- Sputnik Srbija, 1920
SPORT
Vesti i analize sa najzanimljivijih i najbitnijih sportskih događaja širom Srbije i celog sveta.

Od Foče preko Čačka do igrača za najveću pozornicu i bisera Milana

© AP Photo / Antonio CalanniRade Krunić
Rade Krunić - Sputnik Srbija, 1920, 19.04.2023
Pratite nas
Sedmostruki prvak Starog kontinenta – Milan, plasirao se u prvo polufinale Lige šampiona još od 2007. godine, a jedan od ključnih igrača u tom poduhvatu bio je reprezentativac Bosne i Hercegovine Rade Krunić. Momak koji je rođen u Foči i fudbalski put krčio je preko Srema i Čačka, da bi stasao u Milanov biser i čoveka za velika dela.
U potpunosti je fudbalski sazreo 29-godišnji vezista koji može da odgovori na više pozicija i to i te kako zna da ceni i poštuje trener roso-nera Stefano Pioli.
Disciplina i polivalentnost su dve reči koje najbolje opisuju učinak nekadašnjeg fudbalera Sutjeske, Donjeg Srema, Borca iz Čačka. Videlo se to u revanš meču četvrtfinala Lige šampiona protiv Napolija, kada je ključalo na terenu podno Vezuva, a Milan je nakon remija 1:1, zahvaljujući trijumjfu u prvom meču bio taj koji je prošao dalje i sada čeka pobednika dvoboja Inter - Benfika. Miriše na derbi Dela Madonina, ali sačekajmo da nero-azuri budu na visini zadatka posle komotnih 2:0 na Da Lušu...
Nije ovo priča o rivalstvu Milana i Intera, ovo je priča o Radetu Kruniću i tome da je od Foče, Pećinaca i Čačka stasao u igrača za velika dela i da je Milanov biser.
Nikola Jokić ruka - Sputnik Srbija, 1920, 19.04.2023
SPORT
Alarm u Denveru zbog Nikole – led i zavoj
Prošle godine osvojio je šampionsku titulu u slavnom crno-crvenom dresu, posle čega se i oženio dugogodišnjom devojkom Ivanom u Sremu, dok bi ove mogao da dodirne zvezde i osvojio najveći trofej koji postoji u fudbalu – čuvenog „klempavka“.
Ali, ima do toga još dosta. Najteže tek sledi. Ipak, kada je meč s Napolijem u pitanju, Krunić je od prvog do poslednjeg minuta bio na terenu i s lakoćom se nosio s velikim pristikom koji su temperamentni fudbaleri i navijači kluba s Juga nametnuli.
U tandemu sa Tonalijem, s kojim je činio defanzivni deo veznog reda, „razbijao“ je protivničke napade u kojima su prednjačili Hviča Kvarachelija, Politano i Zjelinski. Lopta u prvom poluvremenu praktično da nije stigla do Napolijevog „britkog sečiva“ Viktora Osimena, a Krunić je bio čovek koji je najviše pretrčao i poput krpelja se kačio na svoje direktne rivale.
Videla je to Italija, video i kompletan fudbalski svet, koliko veliki posao u defanzivi završava reprezentativac Bosne i Hercegovine, koji zatim bez problema uspeva da istrči na protivničku polovinu i ponudi se u ofanzivnim akcijama.
To je Krunićeva ključna odluka. Disciplina, doslednost, ponavljanje, a sve zahvaljujući fantastičnoj fizičkoj spremi, koja je negrada za ogroman trud i istrajnost.
Sportski sajt „Sofascore“ koji se bavi praćenjem rezultata i ocenjuje fudbalere, svrstao je Krunića na treće mesto posle meča Milana i Napolija, s ocenom 7,1, dok su se ispred njega našli Rafael Leao, koji je istrčao preko 60 metara i na tacni poslužio Žirua za vodeći gol, dok je Majk Manjon ponovo činio čuda među stativama. Obojica su ocenjeni ocenom 7,5.
Meč podno Vezuva još jednom je pokazao koliko je Rade Krunić bitan za igru sedmostrukog prvaka Evrope, koji je predao tron, upravo Napoliju u Seriji A, ali se svim silama bori da se ponovo popne na krov Starog kontinenta.
Teško je zamislio, ne i nemoguće. Jer, bilo je teško zamisliti i da će Krunić koji je u januaru 2015. godine stigao u Čačak, uspeti da stigne tu gde jeste.
Imali su ga na radaru najveći srpski klubovi Crvena zvezda i Partizan, te 2015. godine. Ali, katastrofalna procena, kako neretko s njima i biva. Jednima je bilo mnogo da izdvoje godišnju platu od 180.000 evra. Konkretno, Partizanu, dok je Zvezda dogovarala saradnju sa Francuzom Le Talekom i Holanđaninom Donaldom, koji su kasnije otišli bez obeštećenja.
Put je Krunića iz Srbije odveo prvo u Veronu, ali se tamo nije snašao pa se vratio u u Srbiju, u Borac. Iz Čačka je ubrzo otišao u Empoli gde je tokom tri sezone na 119 utakmica postigao 13 golova uz 17 asistencija.
Bila je to preporuka za slavni klub sa San Sira da ga dovede i jasno je da se nisu pokajali, već da su povukli pravi potez. Dobili su vojnika, dobili su "biser" koji trenutno šljašti punim sjajem i daje sigurnost Milanu na sredini terena u borbi za povratak na krov Evrope.
Olivije Žiru - Sputnik Srbija, 1920, 18.04.2023
SPORT
Trk od 60 metara odveo Milan u polufinale Lige šampiona – Real rutinski u Londonu
Roman Abramovič - Sputnik Srbija, 1920, 18.04.2023
SPORT
Abramovič i dalje u mislima – dok besni Amerikanac drži „vatrene govore“
Vladimir Stojković, Kristijano Ronaldo - Sputnik Srbija, 1920, 17.04.2023
SPORT
Propao Ronaldov pakleni plan – „namestio“ je otkaz, ali je onda dobio „ne“
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala