Srbija, 1920, 01.09.2022
Pratite nas
Inicijativa Otvoreni Balkan instrument je koji omogućuje održivost regiona i stvara povoljan politički ambijent u njemu. A to što na skup u Beogradu, dolaze i visoki funkcioneri iz Turske, Mađarske, Crne Gore i BiH, potvrda je da je Otvoreni Balkan jedini mehanizam koji funkcioniše.
Pored albanskog i makedonskog premijera, Beograd će, kao domaćin samita inicijative Otvoreni Balkan, biti domaćin i turskom i mađarskom šefu diplomatije, Mevlutu Čavušogluu i Peteru Sijartu, kao i crnogorskom premijeru u ostavci Dritanu Abazoviću i predsedniku Saveta ministara BiH Zoranu Tegeltiji.

Otvoreni Balkan - mehanizam koji funkcioniše

EU je ostala, ne samo bez sredstava, već i bez političke volje i ekonomskih mehanizama da sprovodi strategiju proširenja. Uz to, pokušaj Nemačke da obnovi Berlinski proces, završiće se na pokušaju, s obzirom da je Nemačka u ozbiljnom problemu, smatra spoljnopolitički analitičar Zoran Milivojević.
Tako, Otvoreni Balkan ostaje jedini politički mehanizam koji funkcioniše, a najbolja potvrda toga je skup u Beogradu, dodaje on. To je potvrda da je inicijativa živa, i da daje rezultate.
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijeri Srbije, Albanije, Severne Makedonije i Crne Gore, Ana Brnabić, Edi Rama, Dimitar Kovačevski i Dritan Abazovića - Sputnik Srbija, 1920, 01.09.2022
SRBIJA
U Beogradu počela „Vinska vizija Otvorenog Balkana“: Vučić, Rama, Kovačevski i Abazović na sajmu
To što će na samitu učestvovati Dritan Abazović potvrda je njegovog stava da Crna Gora treba da se priključi Otvorenom Balkanu, ističe Milivojević.
„Mislim da je to vrlo važno i da politička struktura koja je dobila prošle izbore stoji na tome i kakav god bude rasplet u Crnoj Gori mislim da je neizbežno pridruživanje ove države Otvorenom Balkanu“, kaže on.
Prisustvo Turske i Mađarske na nivou ministara spoljnih poslova govori o, kako Milivojević kaže, evropskoj dimenziji Otvorenog Balkana.
„Turska, kao regionalna sila, svakako ima interesa da ne bude izuzeta iz procesa koji se odvijaju na Zapadnom Balkanu, a mislim da je Čavušogluov dolazak i u sklopu priprema posete turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana – dakle, jedna aktivna uloga Turske, njeno aktivno zalaganje da bude prisutna u regionu i ne bude izuzeta, s obzirom da region dobija na težini. Vidimo da su tu uključeni, i Vašington, i Moskva, i Kina. Ne pominjem EU, jer ona je sada sama sebe stavila u drugi plan“, objašnjava Milivojević.

Mađarska kapitalizuje svoj uticaj

Prisustvo Mađarske na samitu je, prema Milivojevićevim rečima, takođe važno – strategija srpskog severnog suseda je da, preko odnosa sa Srbijom i Otvorenim Balkanom sebi obezbedi dodatne političke i ekonomske prednosti u odnosu na ostale evropske države, koje su u potpunoj defanzivi.
„Tako da Mađarska sada hoće da kapitalizuje svoju podršku i da, rekao bih, prenese iskustva iz Višegradske grupe koja je izvanredno funkcionisala, sve do ovih raskola vezanih za ukrajinsku krizu“, kaže Milivojević.
Ipak, prema rečima našeg sagovornika, u celoj stvari najvažnija je afirmacija srpske politike i srpske pozicije kao vojno neutralne i politički nezavisne države.
„Mislim da je najvažniji kvalitet, kada je reč o Beogradu, ne samo afirmacija Otvorenog Balkana kao instrumenta za saradnju u regionu i za prevazilaženje ekonomskih kriza, nego i u političkom smislu afirmacija njene političke pozicije i međunarodnog položaj. On će dati Srbiji manevarski prostor da deluje kao nezavisna i vojno neutralna zemlja, što je izuzetno važno“, zaključuje Milivojević.
Samit inicijative Otvoreni Balkan počinje u petak, 2. septembra, obraćanjem lidera, a zatim sledi njihov susret sa predstavnicima institucija zaduženim za privlačenje investicija, kao i sa predstavnicima kriznih grupa za snabdevanje hranom i energentima u okviru ove inicijative. Potom će uslediti potpisivanje bilateralnih dokumenata.
Konferencija za novinare Aleksandra Vučića, Edi Rame i Nikole Dimitrovskog  - Sputnik Srbija, 1920, 31.08.2022
EKONOMIJA
Lideri Otvorenog Balkana potpisaće sporazum o prehrambenoj bezbednosti
Samitu će prethoditi otvaranje prvog međunarodnog sajma vina „Vinska vizija Otvorenog Balkana“, pod pokroviteljstvom srpske, makedonske i albanske vlade moja će, kako je najavljeno, okupiti najbolje proizvođače vina u regionu i promovisati Balkan kao sve traženiju vinsku i turističku destinaciju.
Otvoreni Balkan pokrenuli su lideri Srbije, Severne Makedonije i Albanije, tada pod nazivom Mini Šengen 2019, a sadašnje ime dobio je na samitu u Skoplju jula 2021. Inicijativa je pokrenuta sa ciljem slobodnog kretanja robe, usluga, ljudi i kapitala po modelu EU.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala