Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije
Kosovska policija - Sputnik Srbija

UŽIVO SAD zabranile posete prištinskih zvaničnika, NATO raspoređuje dodatne snage na KiM /video/

Pratite nas
Dan na severu Kosova Metohije protiče relativno mirno, posle jučerašnjeg napada na okupljene Srbe i sukoba sa tzv. kosovskom policijom i pripadnicima Kfora. Radnici opštine Zvečan okupili su se jutros kako bi zatražili povratak na radna mesta, dok je Kfor postavio kordon, a iza njih su pripadnici tzv. kosovske policije, javlja reporter Sputnjika.
Mirni protesti Srba održani su i u Zubinom Potoku i Leposaviću.
Srbi u Zvečanu, Zubinom Potoku i Leposaviću zakazali su za sutra novo okupljanje.
KFOR je juče u Zvečanu nasilno razbio protest Srba. Dvojica Srba ranjena su iz vatrenog oružja, jedan od njih je u veoma teškom stanju. Ima više od 50 povređenih sa obe strane.
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić tim povodom razgovarao je juče sa predstavnicima EU, a danas sa ambasadorima Kvinte, Rusije i Kine.
Vučić je sinoć rekao kako je mesecima upozoravao da premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti ima jednu želju - da dovede do krvoprolića ceo region, kao i da je malo ko hteo to da čuje i razume šta se dešava na KiM.
Vučić je pozvao Srbe na severu Kosova i Metohije da se ne sukobljavaju sa NATO-om.
Predsednik Srbije izjavio je da KFOR, uprkos garancijama, nije zaštitio Srbe i nisu sprečili nelegalno preuzimanje opština na severu KiM.
Sadržaj
Prvo nova obaveštenjaPrvo stara obaveštenja
22:48 30.05.2023
Pripadnici Kfora postavili ogradu uz kapiju Osnovne škole Vuk Karadžić u Zvečanu - Sputnik Srbija, 1920, 30.05.2023
SRBIJA
Kako dalje? Mirni otpor, paralelne institucije i proglašenje Kosmeta okupiranom teritorijom /video/
22:05 30.05.2023
Nemački poslanik: Projekat Kosovo je propao
Poslednja eskalacija nasilja je pokazala da Kosovu nije mesto u Savetu Evrope, ocenio je portparol za spoljnopolitička pitanja Alternative za Nemačku (AFD) u Bundestagu Petr Bistron.
„Ovaj region ostaje bure baruta, čijim prijemom u Savet Evrope i EU bi samo uvezli probleme u naše institucije, koje bi tako destabilizovali“, objasnio je on.
Bistron je, u saopštenju, zatražio od nemačke vlade da pod hitno prekine svoje aktivnosti u vezi s prijemomKosova u Savet Evrope.
„Projekat Kosova je propao - 24 godine svestrane brige o Kosovu od strane NATO-a, EU, UN i nemačke razvojne pomoći ostavile su duboko korumpiranu, kriminalnu i neodrživu konstrukciju koja je politički i etnički fragmentisana. Kontinuirano učešće nemačke vojske u misiji Kfor više nije opravdano, bar od martovskih nereda 2004. godine, koji su bili usmereni protiv srpske manjine. Poslanička grupa AFD traži da se ova misija konačno okonča i da se nemački vojnici povuku s Kosova“, istakao je Markus Fronmajer zadužen za razvojnu pomoć, preneo je "Kosovo onlajn".
21:40 30.05.2023
Fotografija pripadnika kosovske policije naoružanog dugim cevima  tokom  upada na sever KiM - Sputnik Srbija, 1920, 30.05.2023
SRBIJA
Da li su mentori Prištine razumeli predsednika Srbije?
21:39 30.05.2023
Situacija u Zvečanu - Sputnik Srbija, 1920, 30.05.2023
SRBIJA
Samo su nacisti ovako postupali, ali i ovo sada je – okupacija! Sputnjik sa Srbima u Zvečanu /foto/
21:16 30.05.2023
Srpska lista pozvala građane da ne ugrožavaju bezbednost vojnika Kfora
Srpska lista pozvala je danas građane da ne ugrožavaju bezbednost vojnika Kfora, jer svako ko to radi, kako se navodi u saopštenju, radi protiv interesa srpskog naroda.
U saopštenju se navodi da su predstavnici Srpske liste večeras proverili medijske natpise da je na vojnike Kfora u Zvečanu bačena „nekakva eksplozivna naprava“.
„Nakon saznanja da se u medijima pojavila informacija da je večeras na vojnike Kfora bačena nekakva eksplozivna naprava u neposrednoj blizini zgrade opštine Zvečan, predstavnici Srpske liste su se odmah uputili na lice mesta i u razgovoru sa predstavnicima Kfora na terenu saznali da je u pitanju najverovatnije petarda“, navedeno je u saopštenju.
20:55 30.05.2023
Aljbin Kurti - Sputnik Srbija, 1920, 30.05.2023
SRBIJA
Kurti posle američke kazne kritikovao Blinkena: „Kosovo najdemokratskija zemlja na Zapadnom Balkanu“
20:55 30.05.2023
Ispred Nemačke ambasade u Beogradu održava se protest zbog trenutne situacije na severu Kosova i Metohije.
Okupljeni skandiraju "Kosovo je srce Srbije".
Blokirana je Ulica Kneza Miloša.
Protest ispred ambasade Nemačke u Beogradu - Sputnik Srbija
18:57 30.05.2023
Episkop istočnoamerički Irinej pisao Blinkenu i Salivenu: Kfor se neprimereno stavio na stranu agesora
Episkop istočnoamerički Irinej poslao je povodom nasilja na severu pismo američkom državnom sekretaru Entoniju Blinkenu i savetniku Bele kuće za nacionalnu bezbednost Džejku Salivenu, saopšteno je danas iz Eparhije istočnoameričke.
Na ovaj potez vladika se odlučio podstaknut dubokom zabrinutošću i velikim ogorčenjem zbog nasilja nad srpskim narodom na KiM, koje se intenziviralo u proteklih nekoliko dana, da bi u ponedeljak preraslo u otvoren oružani sukob.
U pismu upućenom u ponedeljak, vladika je primetio da se u sukobu albanskih policijskih snaga i Srba, Kfor neprimereno stavio na stranu agresora - albanskih vlasti na Kosovu i Metohiji. Takođe, indikativno je da se nasilje dogodilo dan pošto je Blinken pokušao da smiri tenzije nedvosmislenom osudom nasilja koje su počinile albanske vlasti nad Srbima na KiM.
Vladika Irinej je izrazio zadovoljstvo ovom, kako se navodi u saopštenju, „istorijskom izjavom“Blinkena, budući da je to prvi put u skorijoj istoriji da jedan državni sekretar oštro i bez zadrške osuđuje nasilje Albanaca nad Srbima na KiM.
Iz nasilja koje se dogodilo u ponedeljak jasno se vidi i da su Albanci sada u stanju da drsko ignorišu i SAD i njene saveznike, dodaje se u saopštenju, preneo je Tanjug.
18:24 30.05.2023
Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg - Sputnik Srbija, 1920, 30.05.2023
SVET
NATO šalje dodatnih 700 vojnika na Kosovo i Metohiju
18:19 30.05.2023
SAD zabranile posete prištinskih zvaničnika
Kako nezvanično saznaje RTS, SAD su zabranile sastanke i posete prištinskih zvaničnika Americi.
18:02 30.05.2023
Zamenik generalnog sekretara NATO-a osudio napad na Kfor
Zamenik generalnog sekretara NATO-a Mirčea Džoana, danas je najoštrije osudio napade na snage Kfora na severu pokrajine.
Kako je saopštio NATO, Džoana je rekao da su napadi na snage Kfora bili "ničim izazvani i neprihvatljivi" i poručio da nasilje mora odmah da prestane, a sve strane moraju da se uključe u dijalog.
"Kfor će nastaviti da deluje nepristrasno i podržava mandat dobijen od Saveta bezbednosti UN za održavanje bezbednog okruženja (na KiM)", kazao je Džoana, preneo je Tanjug.
17:58 30.05.2023
Kosovska policija - Sputnik Srbija, 1920, 30.05.2023
SRBIJA
Polomljen jarbol i odneta zastava SPC iz dvorišta crkve u Lipljanu
17:58 30.05.2023
General Mojsilović u obilasku jedinica - Sputnik Srbija, 1920, 30.05.2023
SRBIJA
Vojska Srbije u najvišem stepenu borbene gotovosti, general Mojsilović obišao jedinice
17:01 30.05.2023
Ambasador SAD u Prištini Džefri Hovenijer - Sputnik Srbija, 1920, 30.05.2023
SRBIJA
Stigla prva američka kazna za Prištinu, SAD imaju i dva zahteva za Kurtija
16:42 30.05.2023
Protest u Leposaviću još uvek traje. Građani su i dalje ispred opštine i njih od pripadnika Kfor-a dele barikade na koje su okačene srpske trobojke.
Protest protiče bez incidenata.
Pretpostavlja se da je tzv. gradonačelnik Ljuljzim Hetemi i dalje u opštini.
16:41 30.05.2023
Aleksandar Bocan Harčenko - Sputnik Srbija, 1920, 30.05.2023
SRBIJA
Bocan-Harčenko: Vučić ima zahtev za Zapad
16:27 30.05.2023
Završen mirni protest Srba u Zubinom Potoku, biće nastavljen sutra ujutru.
16:03 30.05.2023
NATO raspoređuje dodatne snage na Kosovu i Metohiji
Komanda združenih snaga NATO u Napulju saopštila je da je počelo raspoređivanje dodatnih snaga na Kosovu kao podrška snagama KFOR-a.
"NATO raspoređuje dodatne snage na Kosovu, kao odgovor na nedavne nemire i ranjavanje 30 pripadnika snaga NATO-a za Kosovo. NATO je naredio raspoređivanje Operativne rezerve svojih snaga (ORF) za zapadni Balkan, koje su bile u sedmodnevnoj pripravnosti", navodi se u objavi Komande združenih snaga na Tviteru.
Dodatnom multinacionalnom bataljonu rezervnih snaga naređeno je da smanji svoj status pripravnosti za raspoređivanje od četrnaest dana na sedam dana, kako bi bili spremni da pojačaju KFOR ako bude potrebno.
„Raspoređivanje dodatnih snaga NATO-a na Kosovu je razborita mera da se obezbedi da KFOR ima sposobnosti koje su mu potrebne da održi bezbednost u skladu sa našim mandatom dobijenim od Saveta bezbednosti UN. Želim da pohvalim KFOR što je preduzeo brze, uzdržane i profesionalne akcije, kako bi se zaustavili nemiri i spasili životi. Nasilje mora da prestane i sve strane moraju prestati da preduzimaju radnje koje podrivaju mir u svim zajednicama na Kosovu“, izjavio je komandant Komande združenih savezničkih snaga u Napulju admiral Stjuart Manč.
Komanda NATO u Napulju je navela da pažljivo prati situaciju na Kosovu i da će nastavicti da koordinira sa KFOR-om kako bi osigurala da on raspolaže svim potrebnim snagama i mogućnostima koje su mu potrebne da nepristrasno obezbedi bezbedno okruženje i slobodu kretanja za sve zajednice, a u skladu sa svojim mandatom na osnovu Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti UN iz 1999. godine.
15:59 30.05.2023
Američki Kfor stigao kao pojačanje u Leposavić
Američki Kfor stigao je kao pojačanje u Leposavić, i njihovi vojnici pridružili su se pripadnicima italijanskog kontigenta koji se nalaze ispred zgrade opštine.
Predstavnici Srba, bivši gradonačelnik Leposavića Zoran Todić, član Predsedništva Srpske liste Slavko Simić i načelnica Opštinske uprave Radmila Vukićević preneli su novinarima da su im iz Kfora rekli da su pojačali prisustvo "poučeni jučerašnjom situacijom u Zvečanu".
Simić i Todić razgovarali su sa danas ranije sa komandantom američkog Kfora kojem su ponovo preneli zahteve da se specijalna jedinica Kosovske policije povuče i da novoizabrani gradonačelnik Ljuljzim Hetemi napusti zgradu opštine, u kojoj se nalazi od juče.
15:51 30.05.2023
kosovska policija - Sputnik Srbija, 1920, 30.05.2023
SRBIJA
Milosavljević: Građani u Zvečanu razilaze se u 16 sati, od sutra novi protesti - zahtevi ostaju isti
Sve vesti
0
Prvo nova obaveštenjaPrvo stara obaveštenja
loader
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala