Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

U Beogradu počela „Vinska vizija Otvorenog Balkana“: Vučić, Rama, Kovačevski i Abazović na sajmu

© Sputnik / Lola ĐorđevićPredsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijeri Srbije, Albanije, Severne Makedonije i Crne Gore, Ana Brnabić, Edi Rama, Dimitar Kovačevski i Dritan Abazovića
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijeri Srbije, Albanije, Severne Makedonije i Crne Gore, Ana Brnabić, Edi Rama, Dimitar Kovačevski i Dritan Abazovića - Sputnik Srbija, 1920, 01.09.2022
Pratite nas
Prvi međunarodni sajam vina „Vinska vizija Otvorenog Balkana“, pod pokroviteljstvom vlada Srbije, Severne Makedonije i Albanije u okviru inicijative Otvoreni Balkan, otvoren je danas u prisustvu predsednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera Albanije, Severne Makedonije i Crne Gore, Edija Rame, Dimitra Kovačevskog i Dritana Abazovića.
Predsednik Srbije svečano je otvorio sajam u Hali 1 Beogradskog sajma.
Vučić je poručio da je, po onome što je urađeno, region „Otvorenog Balkana“ pokazao da možemo ne samo da budemo deo sveta, već i da u mnogo čemu možemo da se takmičimo i budemo bolji u različitim sferama društvenog života.
Poručio je da danas može da se vidi koliko je „Otvoreni Balkan" važna i otvorena inicijativa, u kojoj bi želeo da budu svi oni koji mogu sebi u njoj da pronađu mesto.
„Danas je za nas veliki i poseban dan. Čini mi se da nema čoveka na ovom sajmu koji nije nasmejan. Ovo smo uradili zajedno. I pošto poznajem po malo i Dritana (Abazovića), Edija(Ramu), Dimitra (Kovačevskog) i Anu(Brnabić), veći sam vinopija od njih. Obilazio sam evropske sajmove, a išao sam tako i na Vinitali i sajam u Nemačkoj, i malo gde je ovako napravljeno i uređeno kako je ovde“, poručio je on.
Vučić je kazao da imaju čime da se ponose.
„Po ovome što smo uradili zajedno pokazali smo da možemo ne samo da budemo deo sveta, već i da u mnogo čemu možemo da se takmičimo i budemo bolji u različitim sferama društvenog života“, istakao je on.
Vučić je izrazio zadovoljstvo, što je, i pored činjenice da je septembar težak za vinare, Sajam u Beogradu okupio gotovo sve vinare iz Srbije, Severne Makedonije, Albanije, Italiije, Slovenije, Hrvatske, BiH, Crne Gore, i mnogih drugih zemalja.
© Sputnik / Lola ĐorđevićPredsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijeri Srbije, Albanije, Severne Makedonije i Crne Gore, Ana Brnabić, Edi Rama, Dimitar Kovačevski i Dritan Abazovića
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijeri Srbije, Albanije, Severne Makedonije i Crne Gore, Ana Brnabić, Edi Rama, Dimitar Kovačevski i Dritan Abazovića - Sputnik Srbija, 1920, 01.09.2022
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijeri Srbije, Albanije, Severne Makedonije i Crne Gore, Ana Brnabić, Edi Rama, Dimitar Kovačevski i Dritan Abazovića
Naveo je da su na sajmu okupljeni izlagači iz 22 zemlje, a da na Sajmu učestvuju predstavnici više od 40 zemalja, što, konstatovao je, nije mala stvar.
„Danas su Beograd i Otvoreni Balkan“ svetska prestonica vina i otvorenog srca pozdravljamo goste. Dobrodošli majstori podruma, distributeri,... I danas možete da vidite koliko je „Otvoreni Balkan“ važna i otvorena inicijativa, u kojoj želimo da vidimo sve koji mogu sebi mesto u njoj da pronađu“, naglasio je on.
Otvaranju su prisustvovali članovi vlada Srbije, Severne Makedonije i Albanije.
Na sajmu učestvuje skoro 400 izlagača i prizvođača vina iz više od 20 zemalja. Prisustni su predsavnici iz oko 40 zemalja.
Vina će ocenjivati 25 međunarodnih sudija, od kojih pet sa oznakom "master of vine", što sajmu daje posebnu težinu i svrstava ga u red najprestižnijih u svetu, navodi Tanjug.
Organizatori sajma su Privredna komora Srbije, Beogradski sajam i Savez vinogradara i vinara Srbija, a biće održan pod pokroviteljstvom zemalja Otvorenog Balkana.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala