- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Putin na sastanku sa Sijem: Neprihvatljivi pokušaji stvaranja unipolarnog sveta

© AP Photo / Alexandr Demyanchuk/Kremlin Pool PhotoSi Đinping i Vladimir Putin
Si Đinping i Vladimir Putin - Sputnik Srbija, 1920, 15.09.2022
Pratite nas
Pokušaji stvaranja unipolarnog sveta neprihvatljivi su za većinu zemalja, izjavio je predsednik Rusije Vladimir Putin na sastanku sa kineskim predsednikom Si Đinpingom na marginama samita Šangajske organizacije za saradnju (ŠOS) u Samarkandu.

„Pokušaji stvaranja unipolarnog sveta poprimili su o poslednje vreme apsolutno nakazne obrise i apsolutno su neprihvatljivi za ogromnu većinu država na planeti“, rekao je Putin.

Za Šangajsku organizaciju za saradnju važno je da ojača svoju ulogu kao platforme za konstruktivnu saradnju, dodao je ruski predsednik.
Putin je napomenuo da ova organizacija uključuje zemlje sa različitim kulturnim i civilizacijskim tradicijama, spoljnopolitičkim smernicama i modelima nacionalnog razvoja.
„Ipak, izgradnja rada na principima ravnopravnosti i uzajamne koristi, poštovanja uzajamnog suvereniteta i odbijanje mešanja u unutrašnje stvari, omogućili su da se ova organizacija u kratkom istorijskom periodu pretvori u efikasan mehanizam multilateralne saradnje“, rekao je Putin.

Putin osudio provokacije u Tajvanu

Na početku sastanka, Putin je istakao da se Rusija čvrsto pridržava principa jedne Kine i osuđuje američke provokacije na Tajvanu.
„Mi se u praksi čvrsto držimo principa jedne Kine. Osuđujemo provokacije Sjedinjenih Američkih Država i njihovih satelita u Tajvanskom moreuzu“, naglasio je ruski lider.

Kineski predsednik: Spremni smo da povedemo svet putem održivog razvoja

Sa svoje strane, predsednik Kine istakao je da je Peking spreman da zajedno sa Moskvom povede svet koji se menja na put održivog razvoja.
„Spremni smo da zajedno sa našim ruskim kolegama damo primer odgovorne svetske sile i odigramo vodeću ulogu kako bismo izveli svet koji se ubrzano menja na put održivog i pozitivnog razvoja“, rekao je Si.
On je takođe izrazio spremnost za razmenu mišljenja sa Putinom o međunarodnoj agendi i pitanjima od zajedničkog interesa.
Predsednik Rusije Vladimir Putin doputovao je u Samarkand u Uzbekistanu na samit ŠOS-a, a na marginama tog događaja šef ruske države će održati niz bilateralnih sastanaka. Samit se održava 15. i 16. septembra.
O tome šta je to „šangajski duh“, da li je ŠOS alternativa evroatlantizmu i kako Zapad vidi susrete ruskog predsednika sa kineskim, indijskim i turskim liderima govorili smo u emisiji „Svet sa Sputnjikom“:
Sve vesti
0
Prvo nova obaveštenjaPrvo stara obaveštenja
loader
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala