Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije
Kosovska policija ulazi u zgradu opštine Leposavić - Sputnik Srbija

Haos na KiM: Suzavcem i šok bombama na Srbe, zakazan Savet za nacionalnu bezbednost u Beogradu

Pratite nas
Pripadnici prištinske specijalne policije upali su u zgrade opština u Zvečanu, Zubinom Potoku i Leposaviću kako bi u njih uveli gradonačelnike izabrane na izborima koje su Srbi bojkotovali. Na okupljene Srbe bacili su suzavac i šok bombe.
Predsednik Aleksandar Vučić naložio je podizanje borbene gotovosti Vojske Srbije i naredio hitan pokret u pravcu administrativne linije sa KiM.
Sadržaj
Prvo nova obaveštenjaPrvo stara obaveštenja
22:34 26.05.2023
Kfor - Sputnik Srbija, 1920, 26.05.2023
SRBIJA
„Izuzetno opasno“: Kfor o situaciji na severu Kosova
22:21 26.05.2023
Takozvana kosovska policija saopštila je da se situacija na severu KiM smirila, ali da će „nastaviti da radi na postizanju bezbednosti za sve građane“.
U saopštenju se navodi da su preduzete sve mere kako bi se sprečila bilo kakva eventualna kriminalna aktivnost.
Naglašava se da je policija u više navrata apelovala na građane okupljene u severnim opštinama koji su, kako se navodi, te zahteve ignorisali.
„Zahtevi policijskih službenika su zanemareni, pojedini ljudi u masi u Zvečanu su ispoljili nasilje, bacali razna oruđa i bombe na policiju i službena vozila“, navodi se u saopštenju.
Dodaje se da je policija, u skladu sa zakonom, koristila suzavac kako bi rasterala masu i omogućila gradonačelnicima da uđu u prostorije opština.
Kako se navodi u saopštenju kosovske policije, pet njenih pripadnika je povređeno u neredima na severu KiM, tri vozila Euleksa su oštećena, a jedno vozilo je zapaljeno tokom sukoba građana i policije u opštini Zvečan.
22:09 26.05.2023
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić prisustvovaće sutra sednici Saveta za nacionalnu bezbednost. Sednica je zakazana za 9 časova u zgradi Generalnog sekretarijata predsednika Republike, saopšteno je iz Predsedništva
21:46 26.05.2023
Zemlje Kvinte osudila su večeras nasilje na severu Kosova i pozvale kosovske vlasti da se odmah povuku i deeskaliraju situaciju.
U zajedničkom saopštenju SAD, Francuska, Italija, Nemačka i Velika Britanija osuđuju odluku prištinskih vlasti da na silu obezbede pristup opštinskim zgradama na severu Kosova, uprkos njihovom pozivu na uzdržanost.
„Pozivamo kosovske vlasti da se odmah povuku i deeskaliraju situaciju i da blisko sarađuju sa Euleksom i KFOR-om. Osuđujemo napade na Euleks u Zvečanu“, dodaje se u saopštenju.
Takođe, Kvinta izražava zabrinutost zbog odluke Srbije da podigne stepen pripravnosti svojih oružanih snaga na granici sa Kosovom i poziva sve strane na maksimalnu uzdržanost, uz izbegavanje zapaljive retorike.
21:42 26.05.2023
Aljbin Kurti - Sputnik Srbija, 1920, 26.05.2023
SRBIJA
Kurti se oglasio o situaciji na severu Kosova i Metohije
21:23 26.05.2023
Leposavić - upad kosovske policije  - Sputnik Srbija, 1920, 26.05.2023
SRBIJA
Na ivici sukoba: Kurti „iznenadio" i Amerikance - ima li izlaza iz haosa
21:07 26.05.2023
Ambasador Francuske u Prištini Olivije Gero izjavio je da Francuska podržava stav Evropske unije po pitanju situacije na severu KiM, kao i da sve strane treba da preduzmu mere za deeskalaciju.
20:54 26.05.2023
Nemački ambasador u Prištini Jern Rode pozvao je, povodom dešavanja na severu Kosova i Metohije, prištinske vlasti da blisko sarađuju sa Kforom i Euleksom.
Rode je na Tviteru naveo da poziva sve da se uzdrže od eskalacije, i dodao da je apsolutno saglasan sa ocenom američkog ambasadora u Prištini Džefrija Hovenijera da nasilne mere prištinske vlasti treba odmah da budu obustavljene.
20:22 26.05.2023
Sednica Saveta za nacionalnu bezbednost zbog dešavanja na severu KiM
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da će odmah posle skupa „Srbija nade“ biti održana sednica Saveta za nacionalnu bezbednost povodom najnovijih dešavanja na severu Kosova i Metohije.
„Mnogo toga lošeg se događa na Kosovu i Metohiji, zato su jedinstvo i zajedništvo potrebniji nego ikada, samo snažna i jaka Srbija može da izađe na kraj sa problemima“, istakao je Vučić.
20:18 26.05.2023
Skup „Srbija nade“ ispred Narodne skupštine u Beogradu - Sputnik Srbija, 1920, 26.05.2023
SRBIJA
Vučić na mitingu „Srbija nade“: Prvi napad na Srbe na KiM - nećemo gledati skrštenih ruku /video/
20:06 26.05.2023
Komesar Evropske unije za proširenje Oliver Varhelji osudio je napade na misiju Euleksa na Kosovu i Metohiji.
„Žalimo zbog napada na patrole civilne misije Evropske unije na Kosovu, Euleks“, napisao je Varhelji na Tviteru.
On je istovremeno podelio raniju objavu američkog državnog sekretara Entonija Blinkena koji je osudio akcije prištinske vlade i pozvao Aljbina Kurtija da hitno obustavi nasilne akcije na severu i ponovo se fokusira na dijalog koji se vodi uz posredovanje EU.
19:52 26.05.2023
Predsednica tzv. Kosova Vjosa Osmani rekla je danas da su postupci kosovske policije protiv „nelegalnih struktura Vučićevih kriminalnih grupa“ legitimni, i da su bile u okviru „ispunjenja ustavnih dužnosti i zaštite svih građana, bez razlike“.
Komentarišući to što su SAD osudile intervenciju kosovske policije na severu KiM, ona je rekla da su akcije bile u skladu sa ustavom tzv. Kosova,
19:44 26.05.2023
Edi Rama - Sputnik Srbija, 1920, 26.05.2023
SRBIJA
„Opasno i nepotrebno“: Rama o akciji tzv. kosovske policije na severu Kosova i Metohije
19:30 26.05.2023
Iljir Peci, izabran za gradonačelnika Zvečana na izborima koje su Srbi bojkotovali, napustio je zgradu opštine, uz veliku pratnju tzv. kosovske policije. Peci se tokom odlaska nije obratio medijima.
Oko zgrade opštine i u samom gradu ostao je veliki broj kosovskih policajaca i specijalnih jedinica.
Ista situacija je i u Zubinom Potoku i Leposaviću.
19:15 26.05.2023
Leposavić - upad kosovske policije  - Sputnik Srbija, 1920, 26.05.2023
SRBIJA
SAD i EU osudili nasilje na severu Kosova
19:00 26.05.2023
Poslanica Levice u nemačkom Bundestagu Žaklin Nastić izjavila je danas, povodom upada kosovske policije u zgrade opština na severu Kosova i Metohije, da premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti mora odmah da povuče policijske snage.
Ona je istakla da Nemačka, kako je rekla, takođe „deli odgovornost“što je tzv. Kosovo „bure baruta“.
„Duboko sam šokirana izveštajima o rigoroznoj akciji kosovske policije protiv zgrada opština i stanovništva u Zvečanu. Neophodna je hitna deeskalacija. Kurti mora odmaһ da povuče policijske snage. Nemačka takođe deli odgovornost što je Kosovo bure baruta i mora da utiče na Kurtija kako bi deeskalirao situaciju“, napisala je ona na svom profilu na Tviteru.
18:47 26.05.2023
Ministar unutrašnjih poslova privremenih prištinskih institucija Dželjalj Svečlja izneo je tvrdnju da je kosovska policija danas „pokazala profesionalizam“ u suočavanju sa, kako je rekao, „organizovanim kriminalnim grupama“ koje su ometale nove gradonačelnike da uđu u opštinske zgrade na severu KiM. On je čestitao policiji na akciji
18:44 26.05.2023
Državni sekretar u Ministarstvu odbrane Srbije Nemanja Starović izjavio je da je ono čemu smo svedočili danas na severu Kosova bio jednostrani pokušaj prištinskih vlasti da na silu postave albanske gradonačelnike u četiri opštine na severu Kosova sa srpskom većinom.
„Srpski narod je zbog toga odlučio da mirno i nenasilno protestuje protiv instalacije tih gradonačelnika. Nažalost srpski građani su se suočili sa brutalnom silom stotina albanskih policajaca. Moram da naglasim da govorimo militarizovanoj monoetničkoj albanskoj policiji, dakle, njihovim specijalnim jedinicama. Desetak Srba je povređeno i to je glavni razlog zbog kojeg je naš predsednik Aleksandar Vučić odlučio da naše oružane snage stavi u visok stepen pripravnosti i da naredi njihovo raspoređivanje blizu administrativne linije sa Kosovom“, rekao je Starović.
Mi smo spremni da žrtvujemo dosta toga da sačuvamo mir i stabilnost, ali jednu stvar ne možemo da žrtvujemo a to su životi naših ljudi, rekao je Starović.
18:41 26.05.2023
Aljbin Kurti - Sputnik Srbija, 1920, 26.05.2023
SRBIJA
Kurtija u Vučitrnu pitali o dešavanjima na severu KiM, on nije hteo da odgovori
18:40 26.05.2023
Predsednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković izjavio je da je bezbednost Srba na Kosovu i Metohiji po ko zna koji put ugrožena, ali isto tako da će država Srbija i njeno rukovodstvo učiniti sve da zaštite srpski narod.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala