- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Ideja da je Tramp sam sebi organizovao atentat – besmislena budalaština!

© AP Photo / Gene J. PuskarDonald Tramp sa ranom posle atentata
Donald Tramp sa ranom posle atentata - Sputnik Srbija, 1920, 14.07.2024
Pratite nas
To da je Tramp sam organizovao atentat na sebe radi rejtinga je potpuna besmislica. Videli smo da je atentator ubio jednu, a teško ranio dve osobe iz publike koje su stajale iza bine, dok je jedan metak proleteo na nekoliko milimetara od pravca koji bi bio smrtonosan, tako da je takva izjava potpuna budalaština.
Ovako analitičar Branko Pavlović tumači nagađanja da je američki predsednički kandidat Donald Tramp sam sebi „namestio“ atentat radi rejtinga. Pavlović na pokušaj ubistva bivšeg i potencijalno budućeg američkog predsednika gleda kao na plod organizovane i dugo sprovođene kampanje mržnje „svih protiv svakoga“ koja je zavladala Sjedinjenim Državama.
Kada je reč o kampanji mržnje protiv Trampa, Pavlović podseća da je ona krenula od prvog trenutka kada je delovalo da će on pobediti Hilari Klinton u predsedničkoj trci, pa do današnjeg dana. Ta kampanja ne prestaje i kroz nju se dobija mogućnost regrutovanja pojedinaca koji bi bili spremni i na pokušaj ubistva.

Rođeni lider

Iako Pavlović smatra da su službe bezbednosti zakazale dozvolivši sebi da ne kontrolišu krov sa kojeg postoji vizuelni kontakt sa binom odakle govori štićena osoba, odnosno Tramp, on sam se odlično pokazao u čitavoj situaciji.

Reakcija mu je bila zaista izuzetna. Reagovati neposredno nakon pokušaja ubistva tako pribrano i odlučno kako je Tramp reagovao je nešto što ne može da se nauči. Ili se tako rađate i imate taj liderski gen u sebi ili to nemate. U tom smislu je Tramp na najbolji mogući način reagovao u toj kritičnoj situaciji, rekao je Pavlović za Sputnjik.

© Tanjug / AP Photo/Gene J. PuskarAmerički predsednički kandidat Donald Tramp u trenucima nakon pokušaja ubistva
Američki predsednički kandidat Donald Tramp - Sputnik Srbija, 1920, 14.07.2024
Američki predsednički kandidat Donald Tramp u trenucima nakon pokušaja ubistva
On smatra da će sada uslediti i ogroman priliv novca za Trampovu kampanju koja će doći od građana u vidu podrške republikancima. Republikanska partija sledeće nedelje organizuje svoju konferenciju gde će sigurno prikupiti strahovite ovacije i podršku. Što se same kampanje tiče, Pavlović sve ovo ocenjuje kao, najverovatnije, odlučujuće momente u pravcu Trampove pobede.
Ovo će uticati na neodlučne da se priključe glasanju za Trampa, a jedan deo onih koji nisu za Trampa će reći da je ovo ipak previše. Drugi deo onih koji nisu za Trampa, a to je ipak veliki broj ljudi, govore redovno kako Trampa i njemu slične treba pobiti. Ta ideja da treba ubiti političkog protivnika neguje se u Americi već duži niz godina.

Amerikanci zadojeni mržnjom

Amerika je, kako ističe naš sagovornik, strahovito zadojena mržnjom. Pavlović podseća na sve šta se dešavalo sa pokretom ,,Blek lajvs meter", koji je samo jedan od mnogih kroz koji se dokazalo da su razni nivoi drštva preplavljeni mržnjom. U svemu tome, Tramp je za deo američkog naroda simbol najgore i najveće opasnosti po njihovu budućnost, što kako tvrdi Pavlović, uopšte nije tačno.

Na studentskim kampusima dolazi do premlaćivanja organizatora tribine koji želi da neko ko drugačije misli dođe na univerzitet i izloži argumente zašto misli drugačije. To se danas u Americi smatra borbom za slobodu. Kada takva atmosfera vlada među studentima, dosta je lako regrutovati nekoga ko će otići korak dalje, uzeti pušku i ubiti nekoga.

Duboka država ili delo pojedinca?

Branko Pavlović pokušaj ubistva Trampa smatra posledicom duboke države, ali duboke države koja se otela kontroli, gde je cilj napraviti sistem u kome nema slobodnog mišljenja. Ta mašinerija se, kaže naš sagovornik, ne bavi nikakvim strateškim interesima, već eliminacijom svake ideje svakoga ko razmišlja svojom glavom, što Tramp upravo simbolizuje.

Tramp će, ako bude predsednik, voditi politiku u skladu sa interesima krupnog kapitala na približan način onome na koji to sad Bajden radi. Neće se ništa promeniti u odnosu na Kinu, Evropu, Izrael. Ključne stvari će ostati iste, ali je problem u tome što je Tramp simbol čoveka sa strane i izvan sistema koji govori stvari koje nisu dopustive u tom kontrolisanom političkom miljeu. Zato je on predmet eliminacije, a ne zato što bi vodio politku koja bi naštetila interesima krupnog kapitala.

Tome da atentat neće uticati na promenu Trampovog pristupa predsedničkoj kampanji najbolje svedoči, smatra Pavlović, njegova prvobitna reakcija, gde je on još u prvim sekundama nakon atentata jako pribrano reagovao. Tramp praktično do kraja kampanje ne mora više ništa ni da uradi, osim da ne odustane od bilo čega o čemu je do sada govorio i njegova pobeda biće neminovna, zaključuje Branko Pavlović.
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala