- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država
Vladimir Putin i Si Đinping - Sputnik Srbija

Samit ŠOS: Kina i Rusija će imati ključnu ulogu u svetu koji se menja

Pratite nas
U Samarkandu se završava prvi dan samita Šangajske organizacije za saradnju (ŠOS). Posebno su bili interesantni razgovori ruskog predsednika Vladimira Putina i kineskog predsednika Si Đinpinga, koji su izazvali veliku pažnju Zapada.
Putin na sastanku sa Si Đinpingom:
"Tandem Moskve i Pekinga igra ključnu ulogu u obezbeđivanju globalne i regionalne stabilnosti. Zajedno se zalažemo za formiranje pravednog, demokratskog i multipolarnog sveta zasnovanog na međunarodnom pravu i centralnoj ulozi UN, a ne na nekim pravilima koja je neko izmislio i pokušava da nametne drugima, ne objašnjavajući šta je to.
Pokušaji stvaranja unipolarnog sveta u poslednje vreme su poprimili potpuno ružan oblik i apsolutno su neprihvatljivi za ogromnu većinu država na planeti. Veoma cenimo uravnoteženu poziciju naših kineskih prijatelja u vezi sa ukrajinskom krizom“.
Si Đinping na sastanku sa predsednikom Rusije:
„Poštovani predsedniče Putin, moj dragi i dugogodišnji prijatelju, jako sam srećan zbog novog susreta. Suočeni sa kolosalnim promenama našeg vremena na globalnom nivou, koji su bez presedana u istoriji našeg vremena, spremni smo sa našim ruskim kolegama da pokažemo primer odgovorne svetske sile i odigramo vodeću ulogu u izvođenju tako brzo menjajućeg sveta na putanju održivog i pozitivnog razvoja“.
Sadržaj
Prvo nova obaveštenjaPrvo stara obaveštenja
20:14 15.09.2022
20:04 15.09.2022
Predsednik Rusije Vlaidmir Putin, predsednik Kine Si Đinping i predsednik Mongolije Uhnagijn Hurelsu - Sputnik Srbija, 1920, 15.09.2022
RUSIJA
Lavrov o sastanku Putina i Sija: Kao uvek, sve je bilo odlično, mišljenja Kine i Rusije su identična
17:40 15.09.2022
16:24 15.09.2022
Lideri Rusije i Uzbekistana Vladimir Putin i Šavkat Mirzijojev potpisali su deklaraciju o sveobuhvatnom strateškom partnerstvu između zemalja. Deklaracija je potpisana nakon razgovora predsednika dve zemlje.
Sastanak je održan na marginama samita ŠOS, koji se održava 15-16. septembra u Samarkandu.
16:10 15.09.2022
Aleksandra Lukašenko - Sputnik Srbija, 1920, 15.09.2022
RUSIJA
Lukašenko: Vreme je i da Belorusija postane članica "šangajske porodice"
15:48 15.09.2022
Najvažnije teze sa sastanka predsednika Rusije, Kine i Mongolije:
- Predsednik Rusije Vladimir Putin poželeo je Si Đinpingu uspešni nastavak „realizacije velikog plana dinamičnog razvoja kineske nacije“;
- Spoljnopolitički tandem Moskve i Pekinga igra ključnu ulogu u osiguranju globalne i regionalne bezbednosti;
- Rusija je zainteresovana za saradnju sa Kinom i Mongolijom, države dele pristupe po većini pitanja svetske agende;
- Svi dogovori u trostranom formatu Rusije-Mongolije-Kine se realizuju;
- Predsednik Rusije smatra važnim prelazak na nacionalne platne sisteme sa Kinom i Mongolijom.
15:25 15.09.2022
Predsednik Rusije Vladimir Putin tokom sastanka sa liderom Kine Si Đinpingom i predsednikom Moldavije Uhnagijnom Hurelsuhom izjavio je da je Rusija zainteresovana za jačanje odnosa sa svim zemljama.
„Rusija je zainteresovana za svestrano jačanje odnosa sa svakom državom. Moram da primetim da se ti odnosi razvijaju dinamično, plodotvorno i na uzajamno korisnoj osnovi“, rekao je Putin.
Kako je dodao, „format Rusija-Kina-Mongolija od posebnog je značaja i efikasno dopunjuje bilateralnu saradnju“.
„Ovako blisko trilateralno partnerstvo u potpunosti je prirodno, uzimajući u obzir kako geografsku blizinu, tako i dugogodišnje tradicije prijateljstva i uzajamne podrške, poštovanje i simpatije naših naroda“, kazao je Putin.
15:25 15.09.2022
Tandem Moskva-Peking igra ključnu ulogu u obezbeđivanju globalne stabilnosti
Spoljnopolitički tandem Moskve i Pekinga igra ključnu ulogu u obezbeđivanju globalne i regionalne stabilnosti, rekao je ruski predsednik Vladimir Putin, navodi se u transkriptu objavljenom na sajtu Kremlja.
„Rusko-kineska međudržavna saradnja može se smatrati uzorom. Spoljnopolitički tandem Moskve i Pekinga igra ključnu ulogu u obezbeđivanju globalne i regionalne stabilnosti. Zajednički se zalažemo za formiranje pravednog, demokratskog i multipolarnog svetskog poretka zasnovanog na međunarodnom pravu i centralnoj ulozi UN, a ne na nekim pravilima koja je neko smislio i pokušava da nametne drugima, a da nije ni objasnio šta je to“, rekao je Putin.
14:03 15.09.2022
Si Đinping i Vladimir Putin - Sputnik Srbija, 1920, 15.09.2022
RUSIJA
Putin na sastanku sa Sijem: Neprihvatljivi pokušaji stvaranja unipolarnog sveta
13:28 15.09.2022
Putin i Si Đinping počeli sastanak na marginama samita u Samarkandu
Predsednik Rusije je na sastanku sa liderom Kine rekao da je sada zadatak da se obezbedi jačanje ŠOS kao platforme za konstruktivnu saradnju.
Na početku sastanka, Putin je rekao da Rusija osuđuje provokacije SAD i njihovih satelita u Tajvanskom moreuzu i čvrsto se pridržava principa jedne Kine.
Ruski lider je dodao i da visoko ceni uravnoteženi stav Kine o ukrajinskoj krizi.
Predsednik Rusije ocenio je tokom sastanka s kineskim liderom da su pokušaji da se stvori jednopolarni svet u poslednje vreme poprimili obrise nakaznosti.
„Pokušaji stvaranja jednopolarnog sveta poprimili su o poslednje vreme apsolutno nakazne obrise i apsolutno su neprihvatljivi za ogromnu većinu država na planeti“, rekao je Putin tokom sastanka održanog na marginama samita Šangajske organizacije za saradnju (ŠOS) koja se održava u uzbekistanskom gradu Samarkandu.
13:10 15.09.2022
Putin: Isporuke ruskog gasa u Pakistan moguće, već je izgrađen deo infrastrukture
Na sastanku sa pakistanskim premijerom Šebazom Šarifom Putin je izjavio da su isporuke gasa iz Rusije u Pakistan moguće i da je deo infrastrukture za to već stvoren.
„Postoje veoma interesantni i obimni projekti. To je takozvani ‘Pakistanski tok’. Radi se o stvaranju neophodne infrastrukture za isporuke tečnog prirodnog gasa. Radi se o isporukama gasovodnog gasa iz Rusije u Pakistan – i to je takođe moguće, imajući u vidu da je deo infrastrukture već stvoren – Rusija, Kazahstan, Uzbekistan. Moramo da rešimo pitanje sa Avganistanom“, objasnio je Putin.
On je istakao da u Avganistanu postoje problemi vezani za političku stabilnost.
„Ali, imajući u vidu naše obostrano dobre odnose sa avganistanskim narodom, nadam se da se i ovaj problem može rešiti – mislim na uticaj Pakistana na situaciju u ovoj zemlji“, dodao je ruski lider.
Putin je istakao i da je Pakistan jedan od prioritetnih partnera Rusije i u Jugoistočnoj Aziji i Aziji uopšte.
„Odnosi između naših zemalja se razvijaju na apsolutno pozitivno i veoma smo zadovoljni“, dodao je ruski lider.
12:39 15.09.2022
Odnosi Rusije i Irana se razvijaju u svim pravcima koji su bili složeni tokom prethodnih godina, rekao je Putin na sastanku sa Raisijem.
Predesdnik Rusije Vladimir Putin i predsednik Irana Ibrahim Raisi, ŠOS, Samarkande 2022 - Sputnik Srbija, 1920, 15.09.2022
RUSIJA
Putin: SAD i EU baš drže do svoje reči - kad požele daju je, kad požele povuku je
12:38 15.09.2022
Predsednik Rusije se na marginama ŠOS sastao sa predsednikom Irana Ibrahimom Raisijem, sa kojim je razmenio mišljenja o aktuelnim međunarodnim i regionalnim pitanjima, uključujući rešavanje krize u Siriji, situaciju u Avganistanu i pitanja bezbednosti u Južnom Kavkazu.
12:37 15.09.2022
Putin se nakon Žaparova sastao sa predsednikom Turkmenistana Serdarom Bedimuhamedovom.
12:33 15.09.2022
Predsednik Rusije započeo je seriju bilateralnih sastanaka sa predsednikom Kirgizije Sadirom Žaparovom.
Kirgizija i Rusija nastavljaju da povećavaju obim međusobne trgovine, rekao je tokom razgovora Žaparov.
Žaparov je primetio da je u prvoj polovini ove godine zabeležen ozbiljan dvostruki rast međusobne trgovine u odnosu na prošlu godinu. Istovremeno je napomenuo da je Rusija „tradicionalno jedan od vodećih trgovinsko-ekonomskih partnera“ Kirgizije.
12:28 15.09.2022
Dolazak ruskog lidera u Samarkand
12:26 15.09.2022
Samit ŠOS održava se u Samarkandu u Uzbekistanu 15. i16. septembra.
Kako se očekuje, lideri organizacije razgovaraće o širokom spektru pitanja – jačanju potencijala organizacije u oblasti bezbednosti i stabilnosti, jačanju ekonomskih veza, razvoju saobraćajne povezanosti, jačanju kulturne i humanitarne dimenzije ŠOS.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala