- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Putin: SAD i EU baš drže do svoje reči - kad požele daju je, kad požele povuku je

© POOL / Uđi u bazu fotografijaPredesdnik Rusije Vladimir Putin i predsednik Irana Ibrahim Raisi, ŠOS, Samarkande 2022
Predesdnik Rusije Vladimir Putin i predsednik Irana Ibrahim Raisi, ŠOS, Samarkande 2022 - Sputnik Srbija, 1920, 15.09.2022
Pratite nas
Odnosi Rusije i Irana se razvijaju u svim pravcima koji su bili složeni tokom prethodnih godina, izjavio je predsednik Rusije Vladimir Putin na sastanku sa predsednikom Irana Ibrahimom Raisijem.

„Novi veliki sporazum Rusije i Irana je u završnoj fazi i on će obeležiti našu saradnju“, rekao je Putin.

Ruski predsednik je naveo da Rusija čini sve kako bi Iran postao punopravni član Šangajske organizacije za saradnju (ŠOS) i dodao da su ostale samo neke formalnosti.
Putin je naveo da se na bilateralnom planu saradnja razvija pozitivno i da raste promet, podsetivši da je 9. avgusta s kosmodroma Bajkonur lansiran satelit „Hajam“ koji će ispitivati Zemlju, a koji je napravljen na zahtev Irana.
Putin je objasnio da je promet Rusije i Irana porastao za 81 odsto prošle godine i za još 30 odsto u prvih pet meseci ove godine.
Ruski predsednik je saopštio da će sledeće nedelje u Iran otputovati delegacija ruskih biznismena, koju će činiti oko 80 kompanija.
Ibrahim Raisi se zahvalio Rusiji za podršku za članstvo Teherana u ŠOS-u i naveo da će to biti od značaja ne samo za Iran već i za sve članove organizacije.
„Ozbiljno razmišljamo o razvoju bilateralnih odnosa i ti odnosi nisu obični, oni su strateške prirode. Saradnja se može dalje razvijati u političkoj, trgovinsko-ekonomskoj, svemirskoj i vazduhoplovnoj sferi“, rekao je Raisi.
Iranski predsednik se dotakao i teme američkih sankcija protiv Rusije i Irana i istakao da će uspeti da efekat neutrališu.

„Mi ne priznajemo sankcije protiv Rusije i nećemo ih zvanično priznati, imamo nameru da razvijamo trgovinsko-ekonomske odnose. Saradnja dveju država, protiv kojih su SAD uvele sankcije, kao na primer, Rusije i Irana, mogu da nivelišu značajan deo problema. Veliki deo tih sankcija ili pretnji SAD protiv Rusije i Irana ćemo uspeti da neutrališemo, rekao je Raisi.

Putin je sa ironijom prokomentarisao pristup zapadnih zemalja ispunjavanju sopstvenih obećanja i dogovora.
Na sastanku je Raisi napomenuo da Iran nikada ne neće napustiti pregovarački sto, ali da su SAD nesposobne da pregovaraju i „krše sve obaveze“.
„I, naravno, sve su uverili da je i Evropska unija u pasivnoj situaciji – oni takođe nisu u stanju da ispune svoja obećanja“, naglasio je iranski predsednik.
„Drže do svoje reči. Kad požele daju (reč), kad požele – povuku je“, prokomentarisao je Putin.
Ruski i iranski predsednik su se sastali u okviru samita Šangajske organizacije za saradnju (ŠOS) koji se održava u gradu Samarkand u Uzbekistanu 15. i 16. septembra.
O tome šta je to „šangajski duh“, da li je ŠOS alternativa evroatlantizmu i kako Zapad vidi susrete ruskog predsednika sa kineskim, indijskim i turskim liderima govorili smo u emisiji „Svet sa Sputnjikom“:
Zastava Šangajske organizacije za saradnju - Sputnik Srbija, 1920, 15.09.2022
SVET
Iran potpisao memorandum o obavezama u Šangajskoj organizaciji za saradnju
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala