Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

SAD i EU osudili nasilje na severu Kosova

© Tanjug / DOPISNIK KiMLeposavić - upad kosovske policije
Leposavić - upad kosovske policije  - Sputnik Srbija, 1920, 26.05.2023
Pratite nas
Evropska unija i SAD osudile su današnju akciju tzv. kosovske policije na severu Kosova i Metohije, kada su specijalci bacili suzavac i šok bombe prilikom uvođenja gradonačelnika izabranih na izborima koje su Srbi bojkotovali u zgrade opština Zvečan, Zubin Potok i Leposavić.
Evropska unija najoštrije osuđuje sukobe kosovske policije i demonstranata na severu Kosova, inicirane pokušajem novoizabranih gradonačelnika da uđu u zgrade opština, saopštio je portparol Evropske spoljnopolitičke službe.
„Snažno žalimo zbog napada na patrole civilne misije EU na Kosovu, Euleks. Euleksu mora biti dozvoljeno da mirno sprovodi svoj mandat. Svi moraju da preduzmu akcije kako bi smanjili napetu situaciju i odmah vratili smirenost. EU neće prihvatiti dalje jednostrane ili provokativne akcije. Očuvanje mira i bezbednosti na terenu treba da bude prioritet“, kaže se u saopštenju.
Takođe je navedeno da EU dosledno ističe, da nedavni vanredni izbori na severu Kosova ne nude dugoročno političko rešenje za opštine u kojima su održani.
„Takvo rešenje se može naći samo kroz istinski dijalog između svih ključnih aktera, koji uključuju Kosovo, Srbiju i zajednicu kosovskih Srba – uz pomoć EU“, poručuje se u saopštenju.
Američki državni sekretar Entoni Blinken pozvao je premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija da odmah zaustavi nasilne akcije na severu i da se ponovo fokusira na dijalog koji vodi Evropska unija.
Blinken je u objavi na Tviteru naveo da SAD oštro osuđuju akcije Vlade Kosova.
„Oštro osuđujemo akcije Vlade Kosova koje eskaliraju tenzije na severu i povećavaju nestabilnost. Pozivamo kosovskog premijera Aljbina Kurtija da odmah zaustavi ove nasilne mere i ponovo se fokusira na dijalog koji vodi EU“, naveo je Blinken.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala