- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Moskva o situaciji na KiM: Kfor postao izvor nepotrebnog nasilja

© Sputnik / Alekseй Maйšev / Uđi u bazu fotografijaZgrada Ministarstva spoljnih poslova Rusije
Zgrada Ministarstva spoljnih poslova Rusije - Sputnik Srbija, 1920, 30.05.2023
Pratite nas
Rusija poziva Zapad da prestane da prebacuje odgovornost za eskalaciju na Kosovu i Metohiji na Srbe, saopštila je portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova.

„Pozivamo Zapad da konačno priguši svoju lažljivu propagandu, da prestane da prebacuje odgovornost za incidente na Kosovu na Srbe koji su dovedeni do očajanja, koji mirno, bez oružja u rukama pokušavaju da odbrane svoja zakonita prava i slobode Ovo je slučaj kada je, u potrazi za krivcima, posrednicima iz SAD i EU bolje da smognu snage i da se pogledaju u ogledalo“, saopštila je Zaharova.

Kako je dodala, Kfor je postao izvor nasilja.

„Ispostavilo se da NATO 'mirovnjaci' Kfora nisu dorasli za kriznu situacija u opštinama Zvečan, Zubin Potok i Leposavić, koja je u potpunosti mogla da se reši mirno kompromisom. Ne samo da su pokazali svoj neprofesionalizam, nego su postali izvor nepotrebnog nasilja i faktor eskalacije“, poručila je Zaharova.

Selektivan odnos Zapada prema propisima Rezolucije Saveta bezbednosti UN 12 44, od kojih se ozbiljno shvata samo prisustvo snaga u pokrajini, dovelo je do toga da NATO potpuno pogrešno tumači funkcija Kfora, dodala je ona.
„Kontingent NATO nijednom nije zaštitio Srbe iz pokrajine, nego je umesto toga u službi štetnog statusa kvo – uz razuzdani ekstremizam Albanaca i antisrpsko etničko čišćenje. Nemoguće je govoriti o bilo kakvom poverenju, a pogotovo o lojalnosti Srba u ovakvim uslovima“, naglasila je ona.
Rusija poziva Zapad da ne provocira Beograd, nego da utiče na Aljbina Kurtija.
„Nije teško uticati na 'premijera' Kurtija i njegovo okruženje – dovoljno je upotrebiti polugu 'sankcija' koju toliko vole SAD i EU, ali ovaj put – opravdano. I ne provocirati Beograd koji je bio primoran da podigne borbenu gotovost vojske na najviši nivo i da je povuče na administrativnu liniju sa Kosovom, rizikujući da ponovo bude optužen za 'eskalaciju'“, navodi Zaharova.
Kako je dodala, u aktuelnoj situaciji potrebni su odlučni koraci usmereni na deeskalaciju, „ a ne polumere poput ideje Amerikanaca da novopečene 'gradonačelnike' na neko vreme 'presele' iz opštinskih zgrada u druge objekte“.
„Zadatak broj jedan i dalje je formiranje u pokrajini zajednice srpskih opština u njenom izvornom obliku, utvrđenom pre deset godina u pisanim sporazumima Beograda i Prištine pod garancijama Brisela. To je ključni uslov za dijalog koji je jedina šansa da se u regionu obezbedi stabilnost i bezbednost“, naglasila je Zaharova.
Prikaz sposobnosti Vojske Srbije Granit 2023 na aerodromu u Batajnici - Sputnik Srbija, 1920, 30.05.2023
SRBIJA
Moskva: Beograd ima pravo da vrati ograničen broj policajaca i vojnika na Kosovo i Metohiju
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala