Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Dobija li Srbija ključ da zaštiti srpske svetinje na Kosovu i Metohiji

CC0 / Pixnio/Marko Milivojevic / Unutrašnjost manastira Visoki Dečani
Unutrašnjost manastira Visoki Dečani - Sputnik Srbija, 1920, 10.11.2023
Pratite nas
Srbija ima dobre šanse da uđe u Izvršni savet Uneska, a ukoliko se to desi to će nam definitivno pomoći da zaštitimo srpsko kulturno nasleđe na Kosovu i Metohiji i našu ukupnu kulturnu baštinu, uveren je diplomata Branko Branković.
Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić najavio je 9. novembra kandidaturu Srbije za članstvo u Izvršnom savetu Uneska, organizacije Ujedinjenih nacija za obrazovanje, nauku i kulturu, a po rečima našeg sagovornika diplomate i bivšeg ambasadora Branka Brankovića, za Srbiju bi to bilo od izuzetne važnosti.

Šanse odlične deli nas korak

„Šanse da se to desi su nam dobre, s obzirom da smo bili deo Izvršnog saveta u nekoliko navrata i da nas dosta dugo nije bilo u njemu. Učešće će nam dati stalni uvid u namere Prištine i mogućnost da pratimo kako se čuva naše kulturno nasleđe koje je već pod zaštitim Uneska,“ kaže Branković.
On podseća da je Dačić ovu kandidaturu najavio u obraćanju na Generalnoj skupštini Uneska u Parizu i da posle svega što je rečeno tamo imamo dobre šanse za uspeh.
„Izvršni savet je inače operativno telo Uneska, da ne kažem srce te organizacije i ono non-stop radi, jer kroz ruke članica ovog Saveta prolazi sve što se tiče zaštite i očuvanja kulturnog dobra celog sveta. Sa te pozicije mogli bismo da bolje imamo uvid šta se dešava kada je u pitanju naše kulturno nasleđe na KiM. Naime, sednica ove organizacije se održava jednom godišnje dok Savet radi stalno,“ objašnjava naš sagovornik.
Prema njegovim rečima, imajući u vidu aktuelna zbivanja na KiM bilo bi izuzetno pogodno da se Srbija vrati u Izvršni savet Uneska.

Priština se ućutala po pitanju Uneska

„Da smo hteli da biramo ne bismo izabrali bolji trenutak za povratak, s obzirom šta se sve dešava na Kosovu i Metohiji, ali i zbog ranije najave Prištine da će ove jeseni ponovo pokušati da postane član te organizacije. Za sad vidimo da Priština nije zvanično zatražila tako nešto pa smatram da je od toga i odustala, s obzirom da je više puta ovde doživela debakl po istom pitanju,“ kaže Branković.
O novim članovima Izvršnog saveta će se glasati 15. novembra, a kandidati su i Rusija, Slovačka, Češka, Uzbekistan i Albanija.
Srbija, koja ne priznaje nezavisnost Kosova samoproglašenu 2008. godine, protivi se članstvu Kosova u Ujedinjenim nacijama i drugim međunarodnim organizacijama, među kojima je i Unesko.
Do sada smo više puta uspešno lobirali protiv članstva Kosova u Unesku, a Dačić je u svom govoru naveo da je srpska kulturna baština na Kosovu ugrožena, kao i da su „međunarodne snage, sa zadatkom da čuvaju srpsku i svetsku kulturnu baštinu, raspoređene samo na pojedinim kulturnim dobrima“.
Pod zaštitom Uneska su tri pravoslavna manastira na Kosovu - Pećka patrijaršija, Visoki Dečani, Gračanica, kao i crkva Bogorodice Ljeviške u Prizrenu.
Srbija je članica Uneska od 20. decembra 2000. godine, mada je kao pravna naslednica SFRJ deo pionirskih koraka ove organizacije jer je u sklopu tadašnje SFRJ članica od 31. marta 1950. godine, kada je osnovala i svoju prvu nacionalnu komisiju za Unesko.

Srpska kulturna baština na KiM

Za Srbiju je od posebne važnosti zaštita ukupne srpske kulturne baštine na Kosovu i Metohiji, gde se nalazi 1.300 srpskih crkava i manastira , koji čine kulturno nasleđe srpskog naroda prvog reda.
Srbija se u Unesku zalaže za sprečavanje sve češćih pokušaja prekrajanja istorije i preuzimanja kulturne baštine motivisanih političkim težnjama. Posle pogroma 2004. godine, prva donatorska konferencija za porušene i oštećene spomenike na Kosovu i Metohiji je bila organizovana pod okriljem Uneska (2005).
U obnovi spomenika učestvovali su i Savet Evrope, Evropska unija i druge međunarodne organizacije, prema posebnom programu koji je predložio Unesko. Shodno Konvenciji o zaštiti svetske kulturne i prirodne baštine koju je potpisala, Srbija se obavezala da se stara o svetskoj baštini na svojoj teritoriji, među kojima su i četiri spomenika na Kosovu i Metohiji, koji su 2006. godine upisani na Listu ugrožene svetske kulturne baštine.
Kosovo je 2015. godine pokušalo da se učlani, ali nije dobilo dvotrećinsku podršku zemalja članica.
Sedište Unesko u Parizu - Sputnik Srbija, 1920, 09.11.2023
SRBIJA
Dačić: Srbija će podneti kandidaturu za Izvršni savet Uneska
Zastave zemalja članica Uneska  - Sputnik Srbija, 1920, 07.11.2023
RUSIJA
Francuska minirala Rusiju: Blokiran dolazak ruske delegacije na generalnu konferenciju Uneska
Pećka patrijaršija - Sputnik Srbija, 1920, 05.07.2023
SRBIJA
Skandalozne optužbe protiv Srpske crkve – najava udara na tri stuba opstanka Srba
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala