- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Putin formirao radnu grupu za izradu novih mehanizama za međunarodna plaćanja

© Sputnik / Mihail Klimentьev / Uđi u bazu fotografijaPredsednik Rusije Vladimir Putin
Predsednik Rusije Vladimir Putin - Sputnik Srbija, 1920, 09.05.2022
Pratite nas
Ruski lider Vladimir Putin naložio je formiranje radne grupe za izradu novih mehanizama u oblasti devizne regulacije i međunarodnih obračuna.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
VAŽNO OBAVEŠTENJE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu i preko mobilne aplikacije koja radi neometano, a koju možete preuzeti sa ovog linka, a video sadržaj na platformi „Odisi“ (odysee.com), kao i na platformi „Rambl“ (rumble.com).

Predsednikov nalog objavljen je na zvaničnom portalu za pravne informacije.
Kako se precizira, ta struktura, koju predvodi pomoć ruskog predsednika Maksim Oreškin, biće koordinaciono telo i osiguraće efikasnu saradnju između federalnih, regionalnih i drugih organa vlasti i organizacija uz sprovođenje državne politike za pitanja devizne regulacije i međunarodnih obračuna.
Među glavnim zadacima nove radne grupe je izrada plana za formiranje infrastrukture plaćanja između Rusije i partnera iz prijateljskih zemalja, „uključujući u ruskim rubljama ili nacionalnim valutama takvih zemalja“. Isto važi i za formiranje infrastrukture za plaćanja sa ugovornim stranama iz neprijateljskih zemalja.
Radna grupa, koju, između ostalog, čine predsednica Centralne banke Elvira Nabiulina, ministar za ekonomski razvoj Maksim Rešetnjikov i ministar finansija Anton Siluanov, takođe će razviti mere deviznog regulisanja „kako bi se osigurala ravnoteža ponude i tražnje u transakcijama na deviznom tržištu“. Ona će raditi i na nizu drugih pitanja, uključujući na smanjenju „rizika povezanih sa obustavom operacija sa stranim aktivama Ruske Federacije“.

Plaćanje gasa u rubljama

Rusija je 24. februara započela specijalnu vojnu operaciju u Ukrajini, nakon čega je Zapad uveo sankcije bez presedana protiv Rusije. Kao odgovor na zamrzavanje ruskih aktiva i zlatnih rezervi u inostranstvu predsednik Rusije Vladimir Putin 23. marta je doneo odluku da neprijateljske zemlje ubuduće gas plaćaju u rubljama.
On je naložio Centralnoj banci, kompaniji „Gasprom“ i Vladi da organizuju transfer plaćanja za gas u rubljama za Evropsku uniju i ostale zemlje koje su uvele sankcije Rusiji.
Ventil u gasnoj kompresorskoj stanici   - Sputnik Srbija, 1920, 01.05.2022
RUSIJA
Deset evropskih zemalja otvorilo račune u rubljama za plaćanje ruskog gasa
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala