- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Si Đinping pozvao članice ŠOS-a da se zajedno bore protiv „obojenih revolucija“

© AP Photo / Selim ChtaytiSi Đinping
Si Đinping - Sputnik Srbija, 1920, 16.09.2022
Pratite nas
Predsednik Kine Si Đinping pozvao je zemlje-članice Šangajske organizacije za saradnju (ŠOS) da se međusobno podržavaju u naporima da zaštite svoju bezbednost i da se suprotstave pokušajima spoljnih sila da na njihovoj teritoriji organizuju takozvane „obojene revolucije“.
„Treba međusobno podržavati napore da se zaštite bezbednost i interesi razvoja. Važno je da ne dozvolimo pokušaje spoljnih sila da isprovociraju 'obojene revolucije', da se zajedno suprotstavimo mešanju u unutrašnje stvari drugih zemalja ni pod kakvim izgovorima“, rekao je predsednik Kine na sednici lidera zemalja ŠOS-a u užem sastavu.
Samit ŠOS-a održava se u uzbekistanskom gradu Samarkandu 15. i 16. septembra.
ŠOS je međunarodna organizacija osnovana 2001. godine. Njene članice su Indija, Kazahstan, Kina, Kirgistan, Rusija, Tadžikistan, Pakistan i Uzbekistan. Zemlje posmatrači su Avganistan, Belorusija, Iran i Mongolija, a partnerske zemlje – Azerbejdžan, Jermenija, Kambodža, Nepal, Turska i Šri Lanka.
Na samitu ŠOS-a u Dušanbeu u septembru 2021. godine pokrenuta je procedura za prijem Irana u organizaciju i dodeljivanje statusa partnera u dijalogu Egiptu, Kataru i Saudijskoj Arabiji. Ove godine Belorusija je zvanično podnela zahtev za ulazak u ŠOS kao punopravna članica.
Predsednik Rusije Vladimir Putin i predsednik Kine Si Đinping na sastanku u Samarkandu - Sputnik Srbija, 1920, 16.09.2022
RUSIJA
Započeta procedura prijema Belorusije u ŠOS, Iran potpisuje memorandum o partnerstvu
Zastave država-učesnica Samita ŠOS u Samarkandu - Sputnik Srbija, 1920, 16.09.2022
RUSIJA
Putin na Samitu ŠOS, održava se sastanak u užem formatu /video/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala