- Sputnik Srbija, 1920
SPORT
Vesti i analize sa najzanimljivijih i najbitnijih sportskih događaja širom Srbije i celog sveta.

Novi „režiseri“, a stare uloge – da li će teret Lige šampiona „vezati noge“ večitima?

© Foto : Lola ĐorđevićDetalj sa utakmice Crvena zvezda – Partizan
Detalj sa utakmice Crvena zvezda – Partizan - Sputnik Srbija, 1920, 31.08.2022
Pratite nas
Partizan i Crvena zvezda će od 20 časova u Humskoj po 168. put odmeriti snage i u potpuno različitom ambijentu ulaze u najveću utakmicu srpskog fudbala. Poseban pritisak nosiće ta famozna Liga šampiona, jer od naredne sezone šampion ide direktno, s tim što su crveno-beli u kud i kamo boljoj poziciji pošto ulaze sa "plus sedam" u večiti derbi.
Mobilna aplikacija Sputnik na srpskom jeziku - Sputnik Srbija
Pratite Sputnjik i na letovanju

Sputnjik Srbija neometano možete čitati širom Evrope na mobilnoj aplikaciji koju ćete pronaći OVDE. Aplikaciju takođe možete preuzeti i putem linka apkfab.com

Novi glumci i stare uloge – tako bi se najkraće moglo opisati nova bitka dva najveća srpska kluba.
Jasno je - novi režiseri su novi treneri Partizana i Crvene zvezde, s obzirom na to da je Iliju Stolicu zamenio Gordan Petrić, dok je iznenađujuće upražnjenu klubu petostrukog uzastopnog šampiona Srbije odlaskom Dejana Stankovića nadomestio Miloš Milojević, njegov nekadašnji pomoćnik.
Sve vesti sa Evrobasketa pratite u našem specijalu.
A stare uloge, to je već jasno ko dan, čak i onima koji površno prate najvažniju sporednu stvar na svetu. Zvezda je ponovo u boljoj poziciji, ima maksimalnih 18 bodova iz šest utakmica Superlige, dok je „parni valjak" uporno „štucao“ pod Stolicom, pa sada kuburi tačno na sredini tabele sa skorom 3-2-1 i čak „minus sedam“ u odnosu na ljutog rivala.
I sve ukazuje na to da bi Zvezda trebalo „s pola gasa“ da dobije Partizan, ali... Ne ide to tako. Derbi je priča za sebe, derbi je emocija, derbi se dobija hladne glave, a vrućeg srca. Zato – nema unapred dobijenog derbija! Svaki od aktera tima koji želi visoko uzdignute glave posle 90 minuta borbe, moraće doslovce da „izgine“ za svaku loptu.
Gordanu Petriću i Milošu Milojeviću biće ovo prvi trenerski derbi i očekuje se da neće srljati na startu, već će po oprobanom receptu svojih prethodnika oprezno ući u 168. epizodu svetkovine srpskog fudbala kojoj u poslednje vreme i te kako nedostaju golovi.
Na prethodnih deset derbija palo je samo 14 golova što je ispod svakog proseka, a jasno je da se fudbal igra za golove i titule, kao i da navijači žive za njih.
Ostaje da se vidi da li će dokazani golgeter Rikardo, igrač vica – Dijabate, a s druge strane mađioničar Katai koji je u žestokom padu forme i povratnik u srpski fudbal Pešić imati šta novo da ponude i da razbiju dosadašnju dosadu u derbijima.
A kao što to obično biva na relaciji dva najveća srpska kluba - zakuvalo se i pre nego što će se lopta zakotrljati u sredu od 20 časova. Naime, FK Partizan je tražio odlaganje derbija zbog fizičkog stanja ekipe na Malti i obaveza u Ligi konferencija, što je Zvezda glatko odbila.
„Postoji razlog zbog kojeg smo tražili odlaganje utakmice, da se više odmori ekipa. Generalno, Zvezda je odlučila kako je odlučila, ima pravo, možda ćemo i mi tako nekad postupiti. Naravno da postoji umor kod igrača koji su više igrali. Kada pogledate jake lige, vidite da jedni isti igrači igraju na dva fronta. Igra se 90 minuta, pa ćemo videti“, rekao je Gordan Petrić i dodao:
„Pobeda di nam donela sigurnost i imali bismo više prostora za rad, ali šta će biti, videćemo na kraju sezone".
Njegov kolega Miloš Milojević, koji je po dolasku Dejana Stankovića na Marakanu 2019. godine bio Dekijeva „desna ruka“, sada je preuzeo ekipu, a prethodno je sticao trenersko iskustvo vodeći uspešno Hamarbi i Malbe, najavljuje igru na gol.
„Poznajem filozofiju igre kolege Petrića, Partizan ima kvalitet i ima naše poštovanje, ali kada krene utakmica pokazaćemo da smo mi ti koji hoćemo da kontrolišemo utakmicu. Igrao za gol i na kraju imamo dobar rezultat“, rekao je Milojević na konferenciji za medije.
Kada su sastavi u pitanju, očekuje se da će Partizan istrčati na teren u formaciji 3-4-2-1. Među stativama Popović, a tri centralna defanzivca Marković, Vujačić i Saničanin, dok će se ispred njih naći Živković kao ofanzivni desni bek, a levo u identičnoj ulozi kapiten Urošević.
Dva zadnja vezna po svoj prilici biće novajlija Traore i Andrade, dok će se ispred njih desno naći Dijabate, a levo Jović i najistureniji će biti Rikardo Gomeš.
S druge strane, Zvezda će vrlo verovatno izgledati kao pod komandom Dejana Stankovića, mada je moguće očekivati minimalne korekcije Milojevića, koji je na debiju protiv Javora sklonio s desnog beka Strahinju Erakovića i stavio Marka Gobeljića, dok je u napadu odmorio Pešića, a priliku je dobio, sada već bivši igrač crveno-belih Ohi, koji je prodat danskom Brondbiju.
Gol Zvezde u 168. derbiju braniće Milan Borjan, a poslednja četvorka umnogome će zavisiti od toga da li će Eraković opet na desnog beka ili će u srce odbrane s Dragovićem. Ako Gobeljić bude desno, pomeriće se Eraković unutra u tandemu sa Dragovićem ili Milunovićem, dok je levo Milan Rodić koji ima ozbiljnih problema sa fizičkom spremom i protiv Makabija je bilo evidentno da nema kapacitet pluća za više od 60 minuta.
Postoje dileme i kod dva zadnja vezna i to da li će uz Kangu dejstvovati od prvog minuta Sanogo ili Slavobulj Srnić. Kada je trio ispred njih u pitanju, tu ne bi trebalo da bude dileme.
Desno krilo Osman Bukari, uz njega u tom delu terena još Katai i Ivanić, a mesto prvog špica biće povereno Pešiću. Kapitalac Kalifa Kulibali koji je stigao iz Nanta bez obeštećenja priliku čće ekati sa klupe, jer ima samo dva treninga i tek je stigao u klub.
Pozicije i ambicije su kristalno jasne. Ulog prvog derbija u sezoni nosi sa sobom posebnu težinu jer u vazduhu lebdi miris Lige šampiona u koju će šampion Srbije prvi put po završetku sezone ići direktno, što direktno u kasi garantuje bar 30 miliona evra, što je za srpske prilike posebna dimenzija.
Oprobajte se i u Sputnjikovom kvizu posvećenom najvećim utakmicama srpskog fudbala:
Kviz
Koliko znate o večitom derbiju?
Pjer Emerik Obamejan - Sputnik Srbija, 1920, 31.08.2022
SPORT
Albanska banda opljačkala i pretukla fudbalera Barselone?!
Aleksandar Mitrović - Sputnik Srbija, 1920, 30.08.2022
SPORT
Proradio i ne zna da stane – novi gol srpskog velemajstora /video/
Novi Pazar - Sputnik Srbija, 1920, 30.08.2022
SPORT
Iznenađenje na vrhu srpskog fudbala: „Ima li kraja? Nema!“ /video/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala