Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Vučić: Srbija je na evropskom putu, ali ne treba zbog toga da sebi „seče nogu“

© Sputnik / Lola ĐorđevićPredsednik Srbije Aleksandar Vučić
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić - Sputnik Srbija, 1920, 02.09.2022
Pratite nas
Srbija je na evropskom putu, ali ne treba zbog toga da sebi „seče nogu“ i odrekne se prijateljstva i saradnje sa državama kao što su Turska ili Mađarska, rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić na konferenciji posle Samita Otvorenog Balkana u Beogradu.
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je danas da narodi sa Balkana treba da veruju u sebe i svoje potencijale, što pokazuje i najbolja ideja Otvorenog Balkana koju su stvorila tri naroda i koja je samo njihova.
„Nismo najbolji u svemu, ali nismo ni najgori, a ako radimo zajedno možemo da budemo motor razvoja u Evropi“, rekao je Vučić na zajedničkoj konferenciji za medije posle Samita u Beogradu.
Na pitanje novinara albanske televizije Kljan, zašto su samitu prisustvovali i ministri Turske i Mađarske, ako se za Otvoreni Balkan kaže da je inicijativa koja treba da ubrza evropske integracije, i da li joj ove dve zemlje štete, Vučić je rekao da se ne treba odreći prijateljstva tih zemalja zbog nečega što je neko obećao.
„Da se odreknemo prijateljstva sa Turskom koja ima 90 miliona stanovnika ili sa Mađarskom koja pomaže oko gasa i svega što smo tražili“, upitao je Vučić navodeći da smo na evropskom putu, ali da zbog toga ne treba sebi da „sečemo nogu“.
Dodao je i da je zadatak tri zemlje težak da zimu prezime i da struje imaju svi, uključujući i Prištinu.
Vučić je napomenuo da su na samit pozvani i ministri Grčke i Italije, ali da nisu mogli da dođu, pri čemu je Italija poslala svog ambasadora, a da za razloge Grčke ne zna.
Napomenuo je da ponosan zbog organizacije sajma vina i na to što su to tri zemlje same zajedno napravile - doveli ljude iz BiH, Crne Gore, što je došlo 49 vinskih kuća iz Severne Makedonije, što su predstavljene nove sorte vina iz Albanije.
„Svi su došli u Beograd i Srbiju i pokazali smo nešto i Evropi i svetu“, rekao je Vučić i ukazao da niko nije pomagao da su to ove zemlje same uradile i da ne treba da se stide svog uspeha.
„Mi uvek na Balkanu sebe potcenjujemo i kažemo da smo niža rasa i niža bića i neko ko je uspešan samo ako služi nekome drugom, a imamo ogroman potencijal kada smo zajedno, ne verujemo u sebe već decenijama“, ukazao je Vučić.
Primetio je da uvek ima ljudi koji će u svemu da nađu nešto negativno, ali je upitao zar nije za pohvalu to što su prevaziđeni nesporazumi Srbije i Albanije, što su svi problemi sa Severnom Makedonijom rešeni, što se pokušava i sa Crnom Gorom.
„Naš cilj je mir, stabilnost i napredak zemlje“, rekao je Vučić.
Kada je reč o Evropskoj uniji, Vučić je rekao da je Srbija na evropskom putu, ali da za njega današnji samit nije manje važan, recimo od zasedanja Evropskog saveta.
„Ovo je najvažniji sastanak, za nas ne postoji niko važniji, ovo je sastanak sa komšijama sa kojima živimo i koji jedni drugima moramo da pomognemo. Juče smo pokazali da umemo da budemo bolji od većine sveta“, istakao je Vučić.
On je zahvalio predstavniku EU Emanuelu Žiofreu što prisustvuje samitu i pozvao EU da ceo Zapadni Balkan stave u svoj projekat pomoći zemljama koje plaćaju skupu električnu enrgiju preko zime.
„Makar 10 posto dobili, bila bi ogromna pomoć EU i unapred im se zahvaljujem“, rekao je Vučić, preneo je Tanjug.
Otvoreni Balkan - Sputnik Srbija, 1920, 02.09.2022
SRBIJA
„Došlo vreme da sarađujemo“: Glavne poruke sa samita Otvoreni Balkan /video/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala