- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Moskva: Odluke o implementaciji mirovnog sporazuma u BiH bez Rusije - nelegitimne

© Sputnik / Maxim BlinovMinistarstvo inostranih poslova Ruske Federacije
Ministarstvo inostranih poslova Ruske Federacije - Sputnik Srbija, 1920, 09.06.2022
Pratite nas
Sednica povodom implementacije mirovnog sporazuma za Bosnu i Hercegovinu prvi put je održana bez Rusije, a odluke Upravnog odbora Saveta za implementaciju tog sporazuma, donete bez učešća Rusije kao njegovog punopravnog člana. U Moskvi ističu da te odluke nisu legitimne i ne održavaju stavove međunarodne zajednice.
U Sarajevu je 7-8. juna održana sednica Upravnog odbora Saveta za implementaciju mirovnog sporazuma za Bosnu i Hercegovinu.

„Naglašavamo: nikakve odluke Upravnog odbora, donete bez učešća Ruske Federacije kao njenog punopravnog člana nisu legitimne i ne mogu odražavati stavove međunarodne zajednice. Ni slični tajni sastanci stranaca, koji se predstavljaju kao zvanične sednice, ni njihovi zaključci, nemaju nikakve pravne posledice za bosanskohercegovačku stranu. Dejtonski sporazum, kojim je predviđena ravnopravnost tri konstitutivna naroda i dva entiteta sa širokim ustavnim punomoćjima, i dalje je aktuelan i ima našu punu podršku“, navodi se u komentaru Zaharove, objavljenom na sajtu Ministarstva inostranih Rusije.

Portparol je precizirala da je prvi put za više od četvrt veka multilateralnih napora za regulisanje situacije u BiH nakon sukoba, došlo do „kršenja svih postojećih propisa bez presedana“, jer Rusija kao član UO od momenta njegovog osnivanja nije bila pozvana da učestvuje na ovom događaju.

„Štaviše, ostali članovi ovog savetodavnog organa i Kabinet Visokog predstavnika su, nepominjanjem naše zemlje, direktno odgovorni za falsifikovanje zaključaka sednice“, istakla je Zaharova.

Ona je dodala da je na delu „krajnji voluntarizam i neprihvatljiva inicijativa učesnika Upravnog odbora i Kabineta Visokog predstavnika“.

„Njima, očigledno, ne odgovara što se deo međunarodne zajednice, koju predstavlja Rusija, pridržava gledišta u vezi sa realizacijom Dejtonskog sporazuma iz 1995. godine i onim kakva je stvarna situacija u toj zemlji, koja je kao i pre pod okriljem Saveta bezbednosti UN. Nikako drugačije se ne može objasniti pokušaj proturanja želja umesto stvarnosti u ime onih, koji su obavezni da stvaraju uslove za uspešno promovisanje procesa nacionalnog pomirenja u BiH“, zaključila je Zaharova.

Igor Kalabuhov - Sputnik Srbija, 1920, 06.06.2022
REGION
Ruski ambasador u BiH: Rusija za što skorije ukidanje visokog predstavnika /video/
Zgrada Vlade RS u Banjaluci - Sputnik Srbija, 1920, 07.06.2022
REGION
Vlada Srpske: Američka administracija otvoreno na strani onih koji potkopavaju Dejton
Nikos Dendijas i Milorad Dodik u Sarajevu - Sputnik Srbija, 1920, 31.05.2022
REGION
Dodik: Ignorisanje preglasavanja jednog naroda gura BiH u nestabilnost
Skupština Republike Srpske - Sputnik Srbija, 1920, 06.06.2022
REGION
Narodna skupština Republike Srpske: Neutralan stav i protiv uvođenja sankcija Rusiji
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala