Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Dačić pozvao na razgovor predstavnika britanske ambasade: Očekujemo hitnu proveru tvrdnji

© Sputnik / Lola ĐorđevićŠef srpske diplomatije Ivica Dačić
Šef srpske diplomatije Ivica Dačić  - Sputnik Srbija, 1920, 05.07.2023
Pratite nas
Prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić pozvao je na razgovor otpravnika poslova britanske ambasade Dominika Otveja, i odbacio tvrdnje britanske poslanice i predsednice parlamentarnog Odbora za spoljnu politiku Ališe Kerns, koja je optužila Srpsku pravoslavnu crkvu za umešanost u šverc oružja.
Zbog težine tvrdnji, Dačić je podvukao da Ministarstvo spoljnih poslova Republike Srbije postupa sa punom ozbiljnošću i odgovornošću i očekuje više informacija i hitnu proveru pomenutih tvrdnji, kako od britanske strane, tako i od drugih nadležnih organa, uključujući misiju KFOR, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova.
Šef srpske diplomatije naglasio je da će na takve stvari Srbija uvek reagovati, štiteći svoje državne i nacionalne interese, navodi se u saopštenju.
Eparhija raško-prizrenska je u utorak saopštila da je duboko zabrinuta zbog izjave Ališe Kerns, koja je u izlaganju u britanskom parlamentu izjavila da se oružje kolima Hitne pomoći švercuje preko administrativnih prelaza iz centralne Srbije u pravoslavne crkve na Kosovu i Metohiji.
Eparhija je zatražila da KFOR hitno proveri optužbe Kernsove, ocenjujući ih veoma opasnim, jer kriminalizuju Srpsku pravoslavnu crkvu, a pojedini prištinski mediji ih već koriste sa ciljem širenja verske i etničke mržnje, što direktno ugrožava srpsko sveštenstvo, monaštvo i verske objekte.
Kfor je ranije danas saopštio da ne postoje nikakvi dokazi o navodnom krijumčarenju oružja u pravoslavne crkve na Kosovu i Metohiji vozilima hitne pomoći, a preko administrativnih prelaza u pokrajini.
Američki vojnici u sastavu KFOR-a na punktu kod Leposavića - Sputnik Srbija, 1920, 05.07.2023
SRBIJA
Oglasio se Kfor o optužbama Londona o umešanosti SPC u šverc oružja
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala