- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Bisera Turković samoinicijativno poziva na sankcije Rusiji

© AFP 2023 / KAY NIETFELDBisera Turković
Bisera Turković - Sputnik Srbija, 1920, 06.06.2022
Pratite nas
Ministarka spoljnih poslova u Savetu ministara Bosne i Hercegovine Bisera Turković deluje samoinicijativno, a to potvrđuje i dokument od 11. marta ove godine koji je u posedu RTRS, a koji je ona bez institucionalne odluke, prosledila kao instrukciju svim institucijama države.
Turkovićeva u dokumentu navodi da je zbog aktuelne situacije u Ukrajini, Evropska unija uvela niz restriktivnih mera s obzirom na ruska delovanja koja, kako je navedeno, destabilizuju situaciju u Ukrajini, „podrivaju ili ugrožavaju teritorijalni integritet, suverenitet i nezavisnost Ukrajine“.
U dokumentu je navedeno i da s obzirom na obaveze BiH koje proističu iz Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, prethodni član 10. Sporazuma u kojem se navodi da će se političkim dijalogom sa stranom EU unaprediti sve veće približavanje stavova strana o međunarodnim pitanjima, uključujući pitanja u pogledu Zajedničke i bezbednosne politike, kao i načela i principe definisane Strategijom spoljne politike BiH od 2018. do 2023, u kojem se između ostalog navodi da BiH treba da deluje u skladu sa obavezama koje proističu iz zaključenih i prihvaćenih sporazuma i drugih međunarodnih instrumenata, te članstva u međunarodnim organizacijama i asocijacijama, Turkovićeva je uz dostavljenu listu usvojenih odluka, pozvala na ostvarenje navedenih aktivnosti, prenela je RTRS.
Predsedništvo BiH, Savet ministara, a ni PD PS BiH nisu dali saglasnost za pridruženje sankcijama Evropske unije Rusiji.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala