Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Na ivici sukoba: Kurti „iznenadio" i Amerikance - ima li izlaza iz haosa

© Tanjug / DOPISNIK KiMLeposavić - upad kosovske policije
Leposavić - upad kosovske policije  - Sputnik Srbija, 1920, 26.05.2023
Pratite nas
Izlaz iz teške sitaucije na Kosovu i Metohiji koja je danas kulminirala nasilnim ulaskom pripadnika prištinskih specijalaca u zgrade većinski srpskih opština Zvečan i Zubin Potok i to uz suzavac i šok bombe je konačno formiranje Zajednice srpskih opština i potom povratak Srba u institucije, smatra bivši premijer Srbije Nikola Šainović.
Na nasilje prema Srbima predsednik Srbije Aleksandar Vučić je odgovorio podizanjem borbene gotovosti Vojske Srbije i naredio hitan pokret u pravcu administrativne linije sa KiM. Vojska Srbije se već razmešta na pozicijama ka administrativnoj liniji.

Kurtijeva agresija u kontinuitetu

Komandant KFOR-a Anđelo Ristuća viđen je kako ulazi u zgradu vlade u Prištini, a prištinski mediji tvrde da ga je primio premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti.
Nekadašnji predsednik Vlade Srbije i dobar poznavalac situacije na Kosovu i Metohiji, Šainović za Sputnjik kaže da je prisutna u kontinuitetu Kurtijeva agresija osvajanja Kosova, koordinirana sa takozvanom Kvintom.
© Sputnik / Lola ĐorđevićAmerikanci upravljaju Kurtijem koji zaoštrava situaciju na Kosovu i Metohiji
Gabrijel Eskobar - Sputnik Srbija, 1920, 26.05.2023
Amerikanci upravljaju Kurtijem koji zaoštrava situaciju na Kosovu i Metohiji
Imamo različite izjave koje daju predstavnici zemalja Kvinte ali, po oceni našeg sagovornika, Amerikanci koji neposredno upravljaju Kurtijem daju mu instrukcije da dalje zaoštrava situaciju.

„Iako je bilo očigledno da će lokalni izbori zbog neizlaska Srba na njih biti nereprezentativni i pre nego što su održani, specijalni izaslanik SAD za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar ih je podržao. Znao je da će to dovesti do sukoba. Onda je šef EU diplomatije Žozep Borelj rekao da bi posledice tih izbora mogle da dovedu do sukoba. To, naravno, izaziva zapitanost - zašto ste ih onda podržali, “ napominje naš sagovornik.

Razgovarati sa sponzorima Prištine

On smatra da je sada neophodan razgovor sa sponzorima Prištine kako bi im bilo preneto da potpuno degradiraju svako dosadašnje pregovaranje, da imamo problem koji eskalira i koji vodi u sukob širokih razmera.
Po njegovoj oceni, u ovavkoj situaciji treba preduzimati korake koji su spoj bezbednosti i politike, bezbednosti i diplomatije.
„Uz podizanje borbene gotovosti s jedne strane, to je s druge strane upozorenje Kforu i poziv pregovaračima da oni na ovaj način potpuno narušavaju pregovarački proces i da se dovodi u pitanje da li uopšte imamo o čemu da razgovaramo na sledećem sastanku“, kaže Šainović.
Na pitanje koliko ovakva situacija može da traje, on kaže da ona traje već toliko dugo da je teško utvrditi kada je tačno počela, a ne samo koliko će da traje.
© Tanjug / Zoran ŽestićZapad svaki dan govori o formiranju Zajednice srpskih opština, ali se na terenu događa potpuno suprotno
Logo Zajednice srpskih opština - Sputnik Srbija, 1920, 26.05.2023
Zapad svaki dan govori o formiranju Zajednice srpskih opština, ali se na terenu događa potpuno suprotno

Izlaz u formiranju ZSO

„Očigledo je da od početka rata u Ukrajini mi imamo povećani pritisak Zapada na ceo kompleks kosovskog problema i da će se to odvijati paralelno sa tim ratom“, ocenio je on.
Izlaz iz haotične situacije koja je danas kulminirala upadom prištinskih specijalaca uz upotrebu suzavca i šok bombi prema Srbima u Zvečanu, Zubinom Potoku i Leposaviću je, kako ističe, formiranje Zajednice srpskih opština i potom povratak Srba u institucije posle izbora.

„Srbi su napustili institucije zato što su prevareni za ZSO koja nije formirana i onda im je nameštena ta klopka da kao izađu na lokalne izbore, bez ZSO. A to znači da kada izađete na izbore vi se vratite u institucije i onda ste džabe tražili ono što ste tražili“, opisuje situaciju naš sagovornik.

Na današnje haotično dešavanje u opštinama Zvečan, Zubin Potok i Leposavić reagovao je i američki senator Kris Marfi ističući da Kurti treba „odmah da prekine provokaciju“.
© Foto : Ustupila Sputnjiku Jelena Memarović Suzavac u Zvečanu
Suzavac u Zvečanu - Sputnik Srbija, 1920, 26.05.2023
Suzavac u Zvečanu

Jedno pričaju drugo rade

Marfi koji je u ponedeljak razgovarao sa Kurtijem u Prištini, a juče sa Vučićem u Beogradu, rekao je da mu Kurti nije pomenuo plan za pristup opštinskim zgradama. Kako je napisao na svom Tviter nalogu, zatečen je današnjim događajima, a Kurtiju je poručio da odmah treba da prekine provokaciju.
Šainović je, međutim, vrlo sumnjičav prema iskrenosti Amerikanaca koje smatra glavnim Kurtijevim sponzorima od kojih on i dobija instrukcije za dalje zaoštravanje situacije. Podsetio je na gnevnu reakciju predsednika Vučića na konferenciji za novinare zbog podvale sa organizovanjem lokalnih izbora, iako su mu stalno na Zapadu govorili da će prvo biti formirana ZSO kao uslov svih uslova.
Američki predstavnici to govore svaki dan, jedino što se na terenu događa potpuno suprotno, zaključio je Šainović.
Kosovska policija ulazi u zgradu opštine Leposavić - Sputnik Srbija, 1920, 26.05.2023
SRBIJA
Haos na KiM: Suzavcem i šok bombama na Srbe, zakazan Savet za nacionalnu bezbednost u Beogradu
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala