Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Da li su mentori Prištine razumeli predsednika Srbije?

© Sputnik / Lola ĐorđevićFotografija pripadnika kosovske policije naoružanog dugim cevima tokom upada na sever KiM
Fotografija pripadnika kosovske policije naoružanog dugim cevima  tokom  upada na sever KiM - Sputnik Srbija, 1920, 30.05.2023
Pratite nas
Važno je što nas razumeju Rusija i Kina, a da li su članice Kvinte u razgovoru sa predsednikom Srbije shvatile da bi trebalo da pređu sa reči na delo kada je reč o njihovoj kritici Prištine videćemo po narednim postupcima. Ono što brine jeste što se videlo da je i Kfor podlegao političkom uticaju sila koje stoje iza Prištine, kaže Zoran Milivojević.
Dan posle napada kosovskih specijalnih snaga i Kfora na goloruke Srbe na severu Kosova, predsednik Srbije Aleksandar Vučić zatražio je od zemalja Kvinte i šefa delegacije Evropske unije u Srbiji sa kojima se sastao da hitno donesu i sprovedu određene mere koje bi garantovale sigurnost Srba na KiM.

Podrška Rusije i Kine važna

Vučić se u utorak istim povodom sastao i sa ambasadorima Rusije Aleksandrom Bocan-Harčenkom i ambasadorkom Kine Čen Bo, koje je obavestio o situaciji na KiM.
Prethodno su se predstavnici ove dve države, ambasador Rusije pri međunarodnim organizacijama u Beču Mihail Uljanov, i portparolka Ministarstva inostranih poslova Kine Mao Nin, već oglasili porukama da Beograd ima pravo da vrati ograničen broj svojih policajaca i vojnika na Kosovo i Metohiju, i da NATO treba da uvažava suverenitet i teritorijalni integritet Srbije, kao i da su protiv jednostranih akcija privremenih organa samouprave Prištine.
Dr Zoran Milivojević, bivši ambasador i diplomata u penziji, kaže da su veoma važne poruke koje su stigle iz Kine i Rusije, jer su one garant Rezolucije 1244, koja je obavezujuća.
„Oni su garanti onoga što jeste Kosovo i Metohija a to je protektorat Ujedinjenih nacija i ovo je signal da je pravo mesto za rešavanje kosovsko problema upravo ova institucija, odnosno Savet bezbednosti i Rezolucija 12 44. Oglašavanje Kine i Rusije je važno jer daje do znanja i Vašingtonu, i kolektivnom Zapadu da se kosovsko pitanje ne može rešiti preko kolena niti mimo međunarodnog prava ili Rezolucije 12 44 i Saveta bezbednosti, dakle, da se ne može rešiti silom“, ističe sagovornik Sputnjika.

Zapad da pređe sa reči na dela

Koliko su i da li zemlje Kvinte i deo kolektivnog Zapada ozbiljno shvatili poruke koje su im stigle od srpskog predsednika, i uopšte ozbiljnost situacije, po rečima Milivojevića, tek će se videti.
„To će se pokazati ako bude konkretnih mera i akcija. Do sada se sve završavalo na verbalnim ispoljavanjima zabrinutosti, podrške ove ili one vrste i zalaganja za ispunjenje ranije dogovorenih sporazuma, nekih opomena Aljbinu Kurtiju, ali to je ostalo bez efekta. On sprovodi svoju politiku bez ograničenja i, u stvari, nečinjenjem taj deo međunarodne zajednice, koji i inače ima kontrolu na Kosovu i Metohiji praktično mu ide u susret i odobrava tu vrstu Kurtijeve politike. A ta politika je pokušaj da se stvari reše po principu svršenog čina, suprotno svemu onome što nalaže ne samo međunarodno pravo, već i realna politika. Mi smo sada u takvoj situaciji da ćemo jasno videti da li je ova jučerašnja eskalacija sukoba na severu Kosova u stvari početak ozbiljne destabilizacije celog regiona,“ ističe Milivojević.

Kfor izašao iz svog mandata

Dalja eskalacija sukoba na severu Kosova, uveren je Milivojević, prešla bi granice, odnosno, ne bi završila samo na KiM, posebno ako i dalje bude tolerisana politika privremenih vlasti u Prištini.
„Ono što je novo je situacija gde je juče praktično Kfor izašao izašao iz svog mandata, postao pristrastan i faktički štitio od srpskog naroda takozvane vlasti Prištine i to nelegitimne vlasti, i na taj način dao do znanja koju i čiju politiku podržava,“ ističe Milivojević.
Po tome kako se Kfor ponašao vidi se, dodaje Milivojević, da se politički uticaj dela međunarodne zajednici koji podržava Prištinu preneo i na misiju Kfora, koja je pod kontrolom NATO snaga, a koja bi trebalo da obezbedi sigurnost.
„Tako da mi u stvari vidimo da postoji neka saglasnost u političkom smislu oko krajnjih ciljeva i Kurtija, ali i politike Zapada kada je reč o Kosovu i Metohiji na štetu i statusa Kosova i Metohije, ali i na štetu srpskog naroda,“ zaključuje Milivojević.
Tokom sastanka sa ambasadorima predsednik Srbije je izrazio veliko nezadovoljstvo i zabrinutost zbog činjenice da jedan deo međunarodne zajednice nastavlja da toleriše jednostrane poteze Prištine, koji dovode do nasilja nad srpskom zajednicom, što za posledicu ima sve manji broj opcija koje bi mogle da dovedu do trajnog mira i stabilnosti u regionu, ali i nastavka dijaloga dve strane.
Vučić je upoznao sagovornike sa istinitom hronologijom događaja tokom jučerašnjeg dana u kojem je povređen veliki broj pripadnika srpske zajednice, koja se okupila kako bi iskazala nezadovoljstvo zbog upada nelegalnih Kurtijevih snaga u srpske zgrade, ali i zbog poljuljanog poverenja u KFOR koji, uprkos datim garancijama, nije zaštitio Srbe i nije sprečio nelegalno i nasilno preuzimanje opština.
Predsednik je podsetio da je upozoravao na ovakav razvoj situacije, kao i na posledice do kojih može da dovede nekažnjeno ponašanje institucija u Prištini, koja ne samo da ne ispunjava preuzete obaveze, već redovno povlači jednostrane nasilne poteze protiv srpske zajednice na Kosovu i Metohiji, uz brojne i česte incidente, koji za posledicu imaju ranjavanje, prebijanje, maltretiranje i otvorenu diskriminaciju Srba.
Američki vojnici u okviru KFOR-a ispred zgrade opštine u Leposaviću - Sputnik Srbija, 1920, 29.05.2023
SRBIJA
Rukavice su skinute: Pod hitno zatražiti sednicu SB UN i preispitati ulogu misije Kfor
Zgrada Ministarstva spoljnih poslova Rusije - Sputnik Srbija, 1920, 30.05.2023
RUSIJA
Moskva o situaciji na KiM: Kfor postao izvor nepotrebnog nasilja
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala