- Sputnik Srbija, 1920
SPORT
Vesti i analize sa najzanimljivijih i najbitnijih sportskih događaja širom Srbije i celog sveta.

Od naci simbola do zmija i zmajeva – ovo su zabranjeni fudbalski dresovi /foto/

© CARLO HERMANNEdin Džeko, Inter
Edin Džeko, Inter - Sputnik Srbija, 1920, 01.05.2023
Pratite nas
Zabranjeni fudbalski dresovi. Da, postojali su tokom istorije naše omiljene igre i ovo je priča o njima. Od nacističkih simbola, preko sujeverja i krstova, sve do zmija i zmajeva. Svaki dres ima svoju neobičnu priču.

Politički skandal

U sezoni 1992/93. Fiorentina je želela da igra u belo-ljubičastoj kombinaciji koja je imala zanimljive oblike pri vrhu. Dres je izgledao uobičajeno i niko nije golim okom primećivao razliku sve dok nisu malo bolje pogledali.
I ugledali nekoliko svastika, što je bio jedan od nacističkih simbola. Kada su se navijači pobunili protiv ovoga, dizajneri Lotoa i Fiorentina su pokušali da se opravdaju tvrdeći da je ovo samo glup nesrećan slučaj.
Ali još jedan podatak je bio vezan za ovaj dres. Osnivač Fiorentine Luiđi Rudolfi bio je član Musolinijeve Nacionalne partije fašista. Fiorentina je u spornom dresu odigrala četiri utakmice, a onda je on uklonjen sa tržišta i zamenjen skroz belom varijantom.

Kada Fergi pobaca dresove tokom utakmice

U sezoni 1995/96. Mančester junajted je gostovao Sautemptonu u finišu sezone, četiri utakmice pre kraja šampionata. U to vreme obezbedili su šampionsku titulu i bili u seriji od 11 pobeda na poslednjih 12 mečeva. Junajted je igrao u sivim dresovima i na poluvremenu gubio sa 3:0 od totalnog autsajdera.
Kada su igrači ušli u svlačionicu trener Aleks Ferguson ih nije kritikovao zbog rezultata već im naložio da poskidaju sive dresove i bace ih u smeće. „Crveni đavoli“ su u nastavku istrčali u plavo-belim dresovima, a Ferguson objasnio svoje nezadovoljstvo ovako:
„Igračima se nije svidela siva garnitura. Nisu mogli da razlikuju jedan drugog na terenu. Rekli su da im je teško da primete saigrača na velikoj razdaljini. Nije sve to imalo nikakve veze sa sujeverjem“, rekao je Ferguson.
FA Engleske je kaznio Mančester junajted sa 10.000 funti zbog promene dresova na poluvremenu, ali Fergusona to nije zabolelo:
„Ovo je najbolje potrošenih 10.000 funti“, odgovorio je legendarni stručnjak.
Inače, u kontroverznim sivim dresovima Junajted je igrao te sezone četiri puta, jednom je remizirao, a izgubio u tri navrata.

Barsina igra s belim dresovima

Pred početak sezone 2019/20. Najki je predstavio novi beli dres Barselone na kome je glavni element bio krst Svetog Đorđa koji se na lazi i na grbu katalonskog kluba. Ideja dizajnera je bila interesantna, dres je izgledao lepo... Ali je uprava Barselone zabranila dres tvrdeći da je isuviše sličan belom dresu Reala iz Madrida.
Zaboravili su Katalonci tada da je njihov tim u prošlosti igrao već u skroz belim dresovima. Tokom 1978. generacija Johana Krojfa je nosila autentične bele dresove i tada nije bilo problema.
Ipak, nedavno su Katalonci opet promenili mišljenje pa je jedna od kombinacija u sezoni 2022/23. opet bele boje.

Morali da obrišu zmiju sa dresa

Prošle godine Inter je morao da sakrije glavni element na svojoj rezervnoj varijanti na mečevima Lige šampiona. Dres Neroazura krasila je zmija Bišone, simbol grada i kluba sa „Đuzepe Meace“. Prema osmišljenom dizajnu bila je uvijena oko leđa i stomaka, sasvim kul ideja, ali ne i po mišljenju UEFA.
Inter je bio nateran da obriše zmiju koja je bila jedinstveni detalj. Po pravilima UEFA, klubovi ne smeju da koriste grafike i dekoracije na svojim dresovima. To je Interov rezervni dres učinilo dosadnim, ali barem u Seriji A milanski klub je mogao da igra u prvobitno dizajniranoj varijanti.

Ne može se u prslucima na Mundijal

Godine 2002. Kamerun je osvojio Kup afričkih nacija treću godinu uzastopno i to na najneuobičajeni način. Njihovi dresovi nisu imali rukave.
Vrućina na „crnom kontinentu“ uslovila je da dizajneri Pume posegnu za zanimljivim rešenjem koje je učinilo Kamerun posebnom selekcijom u svakom pogledu.
FIFA međutim nije bila oduševljena idejom i rešenjem pa je zabranila ove dresove. Predstavnik svetske kuće fudbala je bio besan na Kamerunce:
„Ovo nisu dresovi, ovo su prsluci“, rekao je Kit Kuper.
Zbog toga je Kameruncima na Mundijalu u Japanu 2002. bilo zabranjeno da igraju u dresovima bez rukava uz obrazloženje da nemaju gde da stave zvanične pečeve turnira.
Na kraju se našlo rešenje sa tankim crnim rukavima, ali ovi dresovi Kamerunaca nisu imali veze sa onim autentičnim u kojima su pokorili Afriku godinu ranije. Nisu mogli ništa.

Poniženje Francuza u svom dvorištu

Na Evropskom prvenstvu 2016. francuski tim je imao drugu garnituru osmišljenu od strane Najkija u bojama francuske zastave. Međutim, ispostavilo se da pravila UEFA ne dozvoljavaju klubovima da igraju u dresovima sa rukavima različitih boja.
Zbog toga je Najki izašao sa novom verzijom koja je slična kao prvi dres reprezentacije Engleske, istorijskog neprijatelja.
Nije bilo vremena za kreiranje nečeg jedinstvenog, Francuzi su morali da igraju Evropsko prvenstvo u svom dvorištu u prostim dresovima.

Kad Si Đinping kaže - ne

Pre četiri godine Fudbalski savez Kine je prezentaovao lep crno-zlatni dres, koji su lokalne vlasti zabranile. Zabrana je usledila nakon što je prodaja uveliko počela, pa su mnogi uspeli da se domognu ovog dresa.
„Kina ima bogatu fudbalsku kulturu. To smo želeli da pokažemo sa našim poslednjim dizajnom. Zmaj je prisutan na grubu nacionalnog tima, a rukavi predstavljaju njegov dah“, objasnio je glavni dizajner Najkija Pit Hopins.
Međutim, niko iz vrha vlasti Kine do danas nije dao objašnjenje zašto je ovaj dres zabranjen.
Engleska i Rusija - Sputnik Srbija, 1920, 17.10.2022
SPORT
Velika pobeda Rusije – dan kada je Holanđanin pustio „letećeg džina“ da zgazi Engleze /video/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala