- Sputnik Srbija, 1920
SPORT
Vesti i analize sa najzanimljivijih i najbitnijih sportskih događaja širom Srbije i celog sveta.

Šta je zajedničko svim „Mesijima“ – samo nadimak

© AFP 2023 / JOSEP LAGOBojan Krkić
Bojan Krkić  - Sputnik Srbija, 1920, 01.05.2023
Pratite nas
Da je Mesi biti lako, Mesi bi bio svako. Ipak, mnogo je fudbalera koji su zbog talenta dobili nadimak po legendarnom Argentincu, jednom od najboljih u istoriji najvažnije sporedne stvari, i svi oni žestoko su razočarali. Od „novog Mesija“ Bojana Krkića, preko Filipa Falka – „Mesija iz Salenta“, do „hrvatskog Mesija“ Alena Halilovića i Iranca Azmuna.
Krenimo redom, odnosno od Bojana Krkića Pereza, koji je mogao da bira da li će igrati za Španiju ili Srbiju, izabrao je ovo prvo.
Španac srpskog porekla prošao je čuvenu Barseloninu školu „La Masiju“, oborio je čak i Mesijev rekord kao najmlađi debitant u istoriji ktalaonskog kluba u Primeri, ali je to praktično bilo sve od njega.
Nikada se nije izborio za ozbiljniju ulogu na Kamp Nouu, što i nije bilo lako s obzirom na žestoku konkurenciju. Od Lea Mesija, preko Zlatana Ibrahimovića do Samjuela Eta i Davida Vilje.
Rikardo Gomeš, Partizan - Kolubara - Sputnik Srbija, 1920, 01.05.2023
SPORT
Partizan vaskrsao u Topoli i vratio se u trku za Ligu šampiona
Usledile su selidbe i lutanje, od Rome, preko Milana, do Ajaksa, Stouka, Majnca, čak i Amerike i Montreala, da bi krajem marta iz Japana stigla vest da je završio karijeru, gde je branio boje Visel Kobea.
Osim što se poprilično nabildovao i što je prešao put od mršavka do mišićavog momka, Krkić ne može da se pohvali golgeterskim učinkom.
Na 26 utakmica za Visel Kobe, gde je drugovao sa legendarnim Andresom Inijestom, s kojim je branio boje Barselone, samo jednom se upisao u listu strelaca. Premalo za igrača koji je najavljivan kao „novi Mesi", jer od toga definitivno nije bilo ništa.
I Hrvati za trku imaju svog Mesija – Alena Halilovića, koji je praktično i bio povod da se prisetimo svih „Mesija“. Kako se samo srozao i na niske grane pao momak koji je iz Dinamo Zagreba prešao u Barselonu 2014. godine za 2,2 miliona evra.
Posle Luke Modrića je slovio za najtalentovanijeg fudbalera Hrvatske, ali je i tu sve ostalo isključivo na nadimku. Nigde nije ostavio dublji trag.
Halilović je ne tako davno prošao kroz, verovatno najteže trenutke u karijeri, s obzirom na to da ga se Rijeka olako odrekla, i bio je pred potpisom za prosečni grčki klub – Aris, ali je i taj posao propao.
Navodno, nije bio dovoljno fizički spreman, dok se on branio da su Grci slagali i nisu ispoštovali verbalni dogovor, već se na papiru našlo nešto potpuno suprotno.
Ali, nije tema Halilovićev propali transfer u Aris, već kako je karijera „hrvatskog Mesija“ kontantno išla silaznom putanjom. Otišao je iz Zagreba pre devet godina i za dve godine u Kataloniji nije odigrao nijednu utakmicu za prvi tim Barselone. Brzo je prekomandovan u „B“ tim, gde je odigrao 30 utakmica i postigao četiri gola.
Ljudi iz kluba procenili su da ofanzivni vezista pod nadimkom „hrvatski Mesi“ ne poseduje kvalitet za bordo-plavi dres, te su usledile brojne selidbe. Trenutno je u potrazi za 12. klubom, što svedoči u prilog tome koliko nije opravdao očekivanja i svetlu budućnost koju su mu predviđali.
Dejan Stanković - Sputnik Srbija, 1920, 01.05.2023
SPORT
Obrt na Apeninima: „Pukla je petarda“, ali je ostavka odbijena
Posle Barselone, Sporting Hihona, Hamburgera, stigao je i do Milana, ali ni tamo nije dobio ni minut. Slučajnost? Teško... Bio je i u Standardu iz Liježa, Herenvenu na pozajmici, a obreo se i u drugoj ligi Engleske, gde je branio boje Birmingema i Redinga. Tamo mu je trener bio Veljko Paunović, a kasnije su im se putevi razišli.
Pokušavala je i Crvena zvezda da izvuče premiju i da ubode „džekpot“ kada je potpisala Filipa Falka, takozvanog „Mesija iz Salenta“, ali je to bio bolan promašaj trenera Dejana Stankovića i sportskog direktora Mitra Mrkele, kao i generalnog direktora Zvezdana Terzića. Verovatno jedan od najvećih promašaja u Ljutice Bogdana.
Omaleni Italijan doveden je iz Lećea za, srpske uslove, respektabilnih 1,2 miliona evra, ali se taj kvalitet i umeće „trekvartiste“, kako Italijani vole da nazovu umetnika u kopačkama, uopšte nije video u (teškom) srpskom fudbalu.
Ubrzo je Falko napustio Crvenu zvezdu. Za godinu dana provedenih na Marakani postigao je četiri gola na 26 mečeva, posle čega je otišao bez obeštećenja u Kaljari.
Posle Krkića, Halilovića, Falka, na red je stigao i „iranski Mesi" Serdar Azmun.
Dvadesetosmogodišnji napadač počeo je seniorsku karijeru u Rubinu iz Kazanja, posle čega je preko Rostova stigao do Zenita iz Sankt Peterburga.
Pompezno su najavljivani visoki dometi zbog odlične tehnike, ali se nije proslavio. Bar ne na način na koji su mu predviđali karijeru i poistovetili ga sa slavnim i jednim od najvećih u istoriji – Leom Mesijem.
U Zenitu je odigrao tri odlične sezone, postigao je čak 52 pogotka na 79 utakmica, da bi na kraju umesto u Juventusu, završio u Bajeru iz Leverkuzena.
„Stara dama“ iz Torina nije želela da plati obeštećenje ruskom gigantu u iznosu od tričavih pet miliona evropskih novčanica, pa je „iranski Mesi“ krenuo put Nemačke.
I od tada mu je karijera krenula silaznom putanjom. Odigrao je 10 utakmica i nije se upisao u strelce Bundeslige, kao ni u Ligi šampiona. Sve što ima jesu dve asistencije na dosadašnjih 13 utakmica za „farmaceute“, što je mizeran učinak od igrača koji ima nadimak „iranski Mesi“.
S obzirom na to da već ima 28 godina i da je dostigao zenit karijere, jasno je da je od onog „iranski Mesi“ ostao samo nadimak.
► Pogledajte novu epizodu emisije Sputnjik sport.
Dušan Tadić, Ajaks - Sputnik Srbija, 1920, 01.05.2023
SPORT
Ajaks ostao i bez Kupa, javnost se obrušila na Tadića: „Ponaša se patetično na terenu“
Edin Džeko, Inter - Sputnik Srbija, 1920, 01.05.2023
SPORT
Od naci simbola do zmija i zmajeva – ovo su zabranjeni fudbalski dresovi /foto/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala