- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Putin se u Samarkandu sastao sa predsednicima Irana, Kirgizije i Turkmenistana

© POOL / Uđi u bazu fotografijaPredsednik Rusije Vladimir Putin pred sastanak sa kirgiskim kolegom Sadirom Žaparovom
Predsednik Rusije Vladimir Putin pred sastanak sa kirgiskim kolegom Sadirom Žaparovom - Sputnik Srbija, 1920, 15.09.2022
Pratite nas
Predsednik Rusije Vladimir Putin sastao se s predsednikom Irana Ibrahimom Raisijem, na marginama samita Šangajske organizacije za saradnju (ŠOS) koji se održava u uzbekistanskom gradu Samarkandu, prenosi dopisnik Sputnjika.
Očekuje se da će tokom susreta lideri, pored razmatranja bilateralnih pitanja, razmeniti mišljenja o aktuelnim međunarodnim i regionalnim pitanjima, uključujći rešavanje krize u Siriji, situaciju u Avganistanu i pitanja bezbednosti u Južnom Kavkazu.
Putin se prethodno sastao s predsednikom Kirgizije Sadirom Žaparovom, kao i s predsednikom Turkmenistana Serdarom Bedimuhamedovom.
Predsednik Rusije doputovao je u Samarkand na samit Šangajske organizacije za saradnju, a na marginama tog događaja ruski lider će održati niz bilateralnih sastanaka.
Samit ŠOS održava se u gradu Samarkand u Uzbekistanu 15. i16. septembra.
Kako se očekuje, lideri organizacije razgovaraće o širokom spektru pitanja – jačanju potencijala organizacije u oblasti bezbednosti i stabilnosti, jačanju ekonomskih veza, razvoju saobraćajne povezanosti, jačanju kulturne i humanitarne dimenzije ŠOS.
Putin bi u četvrtak trebalo da se sastane sa stranim liderima u bilateralnim i multilateralnim formatima. Razgovaraće sa predsednicima Kirgizije Sadirom Žaparovom, Turkmenistana Serdarom Berdimuhamedovom, Uzbekistana Šavkatom Mirzijojevom, Irana Ebrahimom Raisijem, pakistanskim premijerom Šahbazom Šarifom i predsednikom Kine Si Đinpingom. Osim toga, 15. septembra biće održan trilateralni samit Rusija-Mongolija-Kina uz učešće šefova država.
Putin će 16. septembra održati bilateralne sastanke sa turskim liderom Redžepom Tajipom Erdoganom, indijskim premijerom Narendrom Modijem i predsednikom Azerbejdžana Ilhamom Alijevim.
O tome šta je to „šangajski duh“, da li je ŠOS alternativa evroatlantizmu i kako Zapad vidi susrete ruskog predsednika sa kineskim, indijskim i turskim liderima govorili smo u emisiji „Svet sa Sputnjikom“:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala