Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Skandalozne optužbe protiv Srpske crkve – najava udara na tri stuba opstanka Srba

© Foto : Dragan S. Tanasijević/Sputnjiku ustupila SPCPećka patrijaršija
Pećka patrijaršija - Sputnik Srbija, 1920, 05.07.2023
Pratite nas
Optužba poslanika britanskog parlamenta da Srpska pravoslavna crkva vozilima hitne pomoći „švercuje oružje iz Srbije na Kosovo“ je pretnja albanskog lobiste stigla na „mig iz Prištine“ koja najavljuje udare na tri ključna stuba opstanka Srba na Kosovu i Metohiji, smatra istoričar Luka Jovanović.
Britanski poslanik i predsednica Odbora za spoljnu politiku britanskog parlamenta Ališa Kerns optužila je Srpsku pravoslavnu crkvu da učestvuje u švercovanju oružja iz centralne Srbije na Kosovo i Metohiju.

Skandalozne optužbe iz Britanije protiv SPC

Kernsova, koja se nedavno u Londonu srela sa Aljbinom Kurtijem, u govoru na zasedanju parlamenta Velike Britanije navela je da se oružje iz Srbije švercuje kolima hitne pomoći i onda istovaruje u pravoslavne crkve.
Ne postoje dokazi o navodnom švercu oružja koji se obavljao preko administrativne linije između Kosova i Srbije u pravoslavne crkve kolima hitne pomoći, saopštila je misija Kfora.
Na skandalozno izjavu poslanice britanskog parlamenta reagovala je i Eparhija raško-prizrenska Srpske pravoslavne crkve.

Pretnja Srpskoj pravoslavnoj crkvi na mig iz Prištine

Izjava Kernsove može se tumačiti kao jedna od planiranih pretnji Srpskoj pravoslavnoj crkvi koja se upućuju na mig iz Prištine, kaže za Sputnjik istoričar Luka Jovanović, profesor na Filozofskom fakultetu u Kosovskoj Mitrovici.
Ta pretnja se može shvatiti kao opomena Srbima da se u ovom trenutku pored aktuelnih spornih pitanja može otvoriti još jedno, pitanje Srpske pravoslavne crkve koje bi bilo možda i najvažnije za Srbe na Kosovu i Metohiji, posebno za Srbe južno od Ibra.
Već nekoliko godina traje polujavni napad iz Prištine na Srpsku pravoslavnu crkvu jer Albanci vrlo dobro shvataju ne samo njen simbolički značaj, već i značaj na terenu, ističe Jovanović:
„Simbolički značaj ogleda se u značaju Eparhije raško-prizrenske koja pokriva teritoriju Kosova i Metohije, kao jedna od eparhija koja se nalazi u hijerarhijskom vrhu Srpske pravoslavne crkve i eparhija u kojoj se nalazi sedište Srpske pravoslavne crkve – Pećka patrijaršija. Pećka patrijaršija je istorijsko sedište koje daje kontinuitet i istorijsku osnovu Crkvi da može da se pozove na svoje hiljadugodišnje trajanje i postojanje na Kosovu i Metohiji.“

Kako prisvojiti srpske manastire?

Značaj manastira kao kulturnih, umetničkih i istorijskih spomenika za Albance predstavlja veliko pitanje – kako ih prisvojiti, smatra naš sagovornik.
Albanci su se dugi niz godina trudili da utiču na rad srpskih manastira na Kosovu i Metohiji a za to vreme albanski političari su u razgovorima u inostranstvu pokušavali da iskoriste „dobro ime srpskih manastira“, naročito Visokih Dečana.
Albanci pokušavaju da svojataju srpske manastire kao kulturnu baštinu tzv. Kosova, što nije slučaj samo sa srpskom već i sa kulturnom baštinom Turaka i Goranaca na Kosovu i Metohiji.

Otvaranje pitanja tzv. Pravoslavne crkve Kosova

Osim toga, Kernsova je svojom izjavom uputila i pretnju da se u svakom trenutku može otvoriti pitanje tzv. Pravoslavne crkve Kosova, upozorava Jovanović.
Šef srpske diplomatije Ivica Dačić  - Sputnik Srbija, 1920, 05.07.2023
SRBIJA
Dačić pozvao na razgovor predstavnika britanske ambasade: Očekujemo hitnu proveru tvrdnji
„Tu jasno možemo videti obrazac koji se ranije mogao videti kod Hrvata i kod 'milogoraca' u pokušajima da formiraju pravoslavne crkve u svojim državama. Hrvati su to najpre uradili u NDH pa onda i posle proglašenja nezavisnosti, tako da i danas imamo tzv. Pravoslavnu crkvu Hrvatske koju podržava država Hrvatska. Poznato nam je i šta je crkveno pitanje značilo za Crnu Goru. Međutim, ne možemo se nadati da će pokretanje crkvenog pitanja imati iste efekte na Kosovu i Metohiji kakvo je imalo u Crnoj Gori gde je dovelo do pada Mila Đukanovića, masovnih litija i ujedinjena srpskog naroda u Crnoj Gori.“
Na Kosovu i Metohiji situacija je drugačija jer Priština koristi narativ o srpskim manastirima kao tzv. kosovskoj kulturnoj baštini za svoju promociju u inostranstvu dok, kako ističe Jovanović, na terenu radi suprotnu stvar.

Albanski lobista najavio udar na tri stuba opstanka Srba

U tom svetlu, izjava britanskog poslanika je pretnja još jednog lobiste na platnom spisku Prištine, poput brojnih američkih senatora i kongresmena, koja najavljuje da će pitanje tzv. Kosovske pravoslavne crkve kad-tad doći na dnevni red, smatra Jovanović.
Zato Srbi moraju biti spremni da odbrane ne samo svaki manastir, nego i svaki krst na Kosovu i Metohiji jer će se Priština, ističe naš sagovornik, truditi da se u svakom trenutku prikaže kao obnovitelj crkava i manastira.
Prilikom pokušaja tzv. Kosova da uđe u Unesko, podseća Jovanović, naši glavni argumenti bili su snimci paljenja manastira i crkava, a te argumente sada Priština pokušava da poništi, tako što u celu priču o navodnim terorističkim organizacijama na severu pokušava da uvuče i Crkvu.
„U toj izjavi postoji još jedan detalj – da je vozilima saniteta Kliničkog centra u Kosovskoj Mitrovici dovoženo oružje u crkve i manastire. Znači, to je istovremeno udar i na zdravstvo Srbije na Kosovu i Metohiji, a ja ću samo reći da usluge srpskog zdravstva na Kosovu i Metohiji u jednakoj meri koriste i Srbi i Albanci, i da se Albanci trude pre da dođu u bolnicu u Mitrovici nego da idu u bolnicu u Prištinu. Po mom mišljenju, tri glavna stuba opstanka Srba i života srpskog naroda na Kosovu i Metohiji jesu crkva, univerzitet i zdravstvo i to je ono što će sledeće doći na udar“, zaključio je Jovanović.
Britanski parlament - Sputnik Srbija, 1920, 04.07.2023
SRBIJA
Skandalozne optužbe iz britanskog parlamenta: Beograd švercuje oružje na Kosovo uz pomoć SPC
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala