- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta
Naslovne strane američke štampe posle atentata na Trampa - Sputnik Srbija

Bajden razgovarao s Trampom, u kući i automobilu atentatora nađen materijal za pravljenje bombi

Pratite nas
Bivši američki predsednik Donald Tramp povređen je kada je na njega pucano na predizbornom mitingu u Batleru, u Pensilvaniji, a naoružani napadač i jedan posetilac skupa su ubijeni, dok su dve osobe teško ranjene. U toku je istraga.
Federalni istražni biro identifikovao je 20-godišnjeg Tomasa Metjua Kruksa kao "subjekta umešanog" u pokušaj ubistva bivšeg predsednika Amerike.
Tramp je je u međuvremenu izašao iz bolnice, napustio Pensilvaniju i sleteo u Nju Džerzi, a potom i u Milvoki na četvorodnevnu Republikansku nacionalnu konvenciju. Svojim pristalicama poručio je da se neće predati.
Predsednik SAD Džozef Bajden razgovarao je sa Trampom, a kako mediji javljaju, razgovor je bio kratak i pun poštovanja. Nešto kasnije, Bajden je na brifingu pozvao Amerikance na jedinstvo i saopštio da je naredio brzu istragu i da tajna služba preduzme neophodne mere kako bi osigurala Trampovu bezbednost.
Sadržaj
Prvo nova obaveštenjaPrvo stara obaveštenja
09:24 15.07.2024
Portparolka Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova - Sputnik Srbija, 1920, 15.07.2024
RUSIJA
Zaharova: Amerika gura svet u kolaps
09:20 15.07.2024
Da li je Kruks bio član streljačkog kluba?
Tomas Metju Kruks, koji je pucao na Donalda Trampa, bio je član streljačkog kluba "Klerton", rekao je za Si-Bi-Es predsednik tog kluba Bil Selito, dok njegovi školski drugovi, međutim, tvrde kako Kruks nije primljen u srednjoškolski streljački klub jer nije bio dobar strelac, kao i da je bio nepopularan i usamljen i trpeo vršnjačko nasilje.
"Prvog dana predsezone zapravo nije mogao ni da pogodi metu. Nikada nisam mislio da je sposoban za ovo što je napravio", izjavio je Džejmson Majers, a prenose američki mediji.
09:12 15.07.2024
08:15 15.07.2024
U intervjuu za „Njujork post“ Donald Tramp je rad pripadnika tajne službe nazvao fantastičnim, jer su jednim hicem eliminisali napadača.
Takođe je rekao da su lekari nazvali čudom što je preživeo pokušaj atentata iz puške AR-15.
Bivši američki predsednik je takođe naveo da je aktuelni šef države Džozef Bajden bio „veoma ljubazan“ tokom telefonskog razgovora i da će, prema njegovim rečima, „narediti Ministarstvu pravde“ da prekine dva slučaja protiv njega.
07:39 15.07.2024
Donald Tramp - Sputnik Srbija, 1920, 15.07.2024
SVET
Prvo Trampovo pojavljivanje posle atentata, najavio promenu /video/
23:02 14.07.2024
Pristalice Donalda Trampa - Sputnik Srbija, 1920, 14.07.2024
SVET
Ukoliko se Amerika ne dozove sebi, preti joj građanski rat
22:03 14.07.2024
Ef-Bi-Aj: Napadač na Trampa delovao sam, koristio poluautomatsku pušku AR 556
Napadač koji je pucao na Donalda Trampa delovao je sam, i koristio je legalno kupljenu pušku koju je kupio otac osumnjičenog, saopšteno je večeras iz Ef-Bi-Aja.
„Reč je o poluautomatskoj puški AR 556. Ef-Bi-Aj nije pronašao nikakve indicije da je osumnjičeni imao neke mentalne bolesti. Na napad se gleda i kao domaći teroristički akt i kao na pokušaj ubistva'“, poručeno je iz američke agencije, a prenosi Rojters.
Navodi se da nema indicija da je napadač pucao na Trampa iz ideoloških razloga, a Ef-Bi-Aj pregleda naloge na društvenim mrežama, korušćeno oružje i DNK uzorke kao dokaze.
„Pretnje i pozivi na nasilje već su u porastu na internetu, a pogotovo nakon ovog događaja“, saopšteno je iz Ef-Bi-Aja.
21:17 14.07.2024
Trampove pristalice na mestu mitinga, posle atentata - Sputnik Srbija, 1920, 14.07.2024
RUSIJA
Tri verzije - ko ili šta stoji iza atentata na Trampa
20:21 14.07.2024
Bajden naložio da istraga bude brza
Američki predsednik Džo Bajden obećao je da će istraga o pokušaju ubistva njegovog prethodnika Donalda Trampa biti brza.
„Naložio sam da istraga bude temeljna i brza“, rekao je Bajden na brifingu.
On je pozvao Amerikance na jedinstvo i naredio tajnoj službi da preduzme neophodne mere kako bi osigurala Trampovu bezbednost.
20:17 14.07.2024
Helikopter nadleže mesto na kojem je ranjen Donald Tramp - Sputnik Srbija, 1920, 14.07.2024
SVET
Pitanja bez odgovora: Da li je Tajna služba poštovala bezbednosne protokole na Trampovom mitingu?
19:45 14.07.2024
Tramp namerava da prikupi milion dolara za porodicu ubijenog šefa vatrogasca
Organizacioni tim predsedničke kampanje bivšeg predsednika SAD Donalda Trampa pokrenuo je GoFundMe - prikupljanje donacija za podršku žrtvama i njihovim porodicama pucnjave u Batleru u Pensilvaniji, a kojoj su se odmah odazvali bivši predsednički kandidat republikanac Vivek Ramsvami i Trampova ćerka.
GoFundMe je promovisan i na društvenim mrežama kako bi se lakše došlo do milion dolara namenjih porodici ubijenog i porodicama ranjenih koji su, kako prenose mediji, u kritičnom stanju.
18:31 14.07.2024
Pentagon: Napadač na Donalda Trampa nije imao nikakve veze sa vojskom
Pentagon je potvrdio da napadač na bivšeg predsednika SAD Donalda Trampa, Tomas Metju Kruks nije imao nikakve veze s vojskom.
"Potvrdili smo sa svakom od grana vojne službe da ne postoji vojna pripadnost osumnjičenog sa tim imenom ili datumom rođenja u bilo kojoj grani, aktivnoj ili rezervnoj komponenti u njihovim odgovarajućim bazama podataka", rekao je portparol Pentagona, general-major Patrik S Rajder, preneo je Bi-Bi-Si.
18:08 14.07.2024
Donald Tramp sa ranom posle atentata - Sputnik Srbija, 1920, 14.07.2024
SVET
Ideja da je Tramp sam sebi organizovao atentat – besmislena budalaština!
18:07 14.07.2024
Melanija Tramp - Sputnik Srbija, 1920, 14.07.2024
SVET
Melanija Tramp se oglasila posle atentata
17:52 14.07.2024
U kući i automobilu napadača na Trampa pronađen materijal za pravljenje bombi
U kući i automobilu muškarca osumnjučenog za pokušaj ubistva bivšeg predsednika SAD pronađeni su materijali za pravljenje bombi, rekli su neimenovani policijski zvaničnici za AP.
Automobil kojim je upravljao osumnjičeni napadač na Trampa, Tomas Metju Kruks, bio je u subotu parkiran u blizini Trampovog predizbornog mitinga u Pensilvaniji.
Prethodno su mediji preneli da je oružje koje je napadač koristio pripadalo njegovom ocu.
17:30 14.07.2024
Američki mediji: Razgovor Bajdena i Trampa posle atentata bio dobar, kratak i pun poštovanja
Izvor koji ima saznanja o pozivu predsednika SAD Džozefa Bajdena bivšem predsedniku Donaldu Trampu nakon atentata opisao je razgovor između rivala kao dobar i kratak i pun poštovanja.
Dva visoka zvaničnika Bele kuće su slično opisali poziv, ali su odbili da iznesu detalje o razgovoru, preneo je Si-En-En.
Visoki zvaničnik Bele kuće rekao je da su Bajden i Tramp razgovarali telefonom, pri čemu je Bajden želeo da razgovara direktno sa svojim rivalom.
Bajden je ponovio svoju tvrdnju da nema mesta ili tolerancije za političko nasilje i uverio Trampa da je dao smernice bezbednosnim agencijma da sprovedu istragu u potpunosti.
Pre ovog poziva, njih dvojica godinama nisu razgovarali direktno.
17:14 14.07.2024
17:13 14.07.2024
Pronađen eksploziv u automobilu osumnjičenog za atentat na Trampa
Američke agencije za sprovođenje zakona pronašle su eksplozivne naprave u automobilu osumnjičenog za pucnjavu na mitingu bivšeg šefa Bele kuće Donalda Trampa, objavio je „Volstrit džurnal“, pozivajući se na izvore.
Prema njihovim informacijama, automobil je bio parkiran u blizini mesta mitinga.
„Ej-Bi-Si njuz“ prenosi, pozivajući se na svoje izvore, da je puška kojom je pucano na Trampa kupljena legalno. Navodno, tragovi oružja vode do oca osumnjičenog.
17:00 14.07.2024
Donald Tramp posle atentata - Sputnik Srbija, 1920, 14.07.2024
SVET
Osam kongresmena smatra Bajdena krivim za atentat na Trampa
14:04 14.07.2024
Atentator na Trampa: Glasač republikanaca, osvojio matematičku nagradu
Naoružani napadač Tomas Metju Kruks, osumnjičen za napad na bivšeg predsednika SAD Donalda Trampa tokom njegovog predizbornog mitinga u Batleru, u Pensilvaniji, stanovao je blizu mesta atentata, a registrovan je kao 20-godišnji glasač republikanaca, koji je dao donaciju od 15 dolara jednoj organizaciji naklonjenoj Demokratskoj stranci.
Državna evidencija birača pokazuje da je Kruks bio registrovan kao pristalica republikanaca, a predstojeći izbori 5. novembra bi bili prvi na kojima bi 20-godišnji Kruks mogao da glasa, prenosi Rojters.
Atentator na bivšeg predsednika SAD Donalda Trampa je živeo u mestu Betel Park, na sat vožnje, odnosno oko 80 kilometara južno od Batlera, gde se održavao Trampov miting, preneo je ranije Ci-En-En.
Utvrđeno je da je Krus 2021. godine kada je imao 17 godina donirao 15 dolara za ActBlue, politički akcioni komitet koji prikuplja novac za levičare i demokratske političare. Donacija mladog Kruksa je bila namenjena za Projekat progresivne izlaznosti, nacionalnu grupu koja animira demokrate da glasaju.
Tomas Kruks je diplomirao 2022. godine u školi Betel Park, a prema pisanju lokalnih medija dobio je nagradu od 500 dolara kao "zvezda" nacionalnog takmičenja iz matematike. Na video snimku sa ceremonije dodele diploma 2022. godine vidi se da Kruks prima diplomu, uz aplauz okupljenih u sali srednje škole.
Kruksov otac, Metju Kruks (53) rekao je za Ci-En-En da pokušava da shvati šta se dogodilo i čeka da obavi razgovor sa policijom pre nego što javno progovori o svom sinu.
Pripadnici FBI su potvrdili da Kruks nije nosio lična dokumenta na mestu pucnjave i morao je biti identifikovani drugim metodama.
"S obzirom na to da napadač nije imao nikakvu identifikaciju pri sebi, agenti su morali da provere njegov DNK i dobiju biometrijsku potvrdu identiteta", izjavio je ranije danas Kevin Rojek, specijalni agent zadužen za terensku kancelariju FBI-a u Pitsburgu.
Dnevnik USA Tudej je izvestio da su desetine policijskih vozila bila parkirana ispred objekta koji je naveden kao mesto prebivališta Tomasa Kruksa, a na toj lokaciji su bili i agenti nacionalnog Biroa za alkohol, duvan, vatreno oružje i eksploziv, kao i odred za demontiranje eksplozivnih naprava.
Oko placa gde se nalazi Kruksova kuća danas stoji žuta policijska traka.
Prema zvaničnim podacima nadležnih bezbednosnih službi, Kruks je pucao na Trampa sa krova obližnje zgrade izvan bezbednosnog pojasa oko lokacije na kojoj se održavao miting, a potom su ga likvidirali agenti Tajne službe.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala