- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Kapitalan događaj: Potpuno drugačija slika sveta – opasna po Zapad /video/

© AP Photo / ROMAN PILIPEYSi Đinpig i Vladimir Putin
Si Đinpig i Vladimir Putin - Sputnik Srbija, 1920, 15.09.2022
Pratite nas
U svetlu pritiska Zapada na Kinu i Rusiju, Šangajska organizacija za saradnju dobija na značaju, jer je to forum na kojem će Si Đinping i Vladimir Putin naglasiti značaj kinesko-ruske saradnje ali i saradnje sa ostalim zemljama u oblikovanju miltipolarnog sveta koji treba da raskine sa prezentacijom američke politike, ocenjuje novinar Milorad Denda.
Šangajska organizacija za saradnju, mada to ne ističe kao svoj cilj, svojim postojanjem i insistiranjem na dijalogu civilizacija, na primeru međunarodnih odnosa koji su različiti od zapadne mantre želi da pokaže da svet može drugačije da se izgrađuje, ističe Denda.
Veliko preimućstvo za tu organizaciju, naglašava naš sagovornik, su susreti lidera najvećih nezapadnih sila koji će razgovarati o saradnji.
„To je svet koji razgovara o razvojnim projektima, budućnosti i bezbedonosnim izazovima, ne razgovaraju koliko će oružja doturiti jedni drugima i gde će podgrejati sukobe. To je potpuno druga slika sveta i zato je ona opasna po Zapad“, rekao je Denda.

Moguće rešiti problem Indije i Pakistana?

U tom svetlu, dodaje naš sagovornik, Zapad je svestan pretnje i zbog toga smo uoči ovog samita mogli da čujemo o sukobima između Jermenije i Azerbejdžana kao i Tadžikistana i Kirgizije. Sve to je inspirisano spolja, uveren je Denda, kako bi kako bi se bacila senka na taj skup.
Ne treba zanemariti ni činjenicu da je forum važan i zbog toga što predstavlja platformu za sređivanje odnosa između zemalja regiona. U Kini, kaže naš sagovornik, već duže vreme postoje ideje da se ulaskom Indije i Pakistana u ŠOS značajno uvećavaju šanse se da reše njihovi međusobni problemi kroz ovu organizaciju.
„Ideja formiranja ŠOS-a je da Kina i Rusija, u pozitivnom smislu, kontrolišu razvoj situacije u tom delu sveta, da ne dozvole da rezidualne strane sile ponovo razbuktaju sukobe. Tamo je plodno tlo ekstremizma, fundamentalizma i separatizma koji kroz Šangajski forum mogu da se suzbiju kao i da se podigne stepen saradnje, što je zapravo otvaranje budućnosti za razvoj,” rekao je Denda.

Cilj ŠOS - sprečiti „izbijanje požara” u svetu

Strategija ŠOS-a od samog početka, naglašava profesor međunarodnih odnosa Srđan Perišić, jeste da su svi interesi članica jednako važni. Sa druge strane, dodaje on, postoji strategija SAD, EU i NATO izazivanja haosa na mnogim tačkama u svetu. Treba naglasiti da SAD nisu direktni učesnici tih sukoba, oni sa komotne pozicije to sve posmatraju tako što angažuju posrednike da za njih obave „prljav posao.“
„Cilj ŠOS-a jeste da spreči izbijanje tih ‘požara‘. SAD od 2008. od kada im je moć u opadanju, misle da će izazivanjem haosa moći da zaustave formiranje multipolarnog sveta. Rusija će na ovom samitu dobiti snažnu podršku ostalih članica što se tiče situacije u Ukrajini, jer se i ona sama u mnogim kriznim situacijama zalagala za pravično rešenje,“ rekao je Perišić.

Braniti ključne interese svake zemlje

U Uzbekistanu je planirano da se Putin, pored susreta sa predsednikom Kine Si Đinpingom sastane i u četiri oka razgovara sa premijerom Indije Narendrom Modijem, turskim predsednikom Redžepom Tajipom Erdoganom i azerbejdžanskim predsednikom Ilhamom Alijevom, ali i će biti održan i trojni sastanak sa Modijem i Si Đinpingom.
„To su tri azijske sile i dve najmnogoljudnije zemlje sveta, tako da sama činjenica da dolazi do tih susreta je kapitalan događaj koji će se veoma pažljivo pratiti. U Vladivostoku je već pripremljen sastanak ruskog i kineskog predsednika i potvrđena je želja unapređivanja i jačanja strateške saradnje kao i njena konkretizacija. Podvučeno je da treba braniti ključne interese svake zemlje. Drugim rečima, Rusija pruža podršku Kini kada je reč o Tajvanu, a Peking kada je reč o sankcijama i izloženosti Rusije nerazumnim i histeričnim napadima Zapada,“ naglasio je Denda.

Članstvo Irana je energetsko-ekonomski benefit za ŠOS

Nova članica ŠOS-a od ove godine biće Iran koji je potpisao memorandum o obavezama i koji izlazi na tržište sa svojim energetskim potencijalima i infrastrukturnim projektima Perišić kaže da će jedan od benefita njegovog pridruživanja biti povećanje energetsko-ekonomske saradnje kroz kopneni koridor koji će zaobići zapadne zemlje.
„Iran od 2006. nije mogao da postane punopravan član ovog formata, zbog okova SAD kojih više nema. Iako svi podvlačimo da ŠOS nije vojna organizacija ona će i u tom aspektu sigurno zbližiti svoje članice upravo zbog sukoba koji trenutno svi gledamo u Ukrajini,“ rekao je on.
Predsednik Rusije Vladimir Putin pred sastanak sa kirgiskim kolegom Sadirom Žaparovom - Sputnik Srbija, 1920, 15.09.2022
RUSIJA
Putin se u Samarkandu sastao sa predsednicima Irana, Kirgizije i Turkmenistana
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala