- Sputnik Srbija, 1920
SPORT
Vesti i analize sa najzanimljivijih i najbitnijih sportskih događaja širom Srbije i celog sveta.

Bod za večnost!

© AP Photo / Manu FernandezNovak Đoković i Karlos Alkaras
Novak Đoković i Karlos Alkaras - Sputnik Srbija, 1920, 21.02.2023
Pratite nas
Novak Đoković je ove sedmice izjednačio apsolutni rekord po broju nedelja provedenih na vrhu koji drži Nemica Štefi Graf (377), a naredne će je nadmašiti i ispisati istoriju. Ipak, ono što bi moglo da usledi zaista je neverovatno, jer će Karlosu Alkarasu, ukolko osvoji turnir u Rio de Žaneiru, nedostajati bod za povratak na prvo mesto.
Bod za večnost!
Bod koji Novaku niko ne može da ukrade ili da pokloni, „prišije“ Karlosu Alkarasu da se vrati na tron i da svrgne teniskog kralja Novaka Đokovića.
Scenario je zaista nesvakidašnji, ali ovoga puta je Fortuna na strani Srbina koji, po apsolutno svim parametrima, hita da postane najveći u istoriji belog sporta.
Naime, „španski tajfun“ vratio se posle četiri meseca pauze i na prvom turniru posle oporavka od povrede mišića noge, uspeo je da pokori Buenos Ajres. Ostao je Karlos Alkaras drugi na planeti, a ukoliko rezultat ponovi u Brazilu na turniru u Rio de Žaneiru, imaće na sledećoj ATP rang-listi 6.980 bodova.
S obzirom na to da Novak Đoković, trenutno prvi reket sveta, ima 7.070 bodova i da će na sledećem računanju izgubiti 90 bodova, on će takođe imati 6.980 bodova.
Nemanja Vidić na humanitarnoj utakmici za Radovana Radakovića - Sputnik Srbija, 1920, 21.02.2023
SPORT
Legenda Partizana o borbi zvezdaša za fotelju FSS: Džajića i Vidića vidim zajedno u timu
Biće izjednačeni!
Činjenica je da je ovo sve hipotetički, jer prvo 19-godišnji Španac kom se prognozira svetla budućnost i ima ogroman potencijal da dugo vlada kada se povuku Novak Đoković i Rafael Nadal, mora da pokori Brazil.
U tom zamišljenom scenariju Đoković bi za taj jedan bod ostao prvi. Mnogi se verovatno s pravom pitaju kako se gleda i računa bodovanje, ukoliko dvojica tenisera imaju identičan broj bodova i izjednačeni su.
ATP kaže sledeće: prvi kokrak da se odredi ko će biti prvi, odnosno ostati na vrhu, gleda se po parametru ko ima najviše bodova iz glavnih žrebova na Grend slem turnirima, ATP finalima (Završni Masters), kao i ostali Masters turniri koji nose 1.000 bodova, osim Monte Karla.
To znači da bi Novak Đoković umesto pomenutih 6.980 bodova imao čak 5.820 bodova koje je osvojio na Australijan openu (2.000), Završni Masters u Torinu (1.500), osvojen Rim (1.000), Pariz (600), polufinale Madrida (360), četvrtfinale Rolan Garosa (360).
S druge strane, španski tinejdžer Alkaras dobacio bi „samo“ do 5.090 bodova.
Osvojio je US Open što mu donosi 2.000 pobeda, bio je najbolji na Mastersu u Majamiju (1.000), kao i u Madridu (1.000), stigao je do polufinala Indijan Velsa (360), baš kao i Novak Đoković igrao je četvrtfinale Rolan Garosa (360). Osvojio je po 180 bodova u Sinsinatiju i četvrtfinalu Pariza, dok je inkasirao 10 bodova za drugu rundu u Kanadi.
Nije to jedini parametar da se odredi. Jer, ukoliko bi i u tom slučaju, kojekakvim čudom, ponovo bili egal, usledila bi primena drugog pravila. Broj odigranih turnira, kao i uspeh na najvećim turnirima.
Ipak, sve navedeno ukazuje da će bod koji bi mogao da nedostaje Karlosu Alkarasu trasirati Novaku Đokoviću put u večnost.
Čekamo idući ponedeljak kada će srpski i svetski broj jedan izbrojati i 378. sedmicu na vrhu i to će ga učiniti najvećim i u tom segmentu. A, onda, se sav fokus prebacuje na juriš na rekordnu 23. Grend slem titulu, gde je Đoković prvi favorit u Parizu na Rolan Garosu, ispred Karlosa Alkarasa i Rafaela Nadala.
► Pogledajte emisiju Miljanov korner.
Centralni teren, Vimbldon - Sputnik Srbija, 1920, 20.02.2023
SPORT
Rusi stižu na Vimbldon? Britanci dobili „ponudu koju ne mogu da odbiju“
Iga Švjontek - Sputnik Srbija, 1920, 20.02.2023
SPORT
Kraljica pomera granice – izjednačen rekord star 98 godina
Novak Đoković - Sputnik Srbija, 1920, 20.02.2023
SPORT
Broje Novakove godine i čekaju njegov kraj
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala