Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Rukavice su skinute: Pod hitno zatražiti sednicu SB UN i preispitati ulogu misije Kfor

© AP Photo / Marjan VuceticAmerički vojnici u okviru KFOR-a ispred zgrade opštine u Leposaviću
Američki vojnici u okviru KFOR-a ispred zgrade opštine u Leposaviću - Sputnik Srbija, 1920, 29.05.2023
Pratite nas
Posle incidenata na severu Kosova kada su pripadnici Kfora i kosovske policije napali nenaoružane Srbe treba pod hitno zatražiti sednicu Saveta bezbednosti UN, smatra profesor Stevica Deđanski.
Jedna osoba se bori za život u operacionoj sali dok je više ljudi teže i lakše povređeno nakon što su pripadnici misije Kfora udružena sa specijalnim kosovskim jedinicama ROSU napali nenaoružane Srbe, koji su sedeli ispred policijskog koridora protestujući sa zahtevom da se kosovski specijalci povuku sa severa Kosova.
Kfor je upotrebio šok bombe i suzavac, a kosovske specijalne snage bojevu municiju.

Preispitati misiju Kfora

Profesor dr Stevica Deđanski, predsednik Centra za razvoj međunarodne saradnje, nije se preterano iznenadio ovim napadom na Srbe, napominjući da nismo mi bez razloga od Kfora tražili da se po Rezoluciji 1244 do 1000 naših vojnika i policajaca vrate na Kosovo i Metohiju. A to je, dodaje on, samo jedan aspekt ovog čina pre svega snaga Kfora.
„Ovo pod hitno treba da dođe na SB UN i da se preispita mandat Kfora. Ispalo je da je veoma dobro što smo Kforu pre par meseci uputili zahtev za povratak naše voske u skladu sa Rezolucijom 12 44, jer se ispostavilo, evo sada vidimo, da Kfor ne može ili neće da štiti Srbe na Kim,“ kaže Deđanski.
Naš sagovornik podseća da su oni tada dali dodatnu garanciju da će zaštititi Srbe ali da vidimo kako brinu.
„Znači njihov zadatak je izgleda da zajedno sa Prištinom i Amerikancima i zemljama Kvinte proteraju Srbe, a ono što Srbija ne sme da dozvoli ni po koju cenu jeste da se to i desi. Moramo da odbranimo Srbe dole inače nam ne vredi sve što smo radili i radimo, ako dozvolimo da oni koji su nam 1999. ubijali decu i bombardovali nas proteraju sa KiM i to malo Srba,“ kaže naš sagovornik.
Po njegovim rečima, nije isključeno ni da Rusija ili Kina istupe i zatraže hitnu sednicu SB UN zbog ovog, kako je rekao, najkrupnijeg kršenja Rezolucije 12 44 i Kumanovskog sporazuma.

Amerika kako vetar duva

Povodom najnovijih događaja u Zvečanu oglasio se i američki ambasador Džefri Hovenijer u Prištini i okrivio Srbe za ovaj incident iako je pre samo par sati u razgovoru sa albanskih gradonačelnicima, izabranim na izborima na koje se odazvalo samo tri odsto građana i na kojima Srbi nisu učestvovali, tražio da smire strasti. I zemlje Kvinte su kritikovale Prištinu, ali i evropski specijalni izvestilac za Kosovo Viola fon Kramon.
Američki ambasador u Prištini takođe je poručio, nakon sastanka sa predsednicom privremenih prištinskih institucija Vjosom Osmani, da je važno da se ne ulazi nasilno u objekte opština na severu KiM i ocenio da je situacija veoma uznemirujuća.
Deđanski kaže da je Amerika sve ovo u stvari igra vruće-hladno da bi se što više oslabila pozicija Srbije i da bi se što duže odložilo ono što Kurti mora da uradi da bi se pregovori uopšte nastavili, a to je da formira Zajednicu srpskih opština. To znači da se ovako u indirektnoj priči izbegavaju pregovori jer je stav Srbije čvrst,“ smatra Deđanski.

Koga Kurti (ne)sluša

Američki ambasador u Prištini je rekao da je tokom sastanka sa Osmanijevom razgovarao o situaciji na severu i da je izrazio zabrinutost zbog nasilja. Naš sagovornik i u ovom rečima vidi potvrdu svog stava da je reakcija američkog ambasadora izostala kad je trebalo, a pojavljuje se retroaktivno...

„Oni traže način da Srbima dole što više zagorčaju život i da tako izvrše pritisak na vlast u Beogradu da prihvati sve što joj se nudi. Oni igraju uvek istu igru – rade ono što kažu da ne sme da se uradi, a posle pozovu obe strane da se suzdrže. To je puzajuće ostvarivanje svega onoga što žele da urade. Šema je ista - Amerika sa jedne strane priča tako da to zvuči dobro po nas, a radi kao što je uvek radila, samo sada na malo civilizovaniji način. Očekivati pomoć od Amerike je iluzorno i moramo biti svesni da nikada nećemo imati pomoć od njih,“ uveren je Deđanski.

Inače, predstavnici Srpske liste predali su dva zahteva Kforu, od kojeg očekuju da ga proslede predstavnicima policije – da novi albanski gradonačelnici ne ulaze u zgrade opština i da se specijalne jedinice kosovske policije odmah povuku.
Nemile scene ispred zgrade opštine u Zvečanu - Sputnik Srbija, 1920, 29.05.2023
SRBIJA
Kfor nasilno razbio protest u Zvečanu, napadnuti Srbi, ima ranjenih /video, foto/
SRBIJA
Kfor nasrnuo na Srbe u Zvečanu, ima povređenih, lekari se jednom Srbinu bore za život /video/
Na zgradi opštine u severnom delu Kosovske Mitrovice, jutros je postavljena nova zastava takozvanog Kosova - Sputnik Srbija, 1920, 29.05.2023
SRBIJA
Amerika preporučuje da gradonačelnici na severu ne rade iz opštinskih, već iz drugih zgrada
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala