Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Vučić na mitingu „Srbija nade“: Prvi napad na Srbe na KiM - nećemo gledati skrštenih ruku /video/

© Sputnik / Lola ĐorđevićSkup „Srbija nade“ ispred Narodne skupštine u Beogradu
Skup „Srbija nade“ ispred Narodne skupštine u Beogradu - Sputnik Srbija, 1920, 26.05.2023
Pratite nas
Građani iz svih krajeva Srbije okupili su se se ispred Narodne skupštine u Beogradu, gde je počeo skup pod nazivom „Srbija nade“. Na skupu se obratio predsednik Srbije Aleksandar Vučić.
Danas moramo i da razgovaramo u tišini, da pokušamo da čujemo i pitanja i odgovore, svaku muku koju zajedno osećamo, svaku nedoumicu, strah, sumnju, dužni smo to deci koju smo izgubili, dužni smo svakom detetu koje treba da poraste, a od nas zavisi gde i kako će rasti, rekao je Vučić.

„Kao da su čekali da značajan broj muškaraca sa severa KiM dođe, da napadnu na opštinske zgrade u Zvečanu, Zubinom Potoku, Leposaviću. Na sve to, ćutali su predstavnici Kvinte. Nismo imali veću i težu krizu, čim se završi skup, imaćemo sednicu Saveta za nacionalnu bezbednost o KiM, a plašim se mnogo toga lošeg, jer znam sa kime imamo posla“, rekao je Vučić o današnjim incidentima na severu KiM.

Zbog toga nam je jedinstvo potrebnije nego ikada, rekao je Vučić.
Pred nama najteži period oko KIM, pritisli su nas uza zid, čuvaćemo mir, boriću se za svaki sekund mira, ali prvi napad na Srbe na severu Srbija neće sedeti skrštenih ruku, nećete proterati Srbe
Aleksandar Vučić pozvao je opoziciju na dijalog, ali je rekao da neće biti prelaznih vlada „dok je živ“.
"Ovo je poslednje veče kada vam se obraćam kao predsednik SNS. Od sutra ću biti svih građana Srbije, a ne predsednik političke partije. Divni ljudi preuzeće upravljanje našom partijom. Od Vidovdana krećemo u formiranje pokreta za narod i državu", rekao je Vučić.
Ne idem ja nigde, borićemo se za Srbiju zajedno, pojasnio je Vučić.
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je u svom obraćanju na skupu "Srbija nade" da su se prethodnih dana desili napadi na Srpsku pravoslavnu crkvu, dodajući da to ne sme da se dešava bez obzira da li je neko vernik ili nije.
Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić poručio je večeras na skupu "Srbija nade" da prištinska vlast pokušava silom da zauzme srpske opštine i da potpuno legalizuje i legitimizuje okupaciju KiM i poručio "Ne damo Srbiju, ne damo Kosovo".
„Kurtijeva vlast pokušava da legalizuje okupaciju KiM, naše zemlje, čija je svaka stopa srpskom krvlju zalivena, srpskom tugom opevana, srpskom molitvom zakleta, ali treba da znaju - prokleti svi oni koji kuću sagradiše na tuđim grobovima“, poručio je Dačić.
Poručio je svima onima koji su se, kako je rekao, nadvili nad našom zemlju u inostranstvu i zemlji:
„Svima koji su se nadvili nad našom zemljom, i onima u inostranstvu i u zemlji, ne damo Kosovo i Metohiju, ne damo Srbiju, ne damo nasilje nad ženama, ne damo da omladinu truju i da narod ubijaju, molim sve Srbe da se ujedinimo“, rekao je Dačić..
Dačić je kazao da kada je pre 30 godina počeo da se bavi politikom nije mogao da pretpostavi da će govoriti i na skupu protiv nasilja, i to Srba prema Srbima, dodajući da nema tog čoveka koja nisu pogodile tragedije i u Beogradu i okolini Mladenovca.
„Nije prošlo ni 40 dana od ovih tragičnih događaja, minut ćutanja je malo da sva tragedija i tuga stane, zato je važno da pokazemo poštovanje prema žrtavama i da poručimo da se više nikada ne ponovi nasilj“", rekao je Dačić.
Kako je rekao, ne zna narod u Evropi kome je bilo teže i da su na nama zube lomili, ali smo ostali i opstali. Dačić je rekao da nam je potrebno bratstvo i jedinstvo i poručio „Smrt fašizmu, smrt nasilju“.
Na skupu se obratio i predsednik Republike Srpske Milorad Dodik. Dodik je rekao da Srbija treba i mora da bude poštovana, i da je Republika Srpska zagledana u Srbiju i da Srbija i srpski narod danas tuguje za izgubljenom decom u bezočnom činu, ali Srbija nije slaba i večerašnje okupljanje govori da će naša tuga biti način da budemo još jači.
"Mi smo jedan narod, Srbi, i da pokažemo svima da nema Bosanaca i Srbijanaca, već samo Srba. Mi želimo da živimo u miru, ali nećemo dozvoliti da nas ponovo uvuku u sukobe. Danas smo više nego ikada sa braćom i sestrama na Kosovu i Metohiji. Davno smo naučili da slobode nema bez države, i tamo gde Srbi nemaju državu, nemaju ni slobodu", rekao je predsednik Republike Srpske.
Neka živi Srbija, neka živi Republika Srpska, neka živi Rusija, rekao je Dodik.
Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da Srbija i srpski narod danas tuguje za izgubljenom decom u bezočnom činu, ali Srbija nije slaba i večerašnje okupljanje govori da će naša tuga biti način da budemo još jači.
Na mitingu se obratio o ministar spoljnih poslova Mađarske Peter Sijarto.
„Srbi i Mađari postali su bratski narodi, a to možemo da zahvalimo vašem predsedniku Aleksandru Vučiću, zahvalni smo kako se Srbija odnosi prema mađarskoj nacionalnoj manjini. Što ste vi jači, to bolje po nas“, rekao je Sijarto.
I nas i vas napadaju jer se zalažemo za sebe i svoje nacionalne interese, jer želimo mir u Ukrajini i što odbijamo da nam spolja diktiraju, ali se ne predajemo, nastavićemo da gradimo snažnu Srbiju i Mađarsku i zajedničko prijateljstvo, kazao je mađarski ministar spoljnih poslova.
Glumac Lazar Ristovski rekao je da je „ovaj miting pokazao da postoji Srbija van Beograda, da nije Srbija samo Beograd“.
© Sputnik / Lola ĐorđevićLazar Ristovski na mitingu Srbija nade
Lazar Ristovski na mitingu Srbija nade - Sputnik Srbija, 1920, 26.05.2023
Lazar Ristovski na mitingu Srbija nade
„Ovo je miting dobre volje, pružena ruka prijateljstva i pomirenja. Jedan način da izađemo iz ovoga je da doživimo katarzu uz veliki zagrljaj, uz suze radosnice i da Srbija krene u novu budućnost, ali nažalost u to malo verujem. Drugi način je da se desi katarza u kojoj pada krv na ulicama u kojoj gori skupština i u kojoj se gine, posle te katarze Srbija se vraća sto godina unazad“, rekao je Ristovski.
Još tokom prepodnevnih časova u Beograd su stigli građani iz Novog Sada, Niša, Paraćina, Prijepolja, Pančeva, Vranja, Kragujevca, Opova, Aleksinca, Novog Bečeja, Loznice, Valjeva...
Na skup „Srbija nade“ došli su i Srbi sa Kosova i Metohije. Među njima je i grupa mladića iz Leposavića, Severne Mitrovice i Kosovskog Pomoravlja koji su pešice došli do Beograda.
Skupu prisustvuje premijer Ana Brnabić i ministri u Vladi Srbije, među kojima Siniša Mali, Goran Vesić, Maja Gojković, Jelena Tanasković, Nikola Selaković, Danica Grujičić i drugi.
Vučić je ranije pozvao sve građane Srbije na, kako je naveo, skup za budućnost koji će pokazati jedinstvo zemlje u teškim trenucima.
Predsednik Srbije izjavio je u četvrtak da će na skupu ponuditi nova rešenja i dijalog sa onima koji misle drugačije i dodao da će govoriti kao predsednik Republike, a ne kao lider stranke.
Zbog skupa na snazi su velike izmene u gradskom saobraćaju.
 Aleksandar Vučić  - Sputnik Srbija, 1920, 25.05.2023
SRBIJA
Vučić: Ponudiću dijalog i nova rešenja, moja uloga će se promeniti
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala