- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Narodna skupština Republike Srpske: Neutralan stav i protiv uvođenja sankcija Rusiji

© Foto : Jutjub/TV1 HDSkupština Republike Srpske
Skupština Republike Srpske - Sputnik Srbija, 1920, 06.06.2022
Pratite nas
Narodna skupština Republike Srpske smatra da je neutralan stav o pitanju ukrajinske krize i protivljenje uvođenju sankcija Ruskoj Federaciji u interesu RS u okviru trenutne međunarodne, političke i bezbednosne pozicije Srpske, ističe se u zaključcima koje je večeras usvojio parlament.
Zaključci su usvojeni na posebnoj sednici na predlog klubova poslanika SNSD, Socijalističke partije, Demosa, Ujedinjene Srpske, NPS i poslaničke grupe NDP, prenela je RTRS.
Glasanju nije prisustvovala većina poslanika opozicije.
Narodna skupština usvojila je i zaključak kojom usvaja Informaciju o međunarodnoj, političkoj i bezbednosnoj situaciji – mesto i uloga RS i naglasila da Srpska ostaje posvećena očuvanju mira u BiH i regionu kroz saradnju na regionalnim integracijskim i bezbednosnim inicijativama, kao i da podržava uključenje BiH u inicijativu "Otvoreni Balkan".
Kako se navodi, RS je opredeljena za poštovanje, pridržavanje i sprovođenje Dejtonskog sporazuma, kao i za integraciju BiH i Republike Srpske u EU uz poštovanje principa međusobnog uvažavanja, i da su ova dva procesa kompatibilna i da se međusobno nadopunjavaju.
Narodna skupština Srpske konstatuje da je donošenje odluka o ukrajinskoj krizi u nadležnosti Predsedništva BiH koje nije donelo odluku o uvođenju sankcija Rusiji.
"Vođenje spoljne politike BiH je u nadležnosti Predsedništva BiH i samo odluke donete konsenzusom i na ustavan način u Predsedništvu mogu biti smatrane za zvaničan stav BiH o spoljnopolitičkim pitanjima, i u skladu s tim osuđuje jednostrane potpupke i istupanja predstavnika institucija BiH mimo zvaničnih stavova", navodi se u zaključ cima.
Narodna skupština traži od predstavnika Srpske u zajedničkim institucijama BiH da glasaju protiv uvođenja sankcija Ruskoj Federaciji i da zastupaju neutralan stav BiH i RS o ukrajinskoj krizi u skladu sa zaštitom interesa Srpske.
Milorad Dodik na sednici Skupštine RS - Sputnik Srbija, 1920, 06.06.2022
REGION
Dodik: Srpska ne može da prihvati sankcije Rusiji, potrebna joj je spoljnopolitička strategija
Član predsedništva BiH Milorad Dodik u intervjuu za Sputnjik - Sputnik Srbija, 1920, 06.06.2022
REGION
Dodik: Krivične prijave protiv Bisere Turković i Svena Alkalaja zbog sankcija Rusiji
Igor Kalabuhov - Sputnik Srbija, 1920, 06.06.2022
REGION
Ruski ambasador u BiH: Rusija za što skorije ukidanje visokog predstavnika /video/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala