Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Američko licemerje: Umesto kazne, podrška Prištini za nelegalne izbore na severu

© AP Photo / Visar KryeziuPriština, zastave tzv. Kosova i SAD
Priština, zastave tzv. Kosova i SAD - Sputnik Srbija, 1920, 20.04.2023
Pratite nas
Kosovo je proizvod Amerike i po njima Srbija samo treba da ga prihvati kao takav. Iz tog razloga sve što Priština uradi pa i odluka da održi nelegalne izbore na severu Kosova je podržana od strane Amerike jer bilo ko da je na vlasti u Prištini je instrument američke politike prema nama, kaže Vladislav Jovanović.
Specijalni izaslanik SAD za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar izjavio je da će SAD priznati rezultate lokalnih izbora koje Priština organizuje 23. aprila u četiri opštine na severu Kosova, iako ih Srbi bojkotuju, dodajući da "bojkot ne definiše izbore".

Umesto kazne, podrška Prištini

Na ovo je usledila reakcija ministar spoljnih poslova Srbije Ivice Dačića koji je konstatovao da takva stava SAD stvari „vraća u predbriselsko stanje“, kada je bilo nevažno da li Srbi učestvuju na izborima i u institucijama ili ne.
Diplomata u penziji i dugogodišnji ambasador SRJ u Ujedinjenim nacijama Vladislav Jovanović, nije iznenađen ovakvim stavom Amerike.
„Bilo ko da je na vlasti u Prištini instrument je američke politike prema nama, a kao takav on ima posebnu ulogu da nas neprekidno izaziva i podstiče na temperamentne i ljute odgovore ne bi li se mi u nekoj situaciji zapetljali i odmah bili etiketirani kao negativna strana koja stvara probleme, a ne rešava ih,“ smatra Jovanović.
Na ovaj način se ne samo zaoštravaju odnosi između Prištine i Beograda, dodaje on, već se gubi i poverenje u buduće dogovore i razgovore, posebno jer nije ispoštovan dogovor od strane Prištine da se prvo formira ZSO, pa da se ide na izbore.

Srbi ne prihvataju ucene

„Oni hoće da kažu da su se Srbi sami povukli iz kosovskih institucija što Amerika nije odobrila i sada sami treba da se vrate kao da se ništa nije desilo. A desilo se u međuvremenu da su Srbi pokazali da neće da prihvate stepen netolerantnosti Prištine. Mislim, dakle, da nema tu odbrane ovog američkog stava. Ako su oni za većinsko odlučivanje to jest, za demokratski princip morali bi ne samo da osude poteze Prištine da na osnovu nezdravih izbora dobije vlast na severu Kosova već i da ih kazne,“ smatra Jovanović.
Međutim, oni rade suprotno, dodaje naš sagovornik uz napomenu da je za njih izgleda demokratija to što Priština radi.
„To što Srbi ne žele da trpe zloupotrebu demokratije na svoju štetu - njih to ne zanima, tako da je i to dokaz da je Amerika totalno pristrasna, da povlađuje Prišini i da sve ove druge izjave koje daju kao nama u korist služe samo da nam zamažu oči,“ kaže Jovanović.
Uostalom, Kosovo je, podseća sagovornik Sputnjika, njihov proizvod i po njima on je finalni i Srbija samo mora da ga prihvati kao takav.
Gabrijel Eskobar - Sputnik Srbija, 1920, 19.04.2023
SRBIJA
Eskobar: Amerika će priznati rezultate izbora na KiM bez obzira na bojkot Srba
„I to u jednom okvirnom roku koji se skraćuje što znači do kraja ove godine ili najkasnije početkom sledeće, znači onako kako Amerika hoće,“ pojašnjava Jovanović.

Izvukli tepih Beogradu

Jovanović se osvrnuo i na termin koji je upotrebio Ivica Dačić „vraćanje na predbriselski nivo“. Kako kaže, Dačić je hteo da poruči da će se institucionalno stanje na severu vratiti u ono pre potpisivanja Briselskog sporazuma.
„Oni su nama poprilično izvukli tepih ispod nogu u pregovorima poslednjih deset godina, jer smo mi u dobroj veri da će se položaj Srba na KiM osigurati kroz jednu potpunu autonomiju naše obaveze izvršili, a da prethodno nismo sačekali da se izvrši ona glavna a to je ZSO. Sad oni nama mogu da kažu: to što ste vi izvršili, ne možete više da povučete jer to je gotovo. Svaki pokušaj vraćanja institucionalne vlasti sa naše strane na severu Kosova na ono stanje koje je bilo pre primene Briselskog sporazuma bi sad moglo da se tumači kao neka vrsta agresije. Zato mislim da je ovo samo slikovito poređenje koje je Dačić napravio,“ kaže Jovanović.
Gabrijel Eskobar je rekao i da očekuju predlog kosovske vlade za ZSO do sastanka u Briselu 2. maja, kada bi lideri Kosova i Srbije trebalo da se vide u Briselu, uz konstataciju da je došlo do napretka u vezi sa pitanjem ZSO i kako je naveo "velike evolucije u stavu Vlade Kosova, a posebno premijera Aljbina Kurtija, da prihvati tu zakonsku obavezu".
Balkan i uticaj SAD - Sputnik Srbija, 1920, 14.04.2023
REGION
Kakav su plan američke diplomate skovale u Albaniji – na „nišanu“ Rusija i Srbija
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala