- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Rusija našla način da plati spoljni dug u rubljama bez objave defolta

© Sputnik / Vitaly Timkiv / Uđi u bazu fotografijaNovčanice od 100 dolara i jedna rublja
Novčanice od 100 dolara i jedna rublja - Sputnik Srbija, 1920, 27.05.2022
Pratite nas
Uslovi izdavanja ruskih obveznica u rubljama ostavljaju mogućnost Rusiji da izbegne potencijalni bankrot državnih obveznica, nakon što joj je Ministarstvo finansija Sjedinjenih Američkih Država oduzelo licence za servisiranje državnog duga u dolarima, prenosi RBK.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
VAŽNO OBAVEŠTENJE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu i preko mobilne aplikacije koja radi neometano, a koju možete preuzeti sa ovog linka, a video sadržaj na platformi „Odisi“ (odysee.com), kao i na platformi „Rambl“ (rumble.com).

Prema navodima, u dokumentima svih ruskih emisija obveznica postoji uslov „Currency Indemnity (Nadoknada u drugoj valuti)“, koji bi, kako se ističe, mogao da omogući plaćanje u rubljama bez proglašenja bankrota.
Pored toga, prenosi izdanje, taj uslov postoji nezavisno od „Alternative Payment Currency“ (Isplate u alternativnim valutama), što je oznaka u hartijama, emitovanim od 2018. godine. Na osnovu toga i postoji zakonska mogućnost isplate u rubljama u slučaju da, na primer, sankcije budu prepreka plaćanju u originalnoj valuti.
Prethodno je Ministar finansija Rusije Anton Siluanov izjavio da se proglašenje tehničkog defolta ruskog državnog duga zbog postupaka SAD nikako neće odraziti na život ruskih građana.
Ranije je ministar finansija SAD istakao da neće obnoviti licencu koja Rusiji omogućava servisiranje spoljnog duga u dolarima. Iz ruskog ministarstva, s druge strane, saopšteno je da takva odluka, pre svega, narušava prava stranih investitora u odnosu prema ruskim dužničkim instrumentima i podriva poverenje u zapadnu finansijsku infrastrukturu.
Podsetimo, SAD su uvele sankcije Rusiju kojim se američkim bankama zabranjuje učešće u kupovini državnih obveznica denominovanih u rubljama na primarnim tržištima. Američke zajmodavce to, međutim, ne sprečava da ruski suvereni dug kupuju na sekundarnim tržištima.
Nakon pokretanja specijalne vojne operacije u Ukrajini, Zapad je intenzivirao sankcioni pritisak na Moskvu. Restrikcije su usmerene pre svega protiv bankarskog sektora i isporuka visoke tehnologije. Mnoge zemlje su objavile da zamrzavaju rusku imovinu. Prema rečima ministra finansija Rusije Antona Siluanova, radi se o oko 300 milijardi dolara, što je otprilike polovina zlatnih i deviznih rezervi Rusije.
Ruske rublje i američki dolari - Sputnik Srbija, 1920, 18.05.2022
RUSIJA
Blumberg: Amerika od 25. maja zabranjuje servisiranje ruskog duga u dolarima
Ministar finansija Rusije Anton Siluanov - Sputnik Srbija, 1920, 18.05.2022
RUSIJA
Ruski ministar finansija: Prošao je prvi šok, imamo novca
Novčanice od 100 dolara i jedna rublja - Sputnik Srbija, 1920, 06.04.2022
RUSIJA
Eventualni tehnički defolt u koji Amerika gura Rusiju, ne utiče ni na šta
Predsednik Rusije Vladimir Putin - Sputnik Srbija, 1920, 09.05.2022
RUSIJA
Putin formirao radnu grupu za izradu novih mehanizama za međunarodna plaćanja
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala