Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

„Izuzetno opasno“: Kfor o situaciji na severu Kosova

© AP Photo / Visar KryeziuKfor
Kfor - Sputnik Srbija, 1920, 26.05.2023
Pratite nas
Misija Kfora oglasila se kasno večeras povodom današnjih incidenata na severu Kosova i Metohije i osudila ih.
Kfor pomno prati situaciju u opštinama na severu Kosova gde je usledila serija sukoba usled nasilnog ulaska novoizabranih predsednika opština u zgrade opština, navodi se u saopštenju.
„Ovo je izuzetno opasno za proces normalizacije i rizikuje dalje eskalaciju tenzija. Kfor oštro osuđuje ove jednostrane akte i poziva sve strane da se uzdrže od nasilja koje bi moglo da ugrozi bezbednost na Kosovu. Koordinacija između svih aktera je od suštinskog značaja da bi se izbegla dalja eskalacija. Prvi prioritet Kfora ostaje očuvanje bezbednog okruženja, u skladu sa njegovim mandatom Saveta bezbednosti UN. Dijalog i diplomatija su jedini put ka trajnom miru i bezbednosti na Kosovu“, navodi se u saopštenju Kfora.
Podsetimo, pripadnici specijalnih snaga iz Prištine upali su u zgrade opština Zvečan, Leposavić i Zubin Potok, a okupljene Srbe rasterali uz upotrebu sile, suzavca i šok bombi. Oni su na taj način u zgrade opština na severu Kosova i Metohije uveli gradonačelnike, izabrane na izborima koje su Srbi bojkotovali.
Kosovska policija ulazi u zgradu opštine Leposavić - Sputnik Srbija, 1920, 26.05.2023
SRBIJA
Haos na KiM: Suzavcem i šok bombama na Srbe, zakazan Savet za nacionalnu bezbednost u Beogradu
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala