Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Šta nas čeka posle Kurtijevih izbora na severu Kosova

© Sputnik / Dejan SimićKfor na severu Kosova i Metohije
Kfor na severu Kosova i Metohije - Sputnik Srbija, 1920, 22.04.2023
Pratite nas
Cilj Aljbina Kurtija je da Kosovo i Metohija bude bez Srba, ali pošto ne može da krene frontalno na njih, kao Hrvati 1995. godine, on koristi politiku tihog institucionalnog nasilja kao što su ovi izbori sa ciljem da uznemiri Srbe i da ih pre ili kasnije natera da odu, ocena je analitičara Dejana Vuka Stankovića.
Lokalni izbore za četiri srpske opštine na severu Kosova koje je Priština raspisala još prošle godine održaće se 23. aprila bez učešća Srba i Srpske liste kao vodeće političke partije Srba.
Zastave Albanije i Kosova u Prištini - Sputnik Srbija, 1920, 21.04.2023
SRBIJA
Lukavi plan Prištine: (Ne)rešiva enigma pred novi susret Vučića i Kurtija
Kakve posledice ovi izbori mogu imati i o čemu će se onda uopšte pričati na susretu na visokom nivou delegacija Beograda i Prištine zakazanom za 2. maj ove godine?

Način da se Srbi oteraju sa KiM

Politički analitičar dr Dejan Vuk Stanković kaže da je za očekivati bojkot ovih izbora od strane Srba, i tihu represiju koja će uslediti od strane Prištine.
„To je veliki korak unazad kada je reč o pregovaračkom procesu i postizanju nekog kako-tako održivog rešenja, bez učešća Srpske liste na ovim izborima,“ smatra on.
Stanković ne isključuje ni mogućnost provokacija koje bi loše psihološki delovale na Srbe.
„Jer cilj Aljbina Kurtija je Kosovo i Metohija bez Srba, ali pošto ne može da krene frontalno kao Hrvati 1995. godine, nema tu moć, a i svesni su da bi to ozbiljno zakomplikovalo bezbednosne prilike, on će nastaviti sa ovom politikom tihog institucionalnog nasilja i povremenih provokacija agresivnog tipa sa ciljem da uznemiri Srbe i da ih pre ili kasnije natera na to da odu sa KIM,“ upozorava naš sagovornik.

Dijalog će biti samo pro forme

Šo se tiče najavljenog susreta na visokom nivou Beograda i Prištine, Stanković smatra da će posle ovih „okupacionih“ izbora on biti samo protokolaran.
„To će biti pro forme sastanak, a meni se čini da će epilog celog tog pregovaračkog procesa biti takav da neće biti Zajednice srpskih opština, ali ni nezavisnosti Kosova, kako se neki nadaju. Srbija će očigledno će se prema Ohridskom sporazumu ponašati od sad kao Albanci prema Briselskom, iako mi prema Ohridskom nemamo nikakvu pravnu obavezu, a Albanci prema Briselskom imaju. To je i opravdano jer Albanci nisu ispoštovali ono što su potpisali u Briselu,“ kaže on.

Priština spremila duge cevi za izbore

Na ovim izborima, s obzirom da se održavaju u većinski srpskoj sredini a da su kandidati za gradonačelnike četiri srpske opštine Albanci, ne očekuje se skoro nikakva izlaznost.
Kontejneri namenjeni za glasačka mesta raspoređeni su po severu Kosova, a okolo stoji karabinjer ili pripadnik Kosovske policije sa dugim cevima. Inače glasa se za gradonačelnike za četiri većinski srpske opštine, kao i za odbornike opština Zvečan i Leposavić u kosovskom sistemu. Srpska lista je pozvala na bojkot izbora, a tome se pridružila i većina onih koji se inače suprotstavljaju Srpskoj listi.
Aleksandar Vučić na vojnoj vežbi u Batajnici - Sputnik Srbija, 1920, 22.04.2023
SRBIJA
Vučić poručio portparolu EU: Sram te bilo!
Odluku o bojkotu Srpska lista je donela uprkos optimizmu međunarodnih posrednika da bi sastanak na Ohridu održan u martu mogao da promeni taj stav. EU i zemlje Kvinte izrazile su žaljenje što ova partija neće učestvovati na izborima, ali su zaboravili razloge zbog kojih su svi srpski predstavnici napustili sve kosovske institucije, a to je represija nad njima od strane Aljbina Kurtija i izbegavanje da se formira ZSO.
U nedelju među glasačima će se naći kandidati Samoopredeljenja i Demokratske partije Kosova, koje imaju albanske kandidate za gradonačelnike i odbornike u svim opštinama u kojima su izbori raspisani. U Severnoj Mitrovici kandidate ima i jedna višenacionalna građanska inicijativa.
Atmosfera u Severnoj Mitrovici dan pre izbora - Sputnik Srbija, 1920, 22.04.2023
SRBIJA
Sputnjik u Kosovskoj Mitrovici: O “izborima” pričaju samo novinari, Srbi imaju preča posla /Foto/
Žandarmerija na mostu u Kosovskoj Mitrovici - Sputnik Srbija, 1920, 21.04.2023
SRBIJA
Sve je sračunato: Pokušaj nasilne integracije četiri opštine u sistem Prištine
Priština, zastave tzv. Kosova i SAD - Sputnik Srbija, 1920, 20.04.2023
SRBIJA
Američko licemerje: Umesto kazne, podrška Prištini za nelegalne izbore na severu
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala