- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Blumberg: Amerika od 25. maja zabranjuje servisiranje ruskog duga u dolarima

© Sputnik / Alekseй Suhorukov / Uđi u bazu fotografijaRuske rublje i američki dolari
Ruske rublje i američki dolari - Sputnik Srbija, 1920, 18.05.2022
Pratite nas
Licenca, koja omogućava servisiranje državnog duga Rusije u dolarima u uslovima sankcija, verovatno, neće biti obnovljena, prenosi agencija Blumberg pozivajući se na neimenovane izvore.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
VAŽNO OBAVEŠTENJE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu i preko mobilne aplikacije koja radi neometano, a koju možete preuzeti sa ovog linka, a video sadržaj na platformi „Odisi“ (odysee.com), kao i na platformi „Rambl“ (rumble.com).

Licenca OFAS važi od 2. marta 2022. godine. Ona omogućava transakcije koje su neophodne za refinansiranje državnih obveznica, ali licenca ističe 25. maja. Rusija će već 27. maja morati da plati dva kupona za evroobveznice.
Prema podacima sagovornika Blumberga, neki činovnici američkog Ministarstva finansija, čiji je deo i OFAS, predlažu da se licenca produži, kako bi Rusija nastavila da plaća dugove trošeći valutu koja se nalazi u zemlji. Međutim, administracija američkog predsednika Džozefa Bajdena se priklonila oštrijim merama.
Jedan od sagovornika agencije navodi da konačna odluka nije doneta. Predstavnici Bele kuće i Ministarstva finansija SAD nisu želeli da daju komentar.
Bez obzira što je ova licenca izdata odmah nakon što su sankcije uvedene, o potencijalnom neplaćanju državnog duga Rusije aktivno se raspravlja već od početka aprila. Tada je američko Ministarstvo finansija izjavilo da neće dozvoliti servisiranje ruskog državnog duga u dolarima sa računa u američkim bankama.
Podsetimo, SAD su uvele sankcije Rusiju kojim se zabranjuje američkim bankama učešće u kupovini državnih obveznica denominovanih u rubljama na primarnim tržištima. Američke zajmodavce to, međutim, ne sprečava da ruski suvereni dug kupuju na sekundarnim tržištima.
Nakon pokretanja specijalne vojne operacije u Ukrajini, Zapad je intenzivirao sankcioni pritisak na Moskvu. Restrikcije su usmerene pre svega protiv bankarskog sektora i isporuka visoke tehnologije. Mnoge zemlje su objavile da zamrzavaju rusku imovinu. Prema rečima ministra finansija Rusije Antona Siluanova, radi se o oko 300 milijardi dolara, što je otprilike polovina zlatnih i deviznih rezervi Rusije.
Ministarstvo finansija Rusije - Sputnik Srbija, 1920, 06.04.2022
RUSIJA
Rusija prvi put servisirala dug u rubljama
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala