- Sputnik Srbija, 1920
SPORT
Vesti i analize sa najzanimljivijih i najbitnijih sportskih događaja širom Srbije i celog sveta.

Rusi stižu na Vimbldon? Britanci dobili „ponudu koju ne mogu da odbiju“

© AFP 2023 / BOB MARTINCentralni teren, Vimbldon
Centralni teren, Vimbldon - Sputnik Srbija, 1920, 20.02.2023
Pratite nas
Brojne teniske organizacije pojačale su pritisak na britanske vlasti da dozvole učešće ruskim i beloruskim teniserima i teniserkama na poredstojećem Vimbldonu. Najdalje je otišla ženska teniska organizacije (VTA) koja je ponudila organizatorima podsticaj od pola miliona dolara za uklanjanje zabrane.
Prošle godine ista ta VTA je morala da isplati milion dolara odštete zbog zabrane učešća igračicama, poput nedavne pobednice Australijan opena, Arine Sabalenke, kojima Britanci nisu dozvolili takmičenje na Vimbldonu.
VTA je sada poručila da će kazna (koja je plaćena) biti prepolovljena na 500.000 dolara ukoliko ruskim i beloruskim teniserkama bude dozvoljeno da učestvuju na turnirima koji prethode Vimbldonu - u Notingemu, Birmingemu i Istburnu.
Zato krovna Ženska teniska organizacija dodaje u dopisu i da je spremna da se odrekne polovine novca od kazne u korist Britanske teniske asocijacije, ukoliko ona učini „adekvatne napore“ da se skine zabrana britanskih vlasti za Ruse i Beloruse na Vimbldonu.

„Kao što smo rekli ranije, ne slažemo se sa izrečenim kaznama, ali nastavljamo da radimo sa ATP, VTA, ITF i ostalim organizacijama i Vladom Velike Britanije da nađemo rešenje za 2023. godinu, navodi se u saopštnju Britanske teniske asocijacije.

Najveća briga za organizatore trenutno je činjenica da bi produženje odluke o zabrani takmičinja za Ruse i Beloruse dovelo do otkazivanja članstava BTA u Turu.
Tako bi u najgorem slučaju kompletan program koji prethodi Vimbldonu na travi (pripremni turniri) bio bi preseljen na neku drugu lokaciju van zemlje što Englezi nikako ne žele jer bi to ostavilo velike posledice na tradiciju koju gaje.
Kako nemaju više kud, čini se da će Britanci morati da popuste i ukinu prošlogodišnju nerazumnu odluku o zabrani i dozvole učešće teniserima i teniserkama iz Rusije i Belorusije.
Britanski mediji su uvereni da je ponuda koju su organizatori dobili fer i da nikako ne sme da se odbije. To bi učinilo da gledamo sjajan tenis i spektakl na čuvenoj zelenoj travi.
Iga Švjontek - Sputnik Srbija, 1920, 20.02.2023
SPORT
Kraljica pomera granice – izjednačen rekord star 98 godina
Filip Krajinović - Sputnik Srbija, 1920, 20.02.2023
SPORT
„Fića“ vozio samo set – „bivši Rus“ izbacio Srbina posle preokreta
Novak Đoković - Sputnik Srbija, 1920, 20.02.2023
SPORT
Broje Novakove godine i čekaju njegov kraj
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala