- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Iran potpisao memorandum o obavezama u Šangajskoj organizaciji za saradnju

© SputnikZastava Šangajske organizacije za saradnju
Zastava Šangajske organizacije za saradnju - Sputnik Srbija, 1920, 15.09.2022
Pratite nas
Iran je potpisao memorandum o obavezama u Šangajskoj organizaciji za saradnju (ŠOS), koji otvara toj zemlji put za članstvo u organizaciji, saopštio je predstavnik Ministarstva inostranih poslova Uzbekistana, u kojem se održava samit ŠOS-a.
„Danas je potpisan memorandum o obavezama Irana u ŠOS-u. To zemlji otvara put za punošravno članstvo u ŠOS-u“, rekao je predstavnik iranskom ministarstva novinarima.
Prema njegovim rečima, dokument su potpisali ministar inostranih poslova Irana Husein Amir Abudalahijan i generalni sekretar ŠOS-a Čan Min.
Predsednik Irana Ibrahim Raisi je tokom susreta s generalnim sekretarom ŠOS-a Čan Minom rekao da je Teheran spreman da sarađuje s tom organizacijom i sa svim njenim članicama, u raznim oblastima.
Raisi je posebno ukazao na mogućnost saradnje u političkoj, tehnološkoj, ekonomskoj i saobraćajnoj sferi.
Na samitu ŠOS-a u Dušanbeu u septembru 2021. godine počela je procedura prijema Irana u organizaciju.
Šangajska organizacija za saradnju osnovana je 2001. godine. Njene članice su Indija, Kazahstan, Kina, Kirgizija, Rusija, Tadžikistan, Pakistan i Uzbekistan. Zemlje posmatrači su Avganistan, Belorusija, Iran i Mongolija, a zemlje partneri su Azerbejdžan, Jermenija, Kambodža, Nepal, Turska i Šri Lanka.
Na samitu ŠOS-a u Dušanbeu, u septembru 2021. godine, pokrenuta je procedura prijema Irana u organizaciju, kao i procedura dodeljivanja statusa partnera u dijalogu Egiptu, Kataru i Saudijskoj Arabiji. Ove godine Belorusija je zvanično podnela zahtev za prijem u organizaciju kao njena punopravna članica.
Samit ŠOS-a u Samarkandu održava se 15. i 16. septembra.
Ove godine na samitu neće učestvovati delegacija Avganistana, rekao je koordinator ŠOS-a iz Uzbekistana Rahmatula Nurimtebov, objasnivši da je organizacija privremeno prekinula kontakt s tom zemljom.
O tome šta je to „šangajski duh“, da li je ŠOS alternativa evroatlantizmu i kako Zapad vidi susrete ruskog predsednika sa kineskim, indijskim i turskim liderima govorili smo u emisiji „Svet sa Sputnjikom“:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala