Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

„Došlo vreme da sarađujemo“: Glavne poruke sa samita Otvoreni Balkan /video/

© Sputnik / Lola ĐorđevićOtvoreni Balkan
Otvoreni Balkan - Sputnik Srbija, 1920, 02.09.2022
Pratite nas
Lideri Otvorenog Balkana predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijeri Albanije i Severne Makedonije, Edi Rama i Dimitar Kovačevski obratili su se nakon samita inicijative u Beogradu.
Ponosan sam što je inicijativa „Otvoreni Balkan“ donela nadu u naš prostor, koji je uvek bio opterećen trvenjima, sukobima, a u najboljim vremenima razmimoilaženjima, rekao je Vučić uz uz poruku da je došlo vreme za saradnju.
„Kao što je Dritan (Abazović) rekao sve smo to probali, samo još nismo pokušali da sarađujemo i uradimo sve da obezbedimo bolji život građanima. Mislim da je došlo dobro vreme za to“, istakao je Vučić na konferenciji za štampu posle Samita „Otvorenog Balkana“.
On je naveo i podatke koji, kako je rekao, pokazuju koliko saradnja doprinosi razvoju regiona.
„U odnosu na prošlu godinu u istom periodu, samo između Severne Makedonije i Srbije povećao se broj kamiona za 1.033, te sada, umesto 7.000 imamo 8.000 kamiona koji saobraćaju između naše dve zemlje. Povećana je trgovinska razmena sa svim zemljama inicijative, delimično zbog viših vrednosti, ali pre svega pojačane trgovine i to za 12,5, odnosno 29 odsto, u zavisnosti sa kojom zemljom je reč iz ugla Srbije“, kazao je Vučić.

Rama: Tražićemo od EU podršku

Premijer Albanije Edi Rama izjavio je danas u Beogradu, na konferenciji za medije na Samitu lidera OB, da bi zemlje OB trebalo da zatraže od EU dodatnu finansijsku podršku za budžete tri države zbog energetske krize i predstojeće zime i najavio da će biti formirana zajednička Agencija za strana ulaganja Otvorenog Balkana Srbije, Albanije i Severne Makedonije.
Kako je rekao zemlje EU imaju sopstvene budžete i zajednički, dok zemlje OB imaju samo svoje nacionalne budžete i da smatra da bi trebalo da se lideri Srbije, Albanije i S. Makedonije obrate pisanim putem Briselu i drugim zemljama članicama i zatraže dodatnu finansijsku podršku za budžete.
Projekcije koje smo razmenili nas trojica o troškovima tokom zime su zabrinjavajući, dodao je Rama.
"Možete da imate novac, ali ne možete da kupite energenete, zato nam je potrebna saradnja. Pozivam ponovo EU da ne ponovi sa nama sramotno ponašanje koje se desilo tokom pandemije, mi se veoma dobro sećamo kako su zemlje ZB bile prinuđene da se okrenu Kini, Rusiji, Turskoj da počnu spasilačke operacije sa lekarima, vakcine jer je EU gledala samo sebe. Na svu sreću svi lideri EU priznali da je potrebna nova politička zajednica u Evropi i strateška EU da se to ne ponovi i sada EU govori o dodatnim sredstvima podrške kako bi ova situacija se rešila", rekao je Rama.

Mađarska spremna da se pridruži saradnji zemalja Otvorenog Balkana

Ministar spoljnih poslova Mađarske Peter Sijarto poručio je danas na samitu zemalja Otvorenog Balkana da je Mađarska spremna da se pridruži saradnji zemalja članica te regionalne inicijative.
„Mađarska je spremna da se pridruži ovoj uskoj i bliskoj saradnji zemalja OB, kada je reč o integrisanim energetskim tržištima, bilo da je reč o gasu, struji i razmeni energije. Spremni smo da se pridružimo i bliskoj saradnji kada je reč o obezbeđivanju snabdevanja hrane, kao i kada je reč o privlačenju investicija u ovom regionu“, rekao je Sijarto.
Dodao je da je to možda u ovom trenutku ambiciozna ponuda.
„Ali, mislim da bismo do samita u Budimpešti svi bili spremni da to tada i učinimo, ako ovo nije previše ambiciozno“, poručio je Sijarto.
Istakao je da Mađarska čvrsto podržava inicijativu OB i da su te zemlje napravile neophodne korake za integraciju u EU, kao i da je sada konačno trenutak da Brisel deluje.
Dolazimo u sramotnu situaciju da je Brisel uvek dva ili tri koraka iza, gde bi trebalo da budemo, dodao je Sijarto.
On je naglasio da da bi, ako bi Mađarska odlučivala, ZB već bio primljen u EU.
„Mi smo frustrirani onim što se trenutno dešava u vezi sa politikom proširenja u Briselu“, naveo je Sijarto.
On je rekao da je počastvovan što se obraća na samitu OB u Beogradu, naročito ako se uzmu u obzir veoma izazovne okolnosti u Evropi i kriza u Ukrajini, kao i njegov ekonomski uticaj i razarajuća kriza u snabdevanju energijom.
„Sve je to napravilo okruženje u Evropi koje je završilo u katastrofalnom slabljenju Evrope i EU. Moramo da kažemo istinu ovde za ovim stolom. A istina je da lideri EU nisu mogli da spreče ljude u Evropi da plate cenu rata za koji uopšte nisu odgovorni. Tako da verujemo da moramo da razmotrimo kako da izbegnemo dalje probleme i uticaj rata na takav način da ne postane fatalan po naš kontinent“, naveo je Sijarto.
Smatra da ova situacija mora da pokaže svakome da politika proširenja mora da bude sada najvažnija politika EU.
Sada je Evropi definitivno potreban Zapadni Balkan, poručio je Sijarto.
Pre početka konferencije za štampu potpisani su Memorandum o saradnji Srbije i Albanije u energetici i Sporazum o prehrambenoj sigurnosti.

Kovačevski: Srbija i Severna Makedonija treba da izgrade gasni interkonektor

Premijer Severne Makedonije Dimitar Kovačevski izjavio je danas da bi između te zemlje i Srbije trebalo da bude napravljen gasni interkonektor, kao i da će Severna Makedonija ponuditi Srbiji i Albaniji struju ako bude imala višak u svojoj proizvodnji, dok sa druge strane Srbija ima gas, a Albanija radi na projektu razvoja LNG terminal (za tečni prirodni gas) u luci Valona.
„Ako budemo imali viška u proizvodnji struje, ponudićemo Srbiji i Albaniji. Srbija ima gas, ali nije napravljen gasni interkonektor između dve zemlje i to moramo da uradimo srednjeročno“, istakao je Kovačevski odgovarajući na pitanje novinara koja će to biti gasna ruta između Srbije i Severne Makedonije, zatim u vezi sa pronalaskom rezervi gasa i nafte u Albaniji i kako će Otvoreni Balkan pomoći zemljama članicama kada je reč o energetici.
Kovačevski je kazao je ta zemlja stavila u pogon sve kapacitete za proizvodnju struje.
Navodi da se sve zemlje suočavaju sa nestašicama struje i visokom cenom energenata i sirovina za proizvodnju struje.
„Ako pogledate, gasa i nafte nema dovoljno za snabdevanje. Političari koji daju ovim nestašicama političku dimenziju... to nije tačno, jer gasa nema dovoljno zbog sukoba u Ukrajini, a zbog toga ima manje nafte, slabi i protok vetra, suša je u Evropi, ne može da se računa na nuklearke u Francuskoj i Nemačkoj...“, rekao je Kovačevski i dodao da visoke cene znače i manje snabdevanje.
Dodao je da je najkvalitetniji ugalj iz Albanije i Grčke, ali da je pre koštao 43 evra po toni, dok je sada više od 90 evra, kao i da je transport poskupeo.
Poručio je da treba da se izgradi i gasovod između Soluna i Severne Makedonije.
Kovačevski kaže da Albanija razvija luku Valona sa LNG terminalom i ističe da je za međusobnu podršku zemalja OB potrebno da se uloži u izgradnju gasovoda, železnice i puteva.
„Takođe, visokonaponska mreža nije obnovljena između Severne Makedonije, Kosova i Crne Gore, što pravi probleme i to moramo sami da uradimo, kako bi mogli da prebacujemo više električne energije“, rekao je Kovačevski.
Dodao je da u Severnoj Makedoniji prave solarne parkove i da su ponudili Srbiji i Albaniji da to bude regionalni projekat.

Rama potvrdio nalazište nafte i gasa u Albaniji

Premijer Albanije Edi Rama je potvrdio je da postoji nalazište nafte i gasa u jugoistočnoj Albaniji i da se tek sada obavljaju analize i procene koliko toga će moći da se eksploatiše pošto je na velikoj dubini.
„Razgovarali smo danas, što je i deo memoranduma između Albanije i Srbije o saradnju u oblasti rudarstva i energetike i da radimo 100 odsto na uvođenju zelene energije“, rekao je Rama.
Dodaje da je Albanija oslonjena na hidro potencijale u proizvodnji struje, a Srbija više na ugalj.
„Po pitanju gasa, Albanija ima istorijsku mogućnost da prođe ozbiljnu transformaciju luke Valona i sada je u toku projekat za transformaciju energiju i da tu luku pretvori u LNG terminal“, rekao je Rama i dodao da bi struje mogla da se proizvodi i putem tranformacije gasa na ulazu u taj terminal.
„Severna Makedonija i Kosovo mogu da postanu deo ovog projekta“, dodao je Rama.
Kaže da bi Albanija mogla da postane neto izvoznik struje u narednim godinama, preneo je Tanjug.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala