Košarkaška lopta - Sputnik Srbija, 1920
Evrobasket 2022
Evropsko prvenstvo u košarci 2022. godine igra se u četiri države i pet gradova, a reprezentacija Srbije je jedan od vodećih kandidata za visok plasman. Sva dešavanja sa smotre najboljih košarkaških selekcija Starog kontinenta pratite uz Sputnjik sport.

Kalkulacije nisu u maniru Srbije: „Oprez – nailazimo na dužnika“

© Foto : FIBASrbija i Poljska
Srbija i Poljska - Sputnik Srbija, 1920, 09.09.2022
Pratite nas
Košarkaši Srbije demonstrirali su silu na Evrobasketu u grupnoj fazi koju su okončali sa maksimalnih pet pobeda. Orlovi koje vodi Svetislav Pešić imali su luksuz da mogu da kalkulišu u poslednjem kolu sa Poljacima, te bi u slučaju poraza izbegli Italiju i obezbedili sebi lakši meč sa Ukrajinom.
Ipak, odigrali su do kraja maksimalno pošteno, razbili su Poljake rezultatom 96:69 i zakazali dvoboj sa Italijom u nedelju od 18 časova.
Sve vesti sa Evrobasketa pratite u našem specijalu.
Sagovornik Sputnjika bivši košarkaš Vladimir Kuzmanović smatra je Srbija izabrala ispravan put, bez obzira što je on daleko teži. Jer, posle „azura“ može da usledi četvrtfinale sa Francuskom, kasnije i polufinale sa Slovenijom, ali otom-potom...
Srbija pet od pet i mislim da bi nacija bila razočarana i sami igrači da su ušli u bilo kakve kalkulacije, iz prostog razloga što negde to nije u našem maniru, i ne sećam se da smo ikada u bilo kom smislu kalkulisali. Jednostavno, igrali smo najbolje što možemo, nekada je dalo rezultat nikada nije. Nismo pravili kalkulacije, bilo bi zaista neprijatno da smo izgubili od jedne skromne ekipe Poljske. Videli su svi kako je to izgledalo i mnogo drago što igramo u odličnom ritmu ritmu, koji je za ovu grupnu fazu bio i više nego dovoljan, ali sada predstoje utakmice u kojima kiksa nema. Činjenica je da nismo imali dovoljno jake protivnike kao što su pojedine grupe bile, što ne umanjuje stil igre, način igre, kvalitet igre koji smo pokazali u ovih pet utakmica“.
Italija je sledeća prepreka, a Kuzmanović kao i kompletna Srbija nisu zaboravili da su „azuri“ dužnici jer su ostavili Orlove bez Olimpijskih igara, kada su slavili usred Beograda u meču odluke.
„Treba biti oprezan iz prostog razloga što nailazimo na jednog protivnika koji nam je i dužnik u pravom smislu reči. Nedavno se desilo to da su nas eliminisali sa predolimpijskog turnira, nismo videli Olimpijadu zbog toga. I to treba imati u glavi, ali ne da to bude glavna ideja vodilja da se utakmica reši u prvih deset minuta. Već jednostavno, baš kao na turniru u Nemačkoj, polako, strpljivo i 40 minuta graditi svoju igru i zaista verujem da smo mnogo ekipa koja je mnogo bolja od Italije. Ne samo po kvalitetu igrača, već i po onome što su i jedni i drugi pokazali na Evropskom prvenstvu“.
Ono što posebno raduje sve navijače Srbije i Kuzmanovića je što su Orlovi konačno dobili Nikolu Milutinova koji je zbog viroze propustio prve četiri utakmice. Centar CSKA iz Moskve odlično je iskoristio svaki minut na parketu protiv Poljaka.
„Srbija nekako ulazi možda u ovu drugu fazu sa najviše problema. Jedan od tih problema je Nemanja Nedović, koji nažalost neće moći da nastavi. On je protiv Finske pružio izuzetno dobru partiju i videlo se da se vraća u formu, ali evo sačekali smo Milutinova koji takođe nije bio sa ekipom. I ne samo sačekali. Nego, sam očekivao njegovu minutažu u ovoj utakmici, s obzirom na to da protiv Izraela to nije tip ekipe koji bi njemu odgovarao i koji bi njemu pomogao da pokaže šta zna. Ovi momci iz Poljske to jesu, i ne samo što je pokazao, nego što se ekipa strpljivo pripremala za njegov dolazak, tako što su u svakoj mogućoj situaciji kada je on bio pod košem dobijao loptu i naravno to maksimalno dobro iskoristio. Ne samo što raduje njegova dobra forma, nego raduje i čitava ideja ekipe da dobiju još jednog izuzetnog igrača u rotaciji. Sa njim smo mnogo jači, bez obzira što je Ristić, odmenivši Jokića odradio sasvim dobar posao, mislim da je Milutinov prava snaga u reketu i da će svim ekipa to biti veliki problem“.
Kuzmanovića ne brine to što Orlovi nijednom nisu aterirali na Evrobasketu. Postoji ono nepisano pravilo da je uvek bolje izgubiti u grupi, jer u nokaut fazi nema prostora za kiks, ali naš sagovornik veruje da Jokić i drugovi mogu do trona.
„Ima ideja koja glasi da treba izgubiti utakmicu da se vidi kako to izgleda, ali prosto u našoj grupi ne znam kako je to bilo moguće, osim Čeha koji su na kraju jedva završili kao četvrti. Mi nismo imali većih problema. Možda je dobro imati malo jaču grupu, ali naša je bila takva kakva je bila, činjenica je da kada imaš lakšu grupu ukrštaš sa jačim ekipama sa kojima nisi imao mogućnost da se susretneš. Ali, mislim da smo pokazali jedno jedinstvo, jednu snagu, jednu fenomenalnu hemiju, da ne verujem da može da dođe do nečeg takvog iz prostog razloga što ako ima onih momenata kada smo gubili neke utakmice, ima i onih momenata kada smo do trofeja stizali i bez poraza. Prema tome, i jedna i druga opcija je u redu, ali ono što smo pokazali mi dovoljno garantuje da znamo na kakvom smo putu i šta treba da rade naši igrači. Prema tome, ja verujem da možemo do kraja. Nadam se, ne očekujem jer košarka je ipak igra koja nije toliko predvidiva. Bez obzira na činjenicu što nismo imali poraz, ne bih voleo da smo kalkulisali, ne bih voleo da smo imali neku nervozu u ekipi. Delujemo kompaktno, delujemo tačno tako kako jedan šampion treba da deluje i ne vidim šta bi to moglo da nas poremeti, naročito ne u utakmicama koje slede. Iz prostog razloga što duboko verujem da smo mnogo kvalitetnija ekipa od Italije“.
Prošlo je 20 godina od Indijanapolisa i tada je Svetislav Pešić bio na klupi, pa mnogi u Srbiji priželjkuju da Jokić i Orlovi ponovo uspeh Bodiroge i drugova sa Mundobasketa iz 2002. godine.
Srbija i Poljska - Sputnik Srbija, 1920, 09.09.2022
Evrobasket 2022
Srbija na skeneru: Moskovski toranj – konačno!
„Apsolutno verujem da mogu, zato što kada je sklapan tim i kada se izdešavalo sve što se izdešavalo, kada smo ih videli faktički na prvoj utakmici na turniru u Nemačkoj, na kojoj smo odigrali jedno jedino loše poluvreme, od tog momenata pa do današnjeg dana. Video sam jednu snagu, jednu dobru hemiju, jednu dobru zabavu jer igramo možda i najbolju košarku, bar po mom ukusu. Imamo ozbiljan napadački potencijal to smo pokazali da u svakom poluvremenu vrlo lako dođemo do 50 poena. Ne želim da poredim ovu ekipu sa Indijanapolisom u kojem smo imali jako loš prolaz kroz grupu, a onda napravili neke neverovatne rezultate, eto i tako nešto može da se desi. U ovom slučaju smo izabrali pravi put i da je kvalitet protivnika i pomogao da budemo toliko superiorni. Ne treba se uljuljkivati , jer ova utakmica sigurno neće biti ista i ne treba nekog da čudi ako rezultat bude bio bliži, i ako bude bio manje izvestan iz prostog razloga što se radi o ekipi koja može da naudi svima“, ističe Kuzmanović.
Za kraj je bivši košarkaš „skenirao“ Italijane i nedeljni susret osmine finala koji je zakazan za 18 časova.
„Prilično veliki individualci, nema tu neke naročite igre, nema naročitog zajedničkog stava kako to treba da izgleda na terenu. Mislim da je tu naša najveća prednost. Imamo više asistencija, složni smo, niko ne juri poene, svi mogu da daju koš. A u odbrani kada zategnemo zaista možemo da odigramo četiri pet minuta po poluvremenu i da potpuno zatvorimo koš što je dovoljno da u dva poluvremena odigramo takav neki period, jer mislim da nas mogu jako teško da čuvaju.
Srbija i Poljska - Sputnik Srbija, 1920, 08.09.2022
Evrobasket 2022
Srbija pošteno do kraja – peta uzastopna pobeda i zakazan duel sa Italijom!
Reprezentacija Srbije - Sputnik Srbija, 1920, 08.09.2022
Evrobasket 2022
Trnovit put Orlova do evropskog zlata: Prvo Italija, pa ostale „aždaje“
Hrvatska i Ukrajina - Sputnik Srbija, 1920, 09.09.2022
Evrobasket 2022
Priznanje iz Hrvatske – planiran je pokušaj „bega“ od Srbije
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala