- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Putin na Samitu ŠOS, održava se sastanak u užem formatu /video/

© Foto : SCO Uzbekistan Organizing CommitteeZastave država-učesnica Samita ŠOS u Samarkandu
Zastave država-učesnica Samita ŠOS u Samarkandu - Sputnik Srbija, 1920, 16.09.2022
Pratite nas
Ruski predsednik Vladimir Putin, koji već drugi dan boravi u uzbekistanskom Samarkandu, stigao je na samit Šangajske organizacije za saradnju (ŠOS).
Pored ruskog lidera, stigli su i ostali lideri zemalja ŠOS-a, a dočekao ih je uzbekistanski predsednik Šavkat Mirzijojev.
Prema rečima uzbekistanskog lidera, Uzbekistan je pripremio za potpisivanje na Samitu više od 40 sporazuma i odluka.
„Zahvaljujući zajedničkim naporima, pripremili smo za potpisivanje solidan paket dokumenata – preko 40 sporazuma i odluka. U njima su odraženi naši zajednički pristupi interakciji u neophodnim i efikasnim oblastima saradnje“, istakao je Mirzijojev.
Lideri država učestvovali su u ceremoniji zajedničkog fotografisanja, nakon čega je otpočeo sastanak organizacije u užem formatu.
Posle toga će se lideri članica ponovo okupiti radi sednice u proširenom formatu, a takođe potpisati Samarkandsku povelju u kojoj su utvrđeni stavovi zemalja učesnica o najvažnijim regionalnim i globalnim pitanjima.
Putin u svom rasporedu ima planirane bilateralne sastanke sa premijerom Indije Narendrom Modijem, turskim predsednikom Redžepom Erdoganom, kao i predsednikom Azerbejdžana Ilhamom Alijevom. Očekuje se da će se radna poseta ruskog predsednika završiti razgovorom sa novinarima.
Ruski predsednik se juče na marginama samita sastao s predsednikom Irana Ibrahimom Raisijem, predsednikom Kirgizije Sadirom Žaparovom, predsednikom Turkmenistana Serdarom Bedimuhamedovom, kao i s pakistanskim premijerom Šahbazom Šarifom i predsednikom Kine Si Đinpingom. Takođe je razgovarao s predsednikom Uzbekistana Šavkatom Mirzijojevom i uručio mu orden Aleksandra Nevskog. Bila je potpisana i Deklaracija o sveobuhvatnoj strateškoj saradnji Rusije i Uzbekistana.
Samit ŠOS održava se u Samarkandu u Uzbekistanu 15. i 16. septembra.
Kako se očekuje, lideri organizacije razgovaraće o širokom spektru pitanja – jačanju potencijala organizacije u oblasti bezbednosti i stabilnosti, jačanju ekonomskih veza, razvoju saobraćajne povezanosti, jačanju kulturne i humanitarne dimenzije ŠOS.
Vladimir Putin i Si Đinping - Sputnik Srbija, 1920, 15.09.2022
RUSIJA
Samit ŠOS: Kina i Rusija će imati ključnu ulogu u svetu koji se menja
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala