- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Šta je zaparalo oči i uši Zapadu: Najsnažnija poruka susreta Putina i Sija

© Sputnik / Sergei Mamontov / Uđi u bazu fotografijaOrkestar često izvodi himnu Kine.
Orkestar često izvodi himnu Kine. - Sputnik Srbija, 1920, 16.09.2022
Pratite nas
Kina i Rusija nesmanjenom brzinom, željom i voljom rade na razgradnji unipolarnog sveta i izgradnji multipolarnog sveta, pokazao je susret dva predsednika na Samitu Šangajske organizacije za saradnju u Uzbekistanu, saglasni su sagovornici Sputnjika.
Ruski predsednik Vladimir Putin i kineski lider Si Đinping sastali su se na Samitu šefova država Šangajske organizacije za saradnju (ŠOS) koja se održava u Samarkandu u Uzbekistanu, prvi put po završetku Olimpijskih igara i početka krize u Ukrajini.
Poslednji put kada su sedeli licem u lice, trijumfalno su proglasili dolazak „nove ere“ u međunarodnim odnosima, što su svojim novim susretom i potvrdili.

Dokaz buduće saradnje Rusije i Kine

Sagovornici Sputnjika dr Aleksandra Mitić naučni saradnik u Centru za pojas i put Instituta za međunarodnu politiku i privredu i profesor Fakulteta političkih nauka i bivši ambasador u Kini Dragana Mitrović, ovaj susret ocenjuju kao dokaz još bližih odnosa dve države.
„Prvi sastanak od početka konflikta u Ukrajini je pokazao da Kina i Rusija nesmanjenom brzinom i željom i voljom rade na razgradnji unipolarnog sveta i izgradnji multipolarnog sveta,“ kaže Mitić.
To je dodaje on, u neku ruku i potvrda dugogodišnje saradnje dvojice lidera i njihovih država.
Vladimir Putin i Si Đinping - Sputnik Srbija, 1920, 16.09.2022
SVET
ŠOS poziva na jačanje saradnje u oblasti odbrane i bezbednosti
Profesorka Mitrović kaže da je ovo bila dobra prilika da se dva državnika sretnu i da razmene bitne informacije.
„Ono što je, međutim, značajno jeste to da su obe strane u svojim izjavama istakle i insistirale na značaju svoje saradnje i međusobne podrške ali i namere da tu saradnju produbljuju, kao i da se u ŠOS fokusiraju na stvaranje novog sveta koji će, kako to oni vide, biti pravedniji, a nikako unipolaran, već multipolaran, kako je rekao ruski predsednik, dok je kineski predsednik insistirao da taj svet treba da se razvije u pravcu održivog i pozitivnog razvoja,“ napominje Mitrovićeva.

Jačanjem ŠOS slabi se zavisnost od zapada

Drugim rečima, dodaje ona, da tu ove dve zemlje treba da budu primer i podrška drugim državama koje učestvuju u izgradnji tog sveta, a tu su pre svega i same članice ŠOS-a, zemlje posmatrači i desetak zemalja koje su partnerske države. Ona napominje da je Putin rekao da je potrebno da se obezbedi jačanje ŠOS kao platforme za konstruktivnu saradnju
„Da napomenem da je Iranu odobreno članstvo, a da među desetak zemalja koje su dobile status zemlje saradnika su i Turska i Saudijska Arabija, Katar… Dakle, veliki broj zemalja, tako da zaista imamo jasnu predstavu o tome koji je to svet koji se nazire i kako bi trebalo da se izražava ekonomska i politička volja čovečanstva.
Neke od pomenutih država, dodaje ona, još nisu dovoljno ekonomski razvijene ali će upravo kroz saradnju kroz ŠOS uspostaviti neku saradnju koja bi kasnije trebalo da ih oslobodi od zavisnosti od zapadnih finansija.
Si Đinping - Sputnik Srbija, 1920, 16.09.2022
SVET
Si Đinping pozvao članice ŠOS-a da se zajedno bore protiv „obojenih revolucija“
„Ovde vidimo i proces dedolarizacije i nalaženja nekih tehničkih rešenja, pre svega zbog sankcija nametnutih Rusiji koje su jasno pokazale u kakvoj situaciji se može naći bilo koja država kojoj zapad nameće sankcije, kršeći pritom pravila koje je sam nametnuo ali sada ih iz političkih i geopolitičkih razloga prosto ne poštuje,“ dodaje naša sagovornica.

Odbrana od širenja NATO

Mitić primećuje da je na sastanku ponovljena i obostrana podrška po pitanju odbrane od širenja NATO.
„To smo videli i poslednjih nekoliko meseci vezano za stavove koje je Kina izražavala po pitanju uzroka sukoba u Ukrajini, kao i po pitanju stavova koje je Ruska Federacija iznela oko tenzija vezanih za Tajvan, a nakon provokativne posete američke državne sekretarke Nensi Pelosi Tajpeju, pre par meseci,“ napominje sagovornik Sputnjika.
Dakle, sad vidimo da imamo Kinu koja je praktično prihvatila, kaže, koncept nedeljive bezbednosti koju Moskva zagovara već tri decenije, a koja pretpostavlja da se ne širi NATO, a samim tim da se ne ugrožava i Ruska Federacija.
„To je Kina praktično i integrisala u svoju globalnu bezbednosnu inicijativu, odnosno inicijativu koju je kineski predsednik predstavio u aprilu ove godine i koja upravo uključuje i taj termin nedeljive bezbednosti,“ ističe Mitić.
Kako on kaže, ovaj susret je pokazao da nesumnjivo postoji sinergetska saradnja između Rusije i Kine na stvaranju i jačanju ovog koncepta, koji se zapadu nikako povrh svega neće dopasti.
I Mitić i Mitrovićeva su saglasni da će ovaj susret zaparati oči i uši zapadu jer je jedan deo njih živeo u nadi da će se Kina udaljiti od Rusije.

Međusobna podrška trn u oku Zapada

Inače, glavne teze razgovora dva lidera su i osuda provokacija SAD i njihovih satelita u Tajvanskom moreuzu. Čuo se i jasan stav Rusije da čvrsto pridržava princip „jedne Kine“.
Susret je obeležila i izjava kineskog predsednika da su spremni daju „primer odgovorne svetske sile i odigraju vodeću ulogu da u tako brzom menjanju sveta „postave put održivog i pozitivnog razvoja“.
Samit ŠOS u Samarkandu u Uzbekistanu - Sputnik Srbija, 1920, 15.09.2022
RUSIJA
Centar svetskog razvoja seli se na istočnu hemisferu
Oba predsednika su se saglasila da su protiv pokušaja stvaranja "jednopolarnog sveta", dok je ruski predsednik dodao da „spoljnopolitički tandem Moskve i Pekinga igra ključnu ulogu u obezbeđivanju globalne i regionalne stabilnosti. Kao i da se zajednički zalažu za formiranje pravednog, demokratskog i multipolarnog svetskog poretka zasnovanog na međunarodnim pravilima i centralnoj ulozi UN“.
U ovom trenutku, ŠOS, koji je osnovan 2001. godine, uključuje Uzbekistan, Rusiju, Kazahstan, Tadžikistan, Kirgistan, Kinu, Indiju i Pakistan. Zemlje posmatrači su – Avganistan, Belorusija, Iran i Mongolija, partnerske zemlje – Azerbejdžan, Jermenija, Kambodža, Nepal, Turska i Šri Lanka.
Na samitu ŠOS-a u Dušanbeu u septembru 2021. godine pokrenuta je procedura za prijem Irana u organizaciju i dodeljivanje statusa partnera u dijalogu Egiptu, Kataru i Saudijskoj Arabiji. Ove godine Belorusija je zvanično podnela zahtev za ulazak u ŠOS kao punopravna članica.
Si Đinpig i Vladimir Putin - Sputnik Srbija, 1920, 15.09.2022
SVET
Kapitalan događaj: Potpuno drugačija slika sveta – opasna po Zapad /video/
Aleksandra Lukašenko - Sputnik Srbija, 1920, 15.09.2022
RUSIJA
Lukašenko: Vreme je i da Belorusija postane članica "šangajske porodice"
Zastava Šangajske organizacije za saradnju - Sputnik Srbija, 1920, 15.09.2022
SVET
Iran potpisao memorandum o obavezama u Šangajskoj organizaciji za saradnju
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala