- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Vlada Srpske: Američka administracija otvoreno na strani onih koji potkopavaju Dejton

© Sputnik / Radoje PantovićZgrada Vlade RS u Banjaluci
Zgrada Vlade RS u Banjaluci - Sputnik Srbija, 1920, 07.06.2022
Pratite nas
Odluka Vlade SAD o uvođenju sankcija ministru zdravlja Alenu Šeraniću ima političku pozadinu i predstavlja otvoreno svrstavanje američke administracije na stranu bošnjačkih političkih elita koje, nasuprot svojim obrazloženjima, neskriveno rade na potkopavanju Dejtonskog mirovnog sporazuma, saopšteno je iz Vlade Republike Srpske.
U saopštenju se ističe da ministar Šeranić nijednom svojom odlukom, uključujući i predloženi zakon o uspostavljanju agencije za lekove Republike Srpske, nije mogao da „opstruiše ili preti sprovođenju Dejtonskog mirovnog sporazuma i potkopavanju demokratskih procesa“, kako je navedeno u zvaničnom obrazloženju Vlade SAD.
Iz Vlade Republike Srpske ukazali su da Dejtonski mirovni sporazum na bilo koji način, ni direktno ni indirektno, ne tretira ovu oblast, i da, u skladu s tim, ministar Šeranić, predlaganjem ovog zakona, nije mogao da „opstruiše ili pretiti provođenju Dejtonskog mirovnog sporazuma“.
Nasuprot tome, poručili su iz Vlade Srpske, ministar Šeranić je, u skladu sa svojim mandatom i utvrđenim nadležnostima, provodio politike Vlade Republike Srpske, a s ciljem zaštite javnog zdravlja građana Srpske.
„Zakon o uspostavljanju agencije za lekove Republike Srpske nije motivisan političkim razlozima, kako se to implicira u odluci Vlade SAD o sankcijama ministru Šeraniću, već brigom za adekvatnu zaštitu zdravlja stanovništva Republike Srpske u situaciji kad smo se, u jeku pandemije virusa korona suočavali sa neodgovornim delovanjem Agencije za lekove BiH koja je, sa više kontroverznih odluka, direktno ugrozila zdravlje stanovništva Republike Srpske“, istakli su u Vladi Srpske.
U saopštenju se navodi da je upravo težnja za daljom centralizacijom i unitarizacijom BiH u potpunosti suprotna osnovnim principima Dejtonskog mirovnog sporazuma i da ovakva odluka Vlade SAD, zapravo, nije ništa drugo već još jedan bezuspešni pokušaj pritiska na političko rukovodstvo i Vladu Republike Srpske kako bi odustali od borbe za prava Republike Srpske koja su garantovana upravo Dejtonskim mirovnim sporazumom, preneo je RTRS.
Podsetimo, SAD su u ponedeljak uvele sankcije ministru zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alenu Šeraniću i predsedniku Federacije BiH Marinku Čavari.
Balkan - Sputnik Srbija
Sve o političkim dešavanjima u Srbiji i regionu

Pročitajte ovde

Sve vesti
0
Prvo nova obaveštenjaPrvo stara obaveštenja
loader
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala