Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Dačić: Srbija će podneti kandidaturu za Izvršni savet Uneska

© AP Photo / Francois MoriSedište Unesko u Parizu
Sedište Unesko u Parizu - Sputnik Srbija, 1920, 09.11.2023
Pratite nas
Srbija će podneti kandidaturu za izvršni savet Uneska, izjavio je danas ministar spoljnih poslova Ivica Dačić.
On je, prilikom govora na 42. zasedanju Generalne konferencije te organizacije u Parizu istakao da očekuje podršku drugih članica Uneska u toj nameri, dodavši da će Srbija opravdati to poverenje.
Govoreći o situaciji u svetu, Dačić je napomenuo da, u svetlu sve većih previranja, međusobno razumevanje i spremnost na kompromis sve više dobijaju na značaju.
On se u govoru osvrnuo i na ugroženu kulturnu baštinu na Kosovu i Metohiji, koja je pod zaštitom Uneska.
Fizičko skrnavljenje svetinja i dalje se nastavlja, rekao je Dačić i dodao da međunarodna vojna i civilna misija čuvaju tek po koji manastir ili crkvu.
„Hiljadu i tri stotine svetinja u pokrajini govori o nemerljivom značaju, ne samo za Srbiju već i za svet“, istakao je ministar i ukazao da je u četiri manastira na KiM prezentovan vrhunac srednjovekovne umetnosti.
To se odnosi na Visoke Dečane, Pećku patrijaršiju, Bogorodicu Ljevišku i Gračanicu, sve uvrštene na Uneskovu listu svetske kulturne baštine.
„Nastavićemo da se zalažemo protiv politizacije kulturne baštine“, istako je Dačić.
On je rekao da poslednjih godina nema nikavih pokušaja Prištine da postane član Uneska.
On ističe da to poakzuje da su oni svesni da nemaju većinu i da je naša situaciaja kada je reč o pitanju zaštite našeg teritoraijalnog integriteta, kada je reč o Unesku, stabilna
„Za nas je bitno da uneko uloži maksimum napora za zaštitu našeg nasleđa na KiM“, rekao je Dačić i zahvalio direktorki Uneska Odri Azule na korektnom odnosu.
On je dodao da Unesko i dalje drži i smatra naše spomenike da su u opasnosti.

Sve srpske spomenike kulture na KiM trebalo bi da čuva KFOR

Dačić je ocenio da je značajno to što UNESKO smatra da su srpski spomenici kulture, koji su pod njegovom zaštitom na Kosovu i Metohiji u opasnosti i dodao da Srbi na tom prostoru ne veruju tzv. kosovskoj policiji, već KFOR-u.
Dačić je rekao da zato međunarodne snage treba da razmotre mogućnost da srpske spomenike kulture na KiM čuva KFOR, kao što je to slučaj sa Dečanima, jer su ti spomenici simbol identiteta srpskog naroda.
Na pitanje kako ocenjuje bezbednosnu situaciju kada je u pitanju zaštita srpske kulturne baštine na Kosovu i Metohijii i da li bi nešto trebalo da se menja s obzirom na to da većinu njih čuva tzv. kosovska policija, Dačić je rekao da se na to ukazivalo više puta u prošlosti, ali da međunarodne snage nisu imale razumevanja.
"Mi smo govorili o tome da Srbi mogu da osećaju sigurnost jedino ukoliko je reč o KFOR-u, ne veruju kosovskoj policiji u kojoj se nalaze Albanci na čelu sa Kurtijem čiji je cilj da protera sve Srbe i uništi sve naše kulturne istorijske i verske spomenike na Kosovu i Metohiji", rekao je Dačić novinarima nakon govora na 42. zasedanju Generalne konferencije UNESK-a u Parizu.
Dodao je da je značajno da UNESKO i dalje smatra da su kulturni spomenici koji su pod zaštitom te organizacije u opasnosti i da to treba da ima određene konsekvence.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala