Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Kurti posle američke kazne kritikovao Blinkena: „Kosovo najdemokratskija zemlja na Zapadnom Balkanu“

© Tanjug / MILOŠ MILIVOJEVIĆAljbin Kurti
Aljbin Kurti - Sputnik Srbija, 1920, 30.05.2023
Pratite nas
Premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti rekao je, nakon što su SAD preduzele mere protiv Prištine zbog dešavanja na severu KiM, da se demokratija ne može suspendovati ili držati kao talac.
Kurti je u video obraćanju na društvenim mrežama rekao da je Priština pojačala komunikaciju sa međunarodnom zajednicom i da je smirivanje situacije zajednički cilj, ali je ponovio stav da albanski gradonačelnici opština na severu KiM, uprkos slaboj izlaznosti na izborima zbog bojkota Srba, i dalje, kako tvrdi, jedini imaju legitimitet da budu u zgradama opština i na usluzi građanima i da imaju punu podršku vlasti u Prištini.
Ocenio je da protest tokom kojeg se, kako navodi, napadaju policija i Kfor "nije protest za opštinu, već za vlast", prenosi Koha.
Ponovio je i da je tzv. Kosovo "najdemokratskija zemlja na Zapadnom Balkanu".
Kurti je, u izjavi britanskom dnevniku "Gardijan", kritikovao američkog državnog sekretara Entonija Blinkena rekavši da je njegova izjava u vezi sa događajima na severu Kosova bila naivna, nepravedna i pogrešna.
"Mislim da to nije samo nepravedno, pogrešno i uvredljivo, već je istovremeno i veoma naivno", poručio je Kurti.
On je rekao i da izjava i zahtevi Blinkena da se obustave policijske aktivnosti na severu definitivno nisu bile od pomoći.
Kurti je, prenosi Reporteri, ukazao i da je razgovarao sa izaslanikom SAD za Zapadni Balkan Gabrijelom Eskobarom koji je tražio da se gradonačelnici na severu presele u druge objekte ili da rade od kuće, i da je to odbio.
Ambasador SAD u Prištini Džefri Hovenijer izjavio je ranije da je otkazivanje učešća tzv. Kosova na vojnim vežbama ''Defender Jurop 2023'', 'prva posledica' za vladu u Prištini.
''Za Kosovo su ove vežbe završene. Zatražili smo od kosovskog premijera Aljbina Kurtija da odmaһ preduzme korake za deeskalaciju situacije na severu. On nije odgovorio na ove zaһteve. Zato razmatramo šta će biti naše sledeće akcije'', rekao je Hovenijer novinarima u Prištini.
Hovenijer je rekao i da SAD imaju dva zahteva za vladu u Prištini - da ne insistira da albanski gradonačelnici rade iz zgrada opština, kao i da povuče policajce iz tri zgrade opština na severu KiM.
Ambasador SAD u Prištini Džefri Hovenijer - Sputnik Srbija, 1920, 30.05.2023
SRBIJA
Stigla prva američka kazna za Prištinu, SAD imaju i dva zahteva za Kurtija
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala