- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Ruski ambasador u BiH: Rusija za što skorije ukidanje visokog predstavnika /video/

Igor Kalabuhov - Sputnik Srbija, 1920, 06.06.2022
Pratite nas
Ambasador Rusije u Bosni i Hercegovini Igor Kalabuhov smatra da decentralizovana BiH, predviđena Dejtonskim mirovnim sporazumom, predstavlja oblik za miran suživot tri konstitutivna i ostalih naroda u BiH i da će svako spoljno uplitanje, pogotovo nametanje stavova, imati dalekosežne posledice.
Kalabuhov je u obraćanju na posebnoj sednici Narodne skupštine Republike Srpske rekao da se legitimnim ne mogu smatrati bilo kakvi akti usmereni protiv zakonito izabranih političara i demokratski formiranih institucija u BiH i entitetima.
„Jednako pogubnim smatramo i jednostrane sankcije pojedinih zapadnih zemalja protiv aktera koji vode nezavisnu političku liniju, te smatramo da je to pokušaj uticaja na unutrašnje političke procese“, rekao je Kalabuhov.
On smatra da će svako spoljno uplitanje, pogotovo nametanje rešenja suprotnih lokalnom mentalitetu i istorijskoj stvarnosti, imati dalekosežne opasne posledice.
„Nažalost, moramo konstatovati destruktivnu ulogu dela međunarodne zajednice, koji je neodgovorno izabrao put podrivanja napretka u postkonfliktnim stabilizacionim nastojanjima“, rekao je Kalabuhov.

Mogući problemi u slučaju stupanja BiH u saveze koji sprovode antirusku politiku

On je napomenuo da je sebična želja da se implementira njihova politička volja u BiH, prvenstveno kroz nametljivu promociju evroatlantskih integracija, dovela Zapad do pogubnog kursa ka eroziji Dejtonskog sporazuma.
„To se odražava u neuravnoteženim odnosima političkih subjekata u BiH. Već je došlo do toga da se težnja Republike Srpske da odbrani svoj dejtonski status u okviru BiH proglasi antidejtonskom“, rekao je Kalabuhov.
Rusija, istakao je, poštuje suvereno pravo BiH da realizuje svoje spoljnopolitičke prioritete, ali smatra i da ima pravo naglasiti potencijalne probleme u slučaju hipotetičkog pristupanja BiH političkim i vojnim savezima koji sprovode agresivnu liniju prema Rusiji.
„Rusija je zainteresovana za jačanje obostrano korisne saradnje sa BiH, da proširimo veze sa Bošnjacima i Hrvatima, te da u najvećoj meri iskoristimo raspoložive potencijale za ove svrhe“, rekao je Kalabuhov.
On je istakao da je nesumnjivo da je Rusiji Srpska ključni ekonomski i trgovinski partner u BiH i da su ruski privrednici zainteresovani za ostanak na njenom tržištu.
„Činjenica da je BiH odbila da se pridruži zapadnim ekonomskim sankcijama poslednjih godina omogućila je da se značajno povećava izvoz iz BiH poljoprivrednih proizvoda u Rusiju, te smo uvereni da slične mogućnosti postoje i u ovom trenutku“, rekao je Kalabuhov.
On je naveo da je njegovo obraćanje prvo obraćanje ruskog ambasadora u ovoj zakonodavnoj instituciji i zahvalio se za pruženu priliku.
„Narodna skupština jedan je od temelja Republike Srpske, gde su donete ključne odluke za dobrobit građana Srpske i njen uspešan razvoj“, rekao je Kalabuhov.
On je napomenuo da se Rusija kao garant Dejtonskog mirovnog sporazuma dosledno zalaže za striktno poštovanje temeljnih principa ravnopravnosti tri konstitutivna naroda i dva entiteta, od kojih je sastavljena BiH.
„Uvereni smo da decentralizova arhitektura BiH predviđena Dejtonskim sporazumom osigurava normalno funkcionisanje oba entiteta, da predstavlja oblik za miran i obostrano koristan suživot Bošnjaka, Srba i Hrvata, ali i ostalih naroda u BiH“, rekao je Kalabuhov.
On je naveo i da se mogu primetiti duboki problemi u Federaciji BiH, gde se podstiču takve prakse kojima se krše prava Hrvata na legitimno predstavljanje u pojedinim organima vlasti.

Rusija za što skorije ukidanje institucije visokog predstavnika

Kalabuhov je istakao i da se Rusija zalaže za što skorije ukidanje institucije visokog predstavnika u BiH, pogotovo što je u uslovima ostavke poslednjeg visokog predstavnika Valentina Incka i odsustva njegovog naslednika funkcija ove strukture neshvatljiva.
„Kandidature svih visokih predstavnika bez izuzetka bile su odobrene u Savjetu bezbednosti UN relevantnim rezolucijama ili, kao što je bio slučaj sa Kristijanom Švarc-Šilingom razmenom pisama između generalnog sekretara UN-a i predsedavajućeg Saveta bezbednosti UN“, rekao je Kalabuhov.
Na tome su, dodao je on, insistirali upravo predstavnici zapadnih zemalja.
„S tim u vezi cenimo principijelan stav rukovodstva Republike Srpske i srpskog člana Predsedništva BiH Milorada Dodika o ovom pitanju, koji se zalažu za striktno poštovanje normi međunarodnog prava“, rekao je Kalabuhov, prenela je RTRS.
Milorad Dodik na sednici Skupštine RS - Sputnik Srbija, 1920, 06.06.2022
REGION
Dodik: Srpska ne može da prihvati sankcije Rusiji, potrebna joj je spoljnopolitička strategija
Bisera Turković - Sputnik Srbija, 1920, 06.06.2022
REGION
Bisera Turković samoinicijativno poziva na sankcije Rusiji
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala